Oci

Geocerca: descobrir tresors al món real és possible

Aquesta activitat comparteix característiques amb les curses d’orientació i permet localitzar ubicacions poc conegudes de qualsevol indret del món

Una persona fent geocerca en una imatge de recurs.
Laura Minguella
18/08/2023
5 min

BarcelonaL'Arnau i la Judit es planten davant de la torre Agbar de Barcelona. El seu objectiu no és visitar l'edifici ni fer-ne fotografies: hi han arribat seguint unes coordenades i de seguida inspeccionen minuciosament l'espai, buscant alguna cosa. La Judit troba un recipient petit com els dels carrets de fotos, d'on treu un paper on apunta el seu nom i el de l'Arnau i la data d'avui. Torna a guardar el recipient al mateix lloc on l'havia trobat i marxen, seguint unes noves coordenades que els indiquen l'amagatall d'un nou tresor.

L'Arnau i la Judit juguen a la geocerca (geocaching en anglès), una versió moderna de la recerca del tresor que comparteix característiques amb curses d'orientació i altres jocs de pistes. Consisteix en trobar, a partir d'unes coordenades, un objecte amagat en un punt geogràfic determinat. L'objecte amagat acostuma a ser un recipient petit, que rep el nom de geocontenidor, cache o geocache, i sempre conté un full de registre perquè qui el trobi deixi constància del dia en què va fer la troballa. Si té una mida prou gran, a banda del full de registre també pot haver-hi objectes de poc valor com xapes, fitxes o petites joguines que es poden intercanviar per altres de valor similar.

Un geocontenidor trobat al bosc.

La plataforma per excel·lència per fer geocerca és Geocaching, que a més està disponible en català. L'app té un mapa navegable amb tots els geocontenidors, representats com boletes de colors. De cada un hi ha informació d'interès com la dificultat per trobar-lo, el terreny, l'accessibilitat o si és un cache recomanat per buscar-lo de nit o amb la mainada, així com una descripció del lloc on és amagat i la possibilitat d'obtenir una pista, generalment en forma d'enigma. També es pot contactar amb la persona que va amagar el cache, que és un altre jugador. Un cop seleccionat el geoamagatall, l'aplicació mostra les coordenades i la distància per arribar-hi i ja només cal apropar-s'hi i començar a buscar fent servir la intuïció: pot estar dins la soca d'un arbre, sota un banc, pot tenir un imant i estar en algun objecte metàl·lic, entre els matolls, en falses parets... El camuflatge és essencial perquè els geocontenidors passin inadvertits, per la qual cosa es poden trobar en llocs inimaginables.

Mapa de Geocaching de Barcelona. Les boletes verdes són els  geocontenidors que tothom pot buscar i les grises els que són per a experts, disponibles només amb la versió de pagament.

Geocerca en família

"Havíem sentit parlar del geocaching, però no teníem ni idea de la repercussió que tindria sobre nosaltres en tots els sentits", explica la família catalana Arantheworld (@arantheworld.gc), que ha descobert en la geocerca "el complement perfecte per a qualsevol nova aventura". Al seu compte d'Instagram han anat compartint les seves aventures amb aquest joc, que els ha portat arreu del país i que els ha descobert noves activitats: "Gràcies al geocaching hem pujat arbres, hem fet cims, hem recorregut rutes subterrànies en un búnquer de la Guerra Civil i fins i tot hem viatjat a altres països", relaten.

El primer cop que van sortir a buscar un geocontenidor no van trobar-lo, però van decidir no rendir-se i tornar-ho a intentar amb un de nou. En aquest cas, l'aplicació els va oferir una pista, la paraula dins: "Resulta que el cache estava amagat dins d'un tub metàl·lic", diuen. Els caches acostumen a estar, com en aquest cas, amagats en racons insospitats i, tot i que pugui resultar una mica més complicat trobar-los al principi, "la vista i la intuïció es van afinant amb la pràctica, amb el temps veureu tal quantitat de llocs i amagatalls que us sorprendrà descobrir-vos a vosaltres mateixos rebuscant entre roques o mirant sota els arbustos d'un camí", afirmen.

Un dels reptes més coneguts de la geocerca a casa nostra és el de trobar els caches més antics de Catalunya. "Vam descobrir que molts d'aquests caches es trobaven en muntanyes que no coneixíem i, en alguns casos, als seus cims, i al final vam passar de sortir a passejar i veure els paisatges des del cotxe a pujar muntanyes i cims". Gràcies a aquest repte, la família va descobrir el seu interès per pujar cims i van començar el repte dels 100 cims, que té com a finalitat pujar 100 cims d'entre 522 muntanyes representatives de Catalunya, la Catalunya Nord i Andorra. "És un repte que no té res a veure amb el geocaching, però és gràcies al geocaching que el vam descobrir, i de moment devem haver pujat uns 76 cims, que ens han fet descobrir paisatges i entorns indescriptibles", detallen.

Fa uns quants anys, la família va fer un viatge a Àustria enfocat únicament en les rutes de geocerca i van descobrir que aquesta manera de viatjar els permetia descobrir el país d'una forma diferent: "La diferència entre agafar una guia de viatges o el geocaching és que els punts per veure (els caches) els ha fet la gent d'allà i, per tant, veus coses que d'una altra manera no veuries", apunten. Durant el viatge van visitar la ciutat de Hallstatt i gràcies a la geocerca van topar amb la Casa dels Ossos a la Capella de Sant Miquel, una capella plena de calaveres pintades i decorades que els va impressionar molt.

Consells per iniciar-se en la geocerca

Abans de començar en el món de la geocerca és important tenir clars conceptes bàsics perquè la cerca sigui respectuosa i evitar causar desperfectes. A la família Arantheworld la falta de coneixement d'altres jugadors els va fer retirar els geocontenidors que havien col·locat: "Els nostres caches estaven fets de peces de Lego i portaven un mecanisme per obrir-se, però per culpa de la mala praxi de la gent ja no els tenim, ja que no sabien obrir-los i al final els trencaven", exposen. És per això que destaquen la importància de ser respectuosos amb els geocontenidors i, sobretot, consultar alguna guia de bones praxis o de geocaching correcte per evitar que el desconeixement, les presses o la manca d'ètica afectin negativament el joc. Tot i haver retirat els seus geocontenidors de Lego, la família no descarta tornar-los a muntar algun dia.

Així mateix, per iniciar-se en la geocerca amb infants la família recomana fer la ruta de Castellcir a Castellterçol (Moianès): "És fantàstica, perquè fas una caminada amb els nens, busques caches pel camí i quan acabes arribes a un parc infantil", expliquen. I pel que fa a l'app, sostenen que el millor és descarregar-se l'oficial i fer servir la versió gratuïta per iniciar-se: "Si al final t'hi enganxes, pots comprar la versió de pagament, que t'ensenya els caches que són per a experts".

Tipus de geoamagatalls

Multiamagatalls: fan servir dues o més ubicacions, cadascuna de les quals proporciona les coordenades per trobar la següent fins a arribar a la final, on hi ha el contenidor físic amb el full de registre.

Codificats: una variant de l'anterior, amb la diferència que les coordenades s'han de trobar als elements de l'entorn, com plaques amb dates.

Amb misteri: per esbrinar les coordenades és necessari resoldre endevinalles o enigmes.

Virtuals: en comptes de buscar un geocontenidor, l'objectiu és descobrir una ubicació, com ara un monument o accident geogràfic.

Nocturns: intervenen elements d'il·luminació, per la qual cosa estan pensats per trobar-los de nit.

stats