Una habitació per trencar coses: teràpia contra l'estrès
La falta de temps, les preocupacions constants i els maldecaps són algunes de les sensacions que acompanyen els temps actuals. A Vilanova i la Geltrú hi ha l’únic espai de l’Estat, que copia el model d’altres països del món, pensat per descarregar totes aquestes tensions a base de trencar tot el que vulguis
BarcelonaEl curs acadèmic i el laboral fa setmanes que han començat. L’estiu i les vacances queden lluny i tornem a córrer tot el dia per arribar a la feina, a l’escola... i a totes les obligacions que toquen. En resum, l’estrès i la sensació de no arribar a res són habituals.
Ja fa temps que sabem que l’estrès és una resposta adaptativa del nostre organisme. En general, els nivells d’estrès moderats i regulars són adaptatius i necessaris, perquè ens permeten afrontar qualsevol activitat diària. “Saber que l’estrès és una resposta adaptativa t’ajuda a no tenir més estrès”, recorda Marta Portero, doctora en neurociències i professora de la UAB. En canvi, l’estrès de molt alta intensitat i crònic es considera un factor de risc a l’hora de desenvolupar sobretot malalties mentals, cardiovasculars o immunitàries. Per tant, és necessari saber quines activitats ens ajuden a disminuir la resposta fisiològica a l’estrès per controlar-lo i aconseguir un estat de relaxació. Portero recomana que cadascú trobi l’activitat que li permet estar amb atenció plena, tranquil i relaxat. L’exercici físic, el descans, una dieta equilibