Propostes

Els millors plans per a la revetlla de Sant Joan

Us convidem a descobrir les millors propostes arreu del territori: no hi falten fogueres, festes i tradicions ancestrals

Anna Gonçalves
5 min
Revetlla de Sant Joan

BarcelonaLa revetlla de Sant Joan, que se celebra la nit del 23 al 24 de juny, és una de les festes més esperades de l’any als Països Catalans. Aquesta nit màgica combina tradició, foc i festa, i ofereix un ventall d’activitats per l’arribada de l’estiu i el bon temps. A continuació, us presentem 10 plans ideals repartits arreu del territori perquè pugueu gaudir d’aquesta nit.

1.

L'arribada de la Flama del Canigó

Al voltant dels Països Catalans. Vespre de la revetlla

La Flama del Canigó és una tradició que simbolitza la unitat i l’esperit de la cultura catalana. Aquesta flama s’encén al cim del Canigó, una muntanya situada a la Catalunya Nord, i és portada a múltiples localitats dels Països Catalans per encendre les fogueres de Sant Joan.

La Flama del Canigó a Barcelona

El 23 de juny a la tarda la Flama del Canigó arriba oficialment a la plaça de Sant Jaume, on és rebuda per les autoritats municipals, l’Àliga de la Ciutat i els Gegants de la Ciutat mentre sona la cançó Muntanyes del Canigó. Tot seguit, els representants de cada barri agafen el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat.

Amb l’encesa de les fogueres comencen les revetlles a les places i carrers dels barris barcelonins i, paral·lelament, els sopars populars, espectacles pirotècnics, balls i molta gresca fins a la matinada.

La Flama del Canigó a Montserrat

Montserrat, la muntanya màgica de Catalunya, és un altre lloc on la Flama del Canigó arriba per encendre les fogueres de Sant Joan. La vetllada inclou cants, danses tradicionals i una atmosfera mística que només Montserrat pot oferir.

2.

Les falles del Pirineu

Pirineu català, andorrà i aragonès. Al llarg dels mesos de juny i juliol

Les falles del Pirineu són una tradició declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco des de l'any 2015. Aquestes celebracions inclouen la baixada de torxes enceses des de les muntanyes fins als pobles, cosa que crea un espectacle visual impressionant. Els llocs més destacats per viure aquesta experiència la nit de la revetlla són:

1. La Vall de Boí és l'escenari d'una de les celebracions de falles més autèntiques del Pirineu català. Els fallaires, generalment joves del poble, es reuneixen al capvespre a la muntanya, on encenen les torxes amb la Flama del Canigó. Des de dalt de la muntanya, inicien un descens espectacular, formant una serp de foc que il·lumina la nit. Els fallaires són rebuts amb aplaudiments i música, i les torxes s'utilitzen per encendre una gran foguera al centre de la plaça. Aquest ritual, que simbolitza la purificació i la renovació, es complementa amb balls tradicionals, àpats populars i música en directe. Pots trobar més informació i detalls de l'esdeveniment a la web de la Vall de Boí.

2. La capital d'Andorra acull una de les festes de les falles més grans i participatives del país. Andorra la Vella es converteix en un focus d'atenció per als visitants que volen viure aquesta tradició pirinenca en un entorn urbà. Milers de persones participen en aquest esdeveniment, que inclou una desfilada de fallaires portant les torxes enceses. L'arribada a la plaça principal de la ciutat és seguida d’un gran espectacle pirotècnic que il·lumina el cel nocturn. La nit s'omple de concerts, balls i activitats culturals per a totes les edats. La informació específica es pot trobar a la web Agenda.ad.

3. Isil, un petit poble del Pallars Sobirà, manté viva una de les tradicions de falles més antigues i arrelades del Pirineu. La festa de les falles d'Isil comença amb la recollida de la fusta i la preparació de les torxes durant els dies previs a Sant Joan. La nit de la festa, els fallaires es reuneixen a la muntanya, on encenen les torxes i comencen un descens que segueix un ritme ancestral. El trajecte fins al poble es fa en silenci i amb solemnitat. La festa continua amb balls tradicionals, música folk i àpats populars. La informació completa sobre les dates i activitats es pot consultar a la pàgina de FemTurisme.

4. A la Vall d'Aran, les Hèstes deth Huec són una celebració que ret homenatge a les antigues tradicions araneses relacionades amb el foc i la purificació. Aquesta festa se celebra en diversos pobles de la vall, on la nit de Sant Joan les torxes s'encenen i es porten en processó pels carrers dels pobles, seguint un ritme festiu i cerimonial. Podeu obtenir més informació aquí per les Hèstes deth Haro i Taro.

3.

Les festes de Ciutadella

Ciutadella (Menorca). Al llarg del mes de juny

Les Festes de Sant Joan a Ciutadella, Menorca, són unes de les celebracions més emblemàtiques i antigues de les Balears, amb orígens que es remunten al segle XIV. Aquestes festes no només marquen el solstici d'estiu, sinó que també tenen profundes arrels religioses i socials que uneixen la comunitat.

