Salut
Estils16/04/2024

Ens hem de posar crema solar cada dia? Guia per protegir-te correctament

Els experts recomanen un FPS mínim de 30 per a la majoria de les persones i climes

Nancy Redd / The New York Times
i Nancy Redd / The New York Times

Tot i que la majoria d'experts coincideixen a aconsellar que cal fer servir protecció solar durant tot l'any per prevenir els danys causats pel sol, els rajos ultraviolats nocius són més forts a finals de primavera i principis d'estiu. Un dels dubtes que solen sorgir a l'hora de comprar una crema és determinar quin factor de protecció solar (o FPS) és suficient, incloses la seguretat i l'eficàcia, com utilitzar-la correctament i com escollir la més adequada per a tu.

El factor de protecció solar (o FPS) és una mesura de l'eficàcia d'un protector solar per protegir-te de les cremades solars, que acostumen a produir-se per l'exposició als rajos ultraviolats B (o UVB), causa de la majoria dels càncers de pell. La majoria dels experts recomanen un FPS mínim de 30 per a la majoria de les persones i climes.

Cargando
No hay anuncios

"Tanmateix, no hi ha cap problema per augmentar el factor", sobretot si la pell es crema amb facilitat o pateix alguna al·lèrgia a l'exposició solar, afirma Vinod Nambudiri, dermatòleg de l'Hospital Brigham and Women's de Boston. Un cop superat el FPS 30, la protecció és més gradual. Si s'aplica correctament, per exemple, un protector solar de FPS 30 protegeix la pell d'aproximadament el 97% dels rajos UVB del sol, mentre que un FPS 50 protegeix aproximadament un 98%. Cap protector solar bloqueja al 100% els rajos solars.

La majoria d'experts amb qui parlem afirmen que el més important és trobar un protector solar d'espectre ampli que protegeixi dels rajos UVB i dels rajos ultraviolats A (UVA) –que són els que envelleixen la pell i provoquen arrugues–, que sigui lleuger i et puguis permetre aplicar-lo i utilitzar-lo de manera constant.

Cargando
No hay anuncios

"La majoria de les persones no obtenen els beneficis del FPS que indica l'etiqueta del protector solar perquè no s'apliquen una capa prou gruixuda a la pell i, generalment, no se'l tornen a aplicar amb la freqüència necessària, normalment cada 80 minuts o dues hores, depenent de la fórmula", explica Belinda Tan, dermatòloga de Torrance, Califòrnia.

Un adult mitjà necessita aproximadament uns 29,6 mil·límetres de protector solar per cobrir tota la pell exposada. "Acostumem a dir que és un petit vas de protecció solar per a tot el cos –diu Jenna Lester, professora associada de dermatologia de l'Escola de Medicina de la Universitat de Califòrnia a San Francisco–, però jo els dic als meus pacients que omplin el got al ras i que n'utilitzin una mica més, si és necessari, perquè no deixin cap buit".

Cargando
No hay anuncios

És necessària la protecció cada dia?

Sí. "Tant si fa sol com si hi ha núvols, els rajos UV estan presents els 365 dies de l'any, per això animo els meus pacients a utilitzar protecció solar tot l'any", afirma Nambudiri.

Cargando
No hay anuncios

Encara que no sigui necessari utilitzar protecció solar a la pell que no està exposada, és important aplicar-ne a la cara, a les orelles, al coll, a les mans, als avantbraços i altres parts del cos exposades amb freqüència per ajudar a prevenir els danys solars. També "és un error pensar que les persones de pell fosca no poden tenir càncer de pell", afirma Nambudiri. Tot i que les persones de pell fosca no es cremin tan ràpidament com les persones de pell clara, poden patir danys solars que contribueixen a les cremades, l'envelliment, el to desigual de la pell i la hiperpigmentació, afegeix Lester.

Cargando
No hay anuncios

Es pot ser al·lèrgic al protector solar?

Sí, afirma Whitney Bowe, dermatòloga de Nova York. "Cada estiu tinc pacients que venen amb erupcions, picors o irritació i els preocupa ser al·lèrgics al protector solar", explica. En aquests casos, les al·lèrgies són possibles. Però aquests pacients també poden tenir el que els dermatòlegs anomenen dermatitis irritativa per contacte, una reacció cutània no al·lèrgica a un ingredient del protector solar que pot causar envermelliment lleu, picor o coïssor. Aquesta reacció sol aparèixer quasi immediatament després d'aplicar el protector solar i només a la pell on s'ha aplicat, explica Hope Mitchell, dermatòloga d'Ohio.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, una al·lèrgia "pot trigar diversos dies o fins i tot anys d'ús constant del mateix producte per desenvolupar-se", diu Mitchell, i pot estendre's a altres parts del cos. Els signes d'una al·lèrgia poden incloure inflor, picor extrema o una erupció amb butllofes. Les fragàncies, els conservants, els olis i els extractes botànics són els ingredients més comuns dels protectors solars que provoquen dermatitis irritant de contacte o al·lèrgia, segons Bowe.

Els ingredients actius dels protectors solars químics, com l'oxibenzona, l'avobenzona i l'octocrilè, han causat reaccions cutànies, tot i que les investigacions donen a entendre que és poc freqüent. I les interaccions entre el protector solar i "determinats medicaments, cremes tòpiques o locions poden causar o exacerbar les reaccions", diu Mitchell.

Cargando
No hay anuncios

Una altra possible reacció és la dermatitis per fotocontacte, que pot produir-se quan la llum solar interactua amb determinats ingredients dels protectors solars. Si apareix una erupció en parts del cos que han estat exposades tant al protector solar com al sol (com, per exemple, la cara), però no en parts que només han estat exposades al protector solar (com, per exemple, sota la barbeta), "és possible que sigui dermatitis per fotocontacte", explica Bowe.

La dermatòloga recomana utilitzar fórmules sense fragàncies ni olis essencials i utilitzar protectors solars minerals, els ingredients actius dels quals tenen menys probabilitats de provocar reaccions que els dels protectors solars químics. Si el problema persisteix després de fer aquestes substitucions, tant Bowe com Mitchell suggereixen fer-se proves d'al·lèrgia, que poden ajudar a determinar els ingredients específics que causen les reaccions.

Cargando
No hay anuncios
Els protectors solars fan malbé els esculls de corall?

Poden fer-ho, segons Lester. L'oxibenzona, l'octocrilè i l'octinoxat són alguns dels principals ingredients dels protectors solars que poden contribuir a fer malbé els esculls de corall. Els dos únics ingredients actius “segurs per als esculls” aprovats per la FDA són l'òxid de zinc “no nanotitzat” i el diòxid de titani (no nanotitzat vol dir que l'ingredient té 100 nanòmetres de diàmetre o més). Mentrestant, no es té coneixement de cap protector solar que sigui totalment segur per a la vida aquàtica, de manera que la millor manera de protegir-se a un mateix i al medi ambient és cobrir la major part possible del cos amb roba amb factor de protecció ultraviolada (UPF), tot i que continua sent necessari utilitzar protector solar en la pell exposada.