Llevar-se i que no et faci mal res a partir dels 50 no és impossible
Els dolors d'esquena o articulars que molta gent pateix de forma crònica es poden solucionar amb exercici i canvis en la dieta
Barcelona"Ai, les lumbars", "Ostres, el genoll", "Compte amb les cervicals"... Aquestes frases és probable que us sonin familiars. I és que les afeccions doloroses formen part del dia a dia d’un percentatge molt elevat de la població adulta. A mesura que ens anem fent grans incorporem amb humor, però de forma massa natural, aquesta realitat. ¿Qui no ha sentit mai a dir que a partir dels cinquanta si et lleves i no et fa mal res és que no estàs viu? És evident que, amb el pas dels anys i de l’ús del cos, com que hi ha un increment inevitable del desgast, es facin presents afeccions o patologies que cal tractar, però el que no podem assumir com a un fet habitual i amb el qual cal conviure sense més ni més són molts dels dolors que ens afecten en el dia a dia.
Pere Comet, fisioterapeuta col·legiat i propietari d’Espai Salut, un centre de fisioteràpia i entrenament a Vic, explica que aquests dolors crònics són molt habituals i que la majoria de casos es poden abordar amb tractaments poc invasius, amb molt bons resultats i que milloren, de passada, els hàbits de les persones. “Aquest tipus de dolors es donen, sobretot, per tres factors. En primer lloc, a causa del sedentarisme, la falta de moviment i les postures mantingudes, que porten dolors generalitzats, fan que la musculatura es debiliti i que els esforços recaiguin sobre les articulacions o l’esquena. En segon lloc, per sobrecàrregues, que són un accés d’utilització d’alguna part del cos a causa d'esforços i gestos constants, provocats, majoritàriament, en el món laboral, que porten un desgast precoç de les estructures osteoarticulars. I, finalment, els accidents, com caigudes i traumatismes, que sí que són inevitables per la seva naturalesa”. El més habitual és intentar conviure amb aquests dolors fins que interfereixen en les rutines diàries, impedint-ne el funcionament normal, causant impediment o incomoditat. En aquest moment és quan acostumem a buscar solucions, o bé acudint al fisioterapeuta o al traumatòleg.
Fins fa un temps els tractaments passaven exclusivament pel repòs, els antiinflamatoris i la llitera: “Són eficaços fins a un punt, en casos molt aguts en què el dolor és molt intens el plantejament és correcte, ajuden a tirar endavant i a treure parcialment el dolor. El tractament físic amb teràpia manual o altres tècniques de llitera de fisioteràpia també calmen el dolor i relaxen la musculatura. Però si el tractament s’acaba aquí, el dolor reapareixerà, ben segur”, especifica Comet.
Fonamental: un canvi d'hàbits
La pràctica, l’experiència i sobretot les evidències científiques posen de manifest la importància del canvi d'hàbits, una vegada més, per millorar la qualitat de vida de les persones i tractar els dolors que formen part de les nostres vides. Tal com explica Comet, en un primer nivell d’intervenció caldrà un tractament més passiu per treure el dolor intens, però després caldrà incorporar l’activitat física regular, de manera controlada i pautada per un professional, com un hàbit més de la rutina setmanal.
Nati Palomo, que a finals del 2019 va ser operada d’una hèrnia discal que li provocava uns dolors molt intensos, ens explica com ha evolucionat el seu tractament fins avui: “Després de 5 mesos de baixa laboral vaig començar a fer un cop per setmana sessions de fisioteràpia i dos dies a la setmana sessions personalitzades de rehabilitació, principalment per enfortir la zona lumbar i abdominal. Durant tot aquest temps també hem estat fent un treball de força general, de mobilitat i d’estiraments”. D’aquesta manera, la Nati i altres pacients amb dolors crònics aconsegueixen, amb el pas del temps, tornar a viure sense dolor i que ja no els impedeixi la realització de les rutines diàries ni els afecti la qualitat de vida. “El canvi ha estat radical. Estic molt satisfeta, ja que en poc temps vaig aconseguir allargar la durada de les caminades, poder estar a peu dret sense necessitar recolzar-me i reduir a la mínima expressió els episodis de dolor, i sense medicació. Ara puc fer vida absolutament normal gràcies a la constància, però sobretot gràcies a aquest treball conjunt de fisioteràpia i activitat física que ja és un hàbit de la meva vida”, conclou la Nati.
Sovint a les persones afectades per aquests dolors els costa fer el canvi. Els antiinflamatoris, els relaxants musculars i les sessions de fisioteràpia són més còmodes i amb uns resultats a curt termini molt evidents, però sense cap mena de dubte no són la solució definitiva si el que busca el pacient és un canvi radical com el que ha aconseguit la Nati.
“El tractament actiu consisteix a fer participar el pacient de la seva recuperació i de la bona funcionalitat. I cada vegada més, tots els estudis que hi ha en aquest sentit ens porten cap a aquesta direcció: demanar al pacient que s’impliqui en el seu benestar, fent treball de força, de mobilitat i de flexibilitat i, com a complement, treball de llitera i farmacològic i no al revés, que és el que es feia fins fa poc temps”, especifica en Pere.
Menjar millor també ajuda
Un altre aspecte que podem abordar i que ens ajudarà a combatre els dolors crònics i el malestar general és l’alimentació. Anna Grífols, nutricionista col·legiada i especialitzada en nutrició esportiva i patològica ens ho explica: “L'alimentació influeix molt en aquests processos. Actualment duem una dieta bastant inflamatòria. Després de la postguerra, a conseqüència de la gana que es va passar, hi va haver un canvi d'alimentació i vam substituir els llegums i els vegetals per productes d'origen animal: carns vermelles i embotits, molt comuns en la nostra dieta, i productes molt processats. Tots ells, en moderació i de forma ocasional, no generen cap problema, però consumits de forma regular són molt inflamatoris”.
I no és que les persones no vulguem fer bé les coses, sinó que hi ha falta d’informació: “En general ens pensem que mengem bé, i de fet tinc comprovat que la majoria de persones que venen a la meva consulta ho intenten fer el millor possible, però quan iniciem un canvi d'alimentació s'adonen que no era així i que al cap d’un cert temps es comencen a sentir més àgils i més flexibles i aconsegueixen rebaixar la inflamació i, amb ella, minven alguns mals”, afirma l’Anna.
D’aquesta manera, serà interessant evitar, de manera regular, els embotits i els aliments molt processats i amb alts continguts de sucre i, en canvi, incrementar la ingesta de llegums, fruits secs, llavors, oli d’oliva verge extra... “I no cal anar a buscar aliments d’altres països, som molt afortunats de tenir aliments de gran valor nutricional a casa nostra, com la remolatxa, la magrana, el moniato, les bledes i els espinacs, entre d'altres”, conclou l’Anna.
Així que tenim bones notícies: si el ritme de vida i les feines ens porten a patir dolors crònics, tenim la solució a les nostres mans, que una vegada més passa per un canvi d’hàbits. Actualment l’oferta de professionals de la salut i de l’activitat física és àmplia i de molt bona qualitat en el nostre país i ens poden acompanyar i fer costat en aquest canvi cap a una millor qualitat de vida.