La vetllada del 23 de juny és el dia més destacat. Després de les completes a l'església, els carrers de Ciutadella s'omplen de gent que participa en els jaleos, danses en què els cavallers fan saltar els seus cavalls al ritme de la música. Aquesta nit també és coneguda pels focs artificials i les fogueres que il·luminen la ciutat.

Aquí trobareu tota la informació necessària sobre aquesta festivitat.

4.

Festa major de Sant Joan de Valls

Valls (Tarragona). Del 20 al 25 de juny

La festa major de Sant Joan de Valls, la capital de l’Alt Camp, és una de les més antigues i tradicionals de Catalunya. Els castells, els correfocs i les cercaviles són algunes de les activitats que fan d’aquesta festa una experiència vibrant. El punt culminant és la nit de la revetlla de Sant Joan, quan la música i les fogueres prenen protagonisme.

Des de primera hora del diumenge 23 se celebrarà l’enramada de la creu de Sant Joan Baptista amb flor vermella. El seguiran alguns dels actes més tradicionals, com la sortida de l’Àliga al balcó, l’oneig de la bandera, la Tronada, amb la Pirotècnia Tomàs de Benicarló, el tritlleig de campanes i el tomb de vigília dels Gegants de la Ciutat, entre d’altres. També serà el dia de les Completes en honor de Sant Joan, amb l’acompanyament del seguici cerimonial, un dels moments més esperats de la festa amb la cascada de llum, els focs d’artifici i els castells a l’antiga.

Consulteu totes les activitats aquí.

5.

Revetlla popular d'Artés

Artés, situat al Bages, celebra una de les revetlles més populars de la comarca. Aquesta festa inclou un sopar a la fresca, música en directe i una gran foguera que reuneix tots els vilatans i visitants. L’ambient acollidor i festiu fa que aquesta revetlla sigui una de les més especials per gaudir de Sant Joan.

6.

Les remeieres de l'Ampolla

L'Ampolla (Tarragona). Del 8 al 26 de juny

A l'Ampolla, una localitat costanera del Baix Ebre, la nit de Sant Joan és sinònim de tradicions ancestrals amb les remeieres. Aquestes dones, coneixedores de les plantes medicinals, preparen remeis i rituals per a la nit més curta de l’any. Com va sent tradició des de fa uns anys, la Flama del Canigó arribarà a l'Ampolla de la mà de l’Associació de Dones de l’Ampolla. A les 21.30 hores, la Reina de Festes i la Reina Infantil encendran la foguera de Sant Joan a la platja de les Avellanes. La revetlla continuarà al voltant de la gran foguera a la platja, amb música i ball.

Consulteu aquí el programa de les festes majors de Sant Joan.

7.

La Nit de les Dones d'Aigua

Sant Joan les Fonts (Girona). Diumenge 23 de juny, a les 22 h

Aquesta celebració a la Garrotxa combina llegenda i tradició. La Nit de les Dones d'Aigua està inspirada en les llegendes locals de dones màgiques que habitaven les fonts i els rius de la zona. La festa inclou un espectacle de llum i foc, a més de música i activitats culturals que fan honor a aquestes misterioses figures.

Trobeu aquí tota la informació sobre l'esdeveniment i el lloc.

8.

Ítaca Sant Joan

L'Estartit (Girona). Dies 22 i 23 de juny

El festival Ítaca celebra la seva edició de Sant Joan a l'Estartit amb concerts a la platja els dies 22 i 23 de juny. Artistes com The Tyets, Julieta i Mushkaa actuaran en aquest esdeveniment que combina música, cultura i una espectacular ubicació vora el mar. Aquesta és una de les revetlles més populars de la Costa Brava. Trobareu tota la informació necessària a la seva pàgina web.

9.

Calafell Beach Festival

Pàrquing Pavelló Joan Ortoll (Calafell, Tarragona). Del 21 al 23 de juny

Aquest festival és una opció festiva a la platja de Calafell. El 23 de juny pots gaudir d'actuacions de grups populars com Buhos i Figa Flawas. Amb la seva música festiva i una atmosfera vibrant, és una excel·lent manera de celebrar la revetlla de Sant Joan a la costa. Trobeu tota la programació i la venda d'entrades en el següent enllaç.

10.

Festa major de Palamós

Diferents espais de Palamós (Girona). Del 23 al 26 de juny

Aquesta festa ofereix una gran varietat d'activitats i esdeveniments per a tota la família, incloent-hi concerts, espectacles de carrer, correfocs, activitats esportives, exhibicions de cultura local i tradicions, així com la tradicional cantada d'havaneres al Moll Pesquer, un esdeveniment destacat, amb grups musicals que ofereixen un ambient mariner acompanyat de cremat. És una ocasió perfecta per gaudir de la cultura local i passar temps amb amics i familiars.

Trobareu tota la programació a la pàgina web de l'Ajuntament.

stats