Benestar

Que les festes de Nadal no et facin perdre la son

Els excessos, els canvis en la rutina i l'allau de compromisos socials poden afectar la qualitat i quantitat del nostre son

Dormir separats per seguir junts
Dr. Antoni Esteve
19/12/2023
3 min

Dormir durant les celebracions nadalenques no és tan senzill com un podria pensar. Els excessos, els canvis en la rutina i l'allau de compromisos socials poden fer estralls en la qualitat i quantitat del nostre son.

Tots sabem que l'estrès és un dels principals sabotejadors del bon dormir, desencadenant un insomni ocasional o crònic. L'estrès pot dificultar agafar el son i ens fa donar més voltes al llit a les nits, privant-nos d'aquest descans tan necessari. A més, un mal son ens fa menys tolerants a l’estrès, i redueix la nostra vitalitat i entusiasme per gaudir dels moments en família.

Els excessos i els canvis en la dieta també tenen un paper protagonista. A més de l'estrès que ens generen les compres i els preparatius per a les trobades familiars, els menjars contundents i el consum d’alcohol poden afectar la qualitat del nostre son i les seves funcions reparadores.

Els sopars pesats, sobretot si s’allarguen fins a l’hora d’anar a dormir, poden convertir-se en un repte per agafar el son, ja que el cos està més enfocat a processar el menjar que a relaxar-se. I no oblidem que el tipus d'aliments que mengem també té el seu paper. Per exemple, els aliments que contenen greixos saturats, com la mantega, la carn vermella o patés, semblen ser enemics de l'etapa del son no-REM, mentre que un excés de sucre pot traduir-se en més despertars nocturns i un son menys profund.

Així doncs, en la mesura del possible, seria ideal seguir una dieta equilibrada i saludable, els dies que no tenim compromisos socials. La dieta mediterrània, rica en antioxidants i aminoàcids com el triptòfan (precursor de la serotonina i la melatonina), pot ser la nostra aliada per mantenir el benestar i regular el son.

També és important controlar el consum d'estimulants com la cafeïna després de les 15.00 h de la tarda. La cafeïna pot fer efecte fins sis hores després de consumir-se, de manera que si en prenem a la tarda, pot dificultar que agafem el son. Les begudes alcohòliques, tot i tenir un efecte sedant, disminueixen la qualitat del nostre son i augmenten els despertars nocturns. És per això que s’han d’evitar, especialment a l’hora de sopar.

D'altra banda, les trobades socials també tenen la seva quota de responsabilitat. Tot i que són necessàries i saludables, en excés poden convertir-se en un mal-son, literalment. És important aprofitar aquests dies festius per fer plans en família i buscar moments per descansar i gaudir del joc a casa.

Aquí et deixem alguns consells perquè l'esperit nadalenc no et malmeti el son:

  • Planeja amb antelació els teus esdeveniments, àpats, regals, viatges, etc. Això t'ajudarà a reduir l'estrès i la fatiga, i evitar que afectin la qualitat del teu son.
  • Intenta mantenir una dieta equilibrada i evita menjar fins a afartar-te durant les celebracions.
  • Controla la quantitat d'alcohol que consumeixes, i evita'l durant els sopars.
  • No facis migdiades interminables. Si et sents cansat, una migdiada de 20-30 minuts t'ajudarà a recuperar energies.
  • Tot i que te’n vagis a dormir més tard, intenta mantenir horaris de son regulars, anant a dormir i llevant-te sempre a la mateixa hora.

Si creus que el teu problema de son va més enllà de les festes i et sents cansat durant el dia, no dubtis a posar-te en contacte amb un metge especialista en medicina del son. Ells podran fer un diagnòstic i trobar la millor solució per al teu cas. Bones festes, i bon son!

Dr. Antoni Esteve

AdSalutem - Institut del Son

stats