Benestar

Per què hauríem de caminar descalços més sovint?

Una podòloga i un fisioterapeuta comparteixen alguns consells per iniciar-se en una pràctica que pot aportar beneficis per a la salut del peu

BarcelonaAprofitant la calor i que, normalment, es compta amb més temps lliure durant l'estiu, el mes d'agost és un bon moment per alliberar els peus del calçat i provar de caminar descalços en llocs adequats. Abans de seguir aprofundint en el tema i d’endinsar-nos en aquesta pràctica, cal tenir en compte que parlem de forma generalitzada i que sempre dependrà de l’edat, del pes i de si es pateix alguna patologia concreta per la qual no ens sigui adequada aquesta experiència o, almenys, no sigui convenient dur-la a terme sense la guia d’un professional. “Hi ha patologies que potser no s’han corregit en edat infantil, així que aquests peus necessitaran un bon calçat més endavant. Contràriament, hi ha persones amb uns peus sans que utilitzen un calçat inadequat, i això pot generar patologies amb dolors i molèsties que els fan canviar completament la trepitjada i els provoquen problemes que no haurien existit”, explica Sònia Bruguera Vergara, podòloga amb una llarga experiència.

Segons els experts, caminar descalç de tant en tant pot aportar beneficis per a pràcticament tota la població i totes les franges d'edat. “En la societat en què creixem, des de ben petits ens posen un calçat als peus i, des de llavors, vivim amb aquesta extremitat comprimida i limitada”, anota Bruguera. Això explica per quina raó el fet de caminar descalços estimula una musculatura que “la majoria de les persones tenim atrofiada pel fet de tenir els peus immòbils dins del calçat”, afegeix Eduard Mercader Vila, fisioterapeuta especialitzat en psiconeuroimmunologia.

Cargando
No hay anuncios

Els beneficis de treure's les sabates

Per a aquelles persones que s'animin a provar de caminar descalces, Bruguera i Mercader proposen alguns consells per gaudir de la sensació plaent d'uns peus lliures i ens n'indiquen els beneficis.

Cargando
No hay anuncios
  1. Reconnectar amb el sistema nerviós. Mercader explica que recuperar la connexió natural amb el nostre sistema nerviós és possible, perquè “quan caminem descalços donem estímuls tàctils i de desequilibri”, de tal manera que estimulem el sistema nerviós i ajudem a compensar i a equilibrar la connexió de les diferents parts del cos. El fisioterapeuta ho exemplifica amb el següent exemple: "Quan hem tingut immobilitzada alguna part del cos per una lesió, en el moment en què ens treuen el que ens immobilitzava hem perdut molta força i control del moviment. Això és el que ens passa diàriament als peus amb el calçat".
  2. Contrarestar patologies. “Aprofitar la sorra de la platja a l’estiu és ideal per contrarestar patologies com els peus plans o la hiperlaxitud, ja que aquesta superfície estimula la musculatura de forma natural”, exposa Bruguera. La sorra de la platja es modula sota els nostres peus i també canvia segons la seva textura, de tal manera que la planta i la musculatura que envolta el peu estaran en constant adaptació i treballaran per aconseguir avançar recol·locant correctament l’extremitat pas a pas.
  3. Treballar la musculatura. Caminar descalç millora la capacitat de la musculatura, els lligaments i la circulació. Si abans hem parlat de persones amb algunes patologies concretes, no només elles es poden beneficiar d’aquesta pràctica, ja que caminar descalços sobre diferents superfícies com l’herba o la sorra fa que el peu treballi de maneres diferents i s’estimuli adequadament i naturalment. 
  4. Millorar lesions articulars. En general, l’ús del calçat fa que no tinguem la capacitat de controlar l’impacte que exercim contra el terra quan caminem o correm. En canvi, “els estudis científics que s’han generat en aquest sentit demostren que l’impacte de tota l’extremitat inferior, al caminar descalços, és molt menor, de manera que aconseguir aquest control de forces de reacció del terra durant l’impacte pot ajudar a prevenir problemes en articulacions com genolls i malucs i també a la zona lumbar. A l'anar desprotegits anticipem l’impacte i l’amortim d'una manera més eficient”, explica Mercader.
  5. Efecte calmant. El contacte directe amb la naturalesa i amb diferents superfícies estimula els receptors sensitius i ajuda a calmar el nostre sistema nerviós; per tant, ens proporciona una sensació de benestar. “Aquest efecte pot variar segons la superfície, ja que no és el mateix caminar per superfícies naturals o artificials, dures o toves”, especifica Mercader.
  6. Buscar diferents superfícies. Per notar-ne els beneficis complets val la pena variar les superfícies “perquè el peu tingui estímuls diferents i, sobretot, buscar caminar sobre zones naturals per tal de connectar amb la nostra part més primitiva”, afegeix Mercader.
  7. Iniciar-se en la pràctica progressivament. Tal com expliquen Bruguera i Mercader, com que portem tota la vida amb els peus adaptats al calçat és recomanable provar de caminar descalços de forma molt progressiva. Així evitarem sobrecàrregues o males trepitjades que ens puguin generar patologies paral·leles que facin que aquesta pràctica, que ha de ser plaent, s'acabi convertint en un inconvenient.
  8. Adaptar les estructures. Mercader aclareix que, “al principi, només caminant descalços una estona cada dia podem notar alguna petita molèstia, que hauria d’anar desapareixent, perquè els teixits i l’estructura dels peus s’aniran adaptant al canvi i cada cop ho toleraran més estona”. En cas contrari, caldrà deixar aquesta pràctica i, si la molèstia persisteix o s’incrementa, valdrà la pena visitar un especialista.
  9. Permetre als infants que caminin descalços. És cert que, socialment, hem d’acostumar els infants a portar calçat i vetllar perquè sigui el més adequat possible, però si aprofitem les situacions correctes i els permetem passar hores descalços des de ben petits “els estem facilitant les coses de cara al futur”, afirma rotundament Mercader.
  10. Ser pacients. El més probable és que, a l’inici, ens sentim molt estranys o fins i tot incòmodes, o que en alguna trepitjada experimentem petits dolors, perquè no estem acostumats a notar textures canviants o diferents temperatures sota la planta. Cal donar-nos un temps per acostumar-nos-hi. Tant la musculatura com la pell estan poc habituats a aquestes alteracions, però l’adaptació no és llarga i, amb el temps, ens adonarem que ha valgut la pena.
Cargando
No hay anuncios

Trobar les superfícies adequades

Tot i que els beneficis de caminar descalç són molts, no és una activitat exempta de perills. L'exposició a superfícies perilloses i la falta de protecció poden provocar lesions cutànies. El més recomanable és caminar descalços a casa, a la sorra de la platja o damunt de gespa. En el cas de la sorra, a més, contribueix a eliminar impureses de la pell i estimula la relaxació. És necessari evitar caminar descalços en llocs públics com instal·lacions esportives, gimnasos, vestuaris o piscines, pel risc de contagiar-nos de fongs o altres infeccions. Un altre factor important és gaudir dels beneficis d'aquesta pràctica a la temperatura adequada. Si noteu que el contacte amb el terra us refreda molt els peus, opteu per posar-vos mitjons.