Benestar
Estils03/11/2023

L'alcohol dificulta els teus orgasmes?

Diversos estudis i experts en sexualitat apunten que la quantitat i la freqüència amb què bevem pot afectar la capacitat per arribar al clímax

Catherine Pearson / The New York Times
i Catherine Pearson / The New York Times

Nova YorkEmma Schmidt, una sexòloga clínica de Cincinnati, ha perdut el compte del nombre de clients que l'han visitat amb problemes de libido baixa i dificultats per arribar a l'orgasme després d'haver anat a algun altre metge que els havia aconsellat "simplement relaxar-se i prendre una copa de vi". Aquesta mena de suggeriment no només és una desconsideració, diu la doctora Schmidt, sinó que ressalta els tòpics de la nostra comprensió col·lectiva sobre la interacció entre l'alcohol i el sexe. Després d'anys de resultats contradictoris, investigacions recents han deixat clar que fins i tot el consum moderat d'alcohol presenta riscos per a la salut en general. Però la qüestió de com afecta l'alcohol a la salut sexual, específicament als orgasmes, pot ser una mica confusa.

"La societat ha descrit durant molt temps l'alcohol com un ingredient crucial per a les trobades romàntiques", diu Catalina Lawsin, psicòloga clínica especialista en sexualitat. Afegeix que sovint les persones barregen el sexe i l'alcohol perquè els relaxa i els ofereix una sensació d'escapisme, i a causa de la creença generalitzada que l'alcohol "eleva la destresa sexual i el plaer". Però la realitat, diu, és molt més complexa.

Cargando
No hay anuncios

Què passa quan barreges alcohol i sexe?

"Bàsicament, hi ha molt poca recerca", assegura la doctora Lauren Streicher, professora clínica d'obstetrícia i ginecologia a la Facultat de Medicina Feinberg de la Universitat Northwestern, les investigacions de la qual se centren en la disfunció sexual en les dones. Les dades que hi ha, moltes d'elles d'estudis amb rates o petites investigacions qualitatives, suggereixen un patró: les petites quantitats d'alcohol semblen augmentar l'excitació i disminuir les inhibicions sexuals, diu la doctora Streicher, però les grans quantitats poden suprimir l'excitació i endarrerir o evitar l'orgasme. Per entendre per què, és útil observar els processos específics que tenen lloc al cervell quan bevem.

Cargando
No hay anuncios

"L'alcohol allibera dopamina", explica la doctora Regina Krel, professora assistent de neurologia de la Facultat de Medecina Hackensack Meridian, que la va descriure com "el neurotransmissor que ens fa sentir bé". Els investigadors creuen que ajuda a controlar el desig. Al mateix temps, l'alcohol millora els efectes de l'àcid γ-aminobutíric, o GABA per les seves sigles en anglès, un missatger químic que inhibeix els impulsos entre les cèl·lules nervioses, essencialment alenteix el cervell i fa que una persona se senti més relaxada.

"Et fa pensar: «Ostres, estic més excitat!» perquè redueixes les inhibicions –diu Laurie Mintz, professora emèrita de psicologia de la Universitat de Florida, que treballa la sexualitat humana–. Però la ironia és que, de fet, és un depressor del sistema nerviós central". Això vol dir que l'alcohol pot obstaculitzar la capacitat del cervell per processar els estímuls sexuals i coordinar les contraccions musculars, que són fonamentalment per a la resposta orgàsmica, segons apunta la doctora Lawsin: "Si bé pot contribuir a la relaxació i la reducció de la inhibició inicialment, el consum excessiu pot interferir en els complicats processos que condueixen al plaer intens i la satisfacció de l'orgasme".

Cargando
No hay anuncios

La quantitat és important

Els experts asseguren que beure moderadament abans de tenir relacions sexuals per norma general no és un problema. Tanmateix, també emfatitzen que saber si l'alcohol ajuda a conduir a l'orgasme en reduir l'estrès i les inhibicions, o s'interposarà al camí de l'orgasme en suprimir les funcions bàsiques, té molt a veure amb la freqüència amb la qual es beu i la quantitat que es beu en una ocasió determinada.

Cargando
No hay anuncios

El consum moderat d'alcohol generalment es defineix als Estats Units com de no més de dues begudes al dia per als homes o una beguda al dia per a les dones. Però la manera com l'alcohol t'afecta és determinada per una sèrie de factors, inclosos els gens, la mida i la composició corporal, i el teu historial amb la beguda. El consum crònic i excessiu d'alcohol s'ha relacionat amb la disfunció erèctil i l'ejaculació precoç en els homes, diu la doctora Mintz. La investigació també ha relacionat el consum d'alcohol amb la disfunció sexual (problemes persistents amb la resposta sexual, el desig i l'orgasme) en les dones.

"No hi ha un nombre màgic de begudes que s'apliqui a tothom", diu la doctora Lawsin, que afegeix que el consum excessiu d'alcohol pot obstaculitzar la connexió entre les parelles, així com afectar la presa de decisions i la capacitat de donar el consentiment per tenir relacions sexuals.

Cargando
No hay anuncios

Com trobar solucions als problemes en l'orgasme

Si s'experimenta anorgàsmia, és a dir, orgasmes poc freqüents o cap orgasme, el primer pas ha de ser consultar-ho amb el metge de capçalera o amb un terapeuta sexual, que pot ajudar a determinar la causa o causes i posar-te en contacte amb un especialista o un tractament adequat, diu la doctora Schmidt. Podria haver-hi un o diversos problemes subjacents que afectin la capacitat per arribar a l'orgasme, com ara certes condicions de salut o medicaments, problemes de relació i traumes, així com el consum d'alcohol.

Cargando
No hay anuncios

Molts metges d'atenció primària, i fins i tot alguns ginecòlegs i uròlegs, no tenen una formació específica en medicina sexual, i per això pot ser útil preguntar si en tenen, afegeix la doctora Schmidt. I si tenen experiència treballant amb pacients amb anorgàsmia.

Si l'alcohol sembla estar obstaculitzant els teus orgasmes, pregunta't com i per què fas servir l'alcohol al voltant del sexe, recomana la doctora Schmidt, i assenyala que els professionals de la salut mental i els terapeutes sexuals poden ser un recurs valuós.

Cargando
No hay anuncios
Com sé si estic bevent massa?

Amb l’alcohol cal anar amb compte, perquè ens pot semblar que bevem “una quantitat normal” i no adonar-nos que en realitat estem bevent massa, i que això ens pot ocasionar problemes tant a nosaltres com a les persones que ens envolten. Què vol dir beure massa? Les anomenades UBE (o unitats de beguda estàndard) ajuden a calcular-ho. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es considera que hi ha un consum de risc si se superen les 4 UBE diàries, o 28 UBE setmanals, en els homes, i les 2 UBE diàries, o 17 UBE setmanals, en les dones. Una UBE és una copa de vi, una cervesa, un cigaló o un xarrup. Dues UBE són una copa de conyac o d'un altre licor, un whisky o un combinat.