Estils 11/12/2015

El mestre espiritual

Silvia Palau Pujols
2 min

Centre Zen BarcelonaEn el budisme zen la figura del mestre ha estat sempre important. És una tradició que s’ha transmès de persona a persona, en què es dóna una importància cabdal a l’experiència i al silenci. També a les paraules, però sabent que només amb paraules no és possible la transmissió del coneixement. Aleshores, què és un mestre zen? És un ésser humà amb les seves virtuts però també amb els seus defectes, pors i debilitats com a home o dona que és. D’entrada, hem de defugir la imatge del mestre com a ésser perfecte, situat més enllà del bé i del mal, que solucionarà tots els dubtes dels seus deixebles. Sí que és, en canvi, una persona certificada pel seu propi mestre, que forma part d’un llinatge i que, per la seva experiència i coneixement, pot fer-nos de guia. Així, el podem veure com un germà gran que ens ajuda en el trajecte. Al mateix temps és un testimoni, amb la seva pròpia vida, actitud i coherència, del seu aprenentatge i bagatge en aquest camí espiritual.

El mestre acompanya el deixeble en el seu caminar però no el porta en braços, més aviat l’empeny, potser de manera subtil o directament sacsejant-lo perquè avanci en la seva ruta. També actua com un mirall a través del qual l’alumne pot veure reflectits els propis obstacles.

En el budisme zen hi ha una expressió per explicar la transmissió que és “ I shin den shin ”, que podem traduir com del teu cor al meu cor. Expressa un ensenyament que va més enllà de doctrines, més enllà de la teorització intel·lectual, i que arriba directe al cor. És l’ensenyament a través de la meditació, del silenci, del gest i òbviament a través de les paraules, però no sent les úniques protagonistes. És pot aprendre de manera silenciosa. I en aquest trajecte cap al coneixement és de gran ajuda tenir un guia, un mestre o un germà gran que abans ja ha fet el mateix camí.

stats