Segons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), el 21 de juliol del 1983 l’estació meteorològica de Vostok, a l’Antàrtida, va registrar el rècord mundial de temperatura més baixa quan es va arribar a -89,2 °C. Pel que fa a l’hemisferi nord, el 1933 l’estació meteorològica d’Oimiakon, a Sibèria (Rússia), ubicada dins del cercle polar àrtic, havia registrat una temperatura de -67,7 °C. Durant molts anys aquesta va ser la temperatura més freda que s’havia registrat mai en aquesta part del planeta. A més, es tractava d’un lloc habitat, on els seus 500 habitants cada hivern fan front a temperatures mitjanes de -55 graus. El 2020, però, l’OMM va confirmar que els -69,6 °C registrats el 22 de desembre del 1991 en una estació meteorològica automàtica de Groenlàndia són la temperatura més baixa observada mai a l’hemisferi nord. Aquest nou rècord es va descobrir gairebé 30 anys després que es donés pels anomenats detectius del clima de l’arxiu de l’OMM de fenòmens meteorològics i climàtics extrems.
Ganes de neu i fred? Us proposem 8 destins per gaudir de l'hivern de veritat
Prepareu el gorro, la bufanda, els guants i un bon abric, us invitem a conèixer alguns dels punts més freds del planeta
Barcelona“Hivern: estació de l’any, entre la tardor i la primavera, que, a l’hemisferi nord, va del 20-23 de desembre (solstici d’hivern) al 19-21 de març (equinocci de primavera)”. Aquesta és la definició que fa la Gran enciclopèdia catalana de la paraula hivern i, concretament, aquesta estació que comencem va iniciar-se el 22 de desembre a les 4.47 hores de la matinada i s’allargarà fins al 20 de març del 2024.
Relacionada amb el fred i la neu, a casa nostra cada vegada és més difícil que es donin aquestes condicions, a causa del canvi climàtic. Per això, per als més fanàtics del fred i la neu, hem triat 8 destinacions que s’amaguen sota la neu la major part de l’hivern. Prepareu el gorro, la bufanda, els guants i un bon abric, que ens n’anem a alguns dels punts més freds del planeta.
Estònia
Amb hiverns bastant extrems, la neu cobreix bona part de la ciutat (i del país) des de finals de desembre fins al març. Considerada una de les capitals més boniques d’Europa, Tallinn és una ciutat que sembla treta d’un conte i que encara guanya més vestida d’hivern amb les puntes dels edificis del seu centre històric enfarinades. Declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, aquest nucli medieval us enamorarà amb els seus palaus i esglésies. I si teniu massa fred, no patiu, podeu fer una parada per entrar en calor en diversos museus apassionants com la Torre Epping o el museu dels ordes dels cavallers, que us faran descobrir la història medieval, o els museus de la descoberta de l’energia i dels invents, que fascinaran els més petits.
Noruega
Coneguda com la capital de l’Àrtic, a l’hivern presumeix de veure ballar l’aurora boreal i a l’estiu de tenir un dia etern amb el sol de mitjanit. Situada a només 350 quilòmetres del cercle polar àrtic, ofereix un gran ventall d’activitats hivernals a l’aire lliure per gaudir dels paisatges nevats. Animeu-vos a descobrir els Alps de Lyngen amb raquetes de neu o aventureu-vos a buscar balenes entre novembre i gener. Aquesta ciutat noruega és la ciutat universitària més septentrional d’Europa i gaudeix d’una bona oferta d’oci. A més, Tromsø compta amb una certificació que l’acredita com a destinació sostenible, un segell de qualitat que s’atorga a destinacions que treballen per reduir l’impacte mediambiental del turisme.
Finlàndia
Si fa pocs anys ningú sabia on era aquesta localitat finlandesa, ara tothom sap que es troba a Lapònia i que és la casa del Pare Noel. Però a més de fer-hi una de les visites més màgiques que pot viure un infant, l’hivern a la Lapònia finlandesa també és per gaudir dels paisatges de boscos nevats i veure’ls il·luminats sota l’aurora boreal. Podeu provar les raquetes de neu lliscants, el nou invent finlandès per facilitar el desplaçament en neu profunda, i dormir en un hotel fet de neu. No en marxeu sense provar una bona sauna finlandesa i descobriu la cultura i les tradicions del poble indígena sami. A més, ¿sabíeu que Rovaniemi és coneguda com la capital culinària del nord de Finlàndia? No podeu marxar sense tastar-hi el peix blanc a la brasa i el ren saltejat amb herbes silvestres.
De ruta per l'illa
Diuen que a Groenlàndia només hi ha dues estacions: un hivern llarg i un estiu curt. L’hivern acostuma a durar vuit mesos: d’octubre a maig. Durant aquest temps, la major part del país es tenyeix de blanc. La neu encatifa cada ciutat, poble i llogarret i les seves cases de colors ressalten sobre aquest blanc lluent. Llogueu una moto de neu (la principal manera de moure’s dels locals) o pugeu en un trineu tirat per huskies, enamoreu-vos dels seus paisatges gelats i, sobretot, gaudiu de la vida interior amb la cuina local i la cultura tradicional. ¿Sabíeu que a Groenlàndia hi va viure un dels vikings més coneguts? Descobriu la història d'Eric el Roig al sud del país.
Estats Units
Un dels somnis dels amants de la natura és visitar, en algun moment de la seva vida, Alaska, famosa per la seva naturalesa extrema. Coberta de neu, podreu gaudir-ne fent caminades amb raquetes de neu, esquí o passejades amb motos de neu. Si podeu, feu coincidir la vostra estada amb la Iditarod Trail Sled Dog Race d’Anchorage, una cursa espectacular de trineus de neu tirats per gossos, o amb el World Ice Art Championship de Fairbanks, un festival que atrau escultors de neu d'arreu del món per participar en aquesta mostra de figures impossibles.
Sibèria oriental
Situat al bell mig de la Sibèria, amb 1.600 metres de profunditat, és el llac més profund del planeta i el que guarda el 20% de les reserves d’aigua dolça de tot el món. A l’hivern, s’hi crea una capa de gel tan gruixuda (fins a 2 metres) que s’hi pot passejar sense problemes, amb una temperatura mitjana al mes de gener de -21 graus. Una de les visites obligatòries és l’illa Olkhon, la tercera illa lacustre més gran del món. Amb orígens xamanistes, ara és un bon lloc on conèixer la cultura buriat, una minoria ètnica provinent de Mongòlia.
Estats Units
Quan cau la primera nevada de l’any a Yellowstone (cap al novembre), el paisatge blanc s’hi manté fins al març. Visitar aquest parc natural americà durant l’hivern no és fàcil, ja que moltes carreteres queden tancades i només hi poden circular motos de neu o vehicles especials, però és una experiència inoblidable. Prepareu-vos per veure cascades congelades, metres i metres de neu acumulats i guèisers i aigües termals que es fan lloc entre el gel. Entre novembre i març és menys concorregut que la resta de l’any, i per això és una bona oportunitat per veure fauna salvatge com llops, bisons, llúdrigues i óssos, entre d’altres.
Canadà
El famós canal Rideau Skateway atrau milers de patinadors durant la temporada d'hivern. La pista de patinatge més gran del món s'estén uns 8 quilòmetres a través d'Ottawa. L'any 2007 va ser designat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, després d'arribar al Llibre Guinness dels Rècords Mundials. Amb escultures de gel, concerts i espectacles de música en viu al llarg del canal, aquesta ciutat canadenca es converteix en un dels destins d'hivern més encantadors del Canadà.