"No hem d'evitar emocions ingrates o difícils. Hem d'aconseguir que siguin tolerables"
Descobrim quines eines tenim al nostre abast a l’hora de gestionar les emocions i cuidar la nostra salut emocional
BarcelonaD’alguna manera o altra tots sabem que si ens fem un tall, ens podem posar una tireta, o que si tenim mal de cap, sempre podem prendre una aspirina. A la majoria de cases hi ha una farmaciola de primers auxilis on guardem tot allò que podem necessitar en cas de dolor físic. Ara bé, on tenim una caixa d’eines per curar les nostres emocions? I quines són aquestes eines?
Amb aquesta premissa, la mestra, pedagoga i terapeuta Eva Bach acaba de publicar el llibre Com cuidar la salut emocional. 100 eines per calmar les emocions difícils (Plataforma Actual), on dona pautes a seguir depenent del moment, la situació i l’estat d’ànim de la persona, així com consells per comprendre com ens sentim i què podem fer per solucionar-ho.
“Les emocions expressen necessitats vitals satisfetes o insatisfetes, ens mostren una cosa essencial del nostre ésser que s'ha d'atendre, reconèixer, entendre, cuidar, calmar, curar o integrar. Ens parlen de com és la relació amb mi, amb les altres persones, la vida i el món”, diu la terapeuta, que va començar a escriure el llibre arran del confinament, quan moltes persones i mitjans de comunicació li demanaven eines per superar aquells moments d’incertesa. “El que passa és que no totes les eines valen per a tothom, com també passa amb les medicines, o n’hi ha que són poderoses, però que no es fan servir adequadament”, matisa Bach.
Per això, l’experta recomana anar descobrint quines eines van millor segons les teves necessitats i la teva manera de ser. Per aconseguir-ho, ofereix una caixa d’eines molt diversa i versàtil que proporciona recursos, pistes i diferents pautes de coneixement. Sempre sense perdre de vista el més important: “L'objectiu del creixement emocional no és evitar les emocions ingrates, difícils o pertorbadores. És aconseguir que siguin passatgeres, tolerables i que no facin estralls. És tenir paciència amb aquestes emocions i amb nosaltres mentre duren. Disposar d'eines per sostenir-les, calmar-les i remuntar-les, també per acollir-les, consolar-les i acompanyar-les en persones pròximes a nosaltres”.
Aprendre a escoltar-nos
En altres paraules, aquestes eines no són per acabar amb l’emoció del moment, perquè això seria el contrari de la salut emocional. En canvi, segons l’autora, les eines estan pensades per aconseguir quatre coses: primer, per connectar amb les emocions, escoltar-les i entendre-les. Segon, per expressar-les, identificar-les i reconèixer-les. Tercer, per ajudar-nos a calmar-les, contenir-les i modular-les. I quart, per comprendre què ens indiquen aquestes emocions, què ens volen manifestar i, a partir d’aquí, transformar, integrar aquests coneixements. “Necessitem calmar aquestes emocions per poder fer tot aquest procés”, explica Bach, que incideix en com la mala gestió emocional pot arribar a afectar la nostra vida social i fins i tot la salut física.
Encara que en el llibre es poden comptar fins a 14 tipologies d’eines, Bach assegura que n’hi ha moltes més i que es poden classificar de moltes altres maneres. Entre les que es troben, hi ha les eines verbals, les que tenen a veure amb la música i l’art o les relacionades amb el moviment i l’expressió corporal, els rituals per transitar les emocions en els canvis d’etapa vitals, les catarsis, la risoteràpia, la meditació o les tècniques orientals, per esmentar-ne algunes.
Eines comunicatives
Pel que fa a les eines verbals, la terapeuta assegura que n’hi ha moltes per escollir, com per exemple parlar-ne amb una altra persona o escriure una carta, que després no s’enviarà. “És un exercici per descarregar la tensió que va molt bé. És escriure o expressar en veu alta, com si la persona destinatària hi fos present, i li diguessis tot el que voldries dir”, aconsella Bach.
Hi ha persones que tenen dificultats per gestionar la ràbia. En aquest cas, Bach aconsella autoregular-se les emocions en la intimitat, colpejant algun objecte tou i en un espai autoprotegit. “Amb la consciència que estàs fent aquesta descàrrega així perquè en públic no és gaire adequat, i encara menys si va acompanyada de descàrregues verbals agressives, que sovint passa –matisa l’experta–. Tot això serveix per poder parlar després i prendre decisions des de la calma, l’empatia, l’assertivitat i la placidesa sense tirar les nostres emocions sobre els altres, que és una cosa que fem molt sovint”.
Catarsi emocional
Una altra eina que es pot descobrir en el llibre és el poder de la catarsi. “Es parla de com ens costa acceptar el plor i com és de catàrtic fer-se un tip de plorar, sabent que només ho fas per aquesta descàrrega emocional”, explica Bach. Això sí, la terapeuta destaca que, si després d’haver plorat durant molta estona no et sents alliberat i descansat, i, en canvi, vols plorar molt més, potser és que aquesta tècnica no t’està servint. En realitat, això val per a totes les eines en general: “Si agafes una eina, la fas servir i resulta que no et descarrega, sinó que t’accentua l’emoció, segurament vol dir que t’has equivocat d’eina i potser necessites ajuda professional, perquè en el rerefons hi ha alguna cosa més profunda”, explica Bach, que insisteix com, de la mateixa manera que anem al metge a fer-nos revisions físiques, també és important fer-nos revisions emocionals de tant en tant. Igual com estaria bé tenir una farmaciola emocional a la nostra llar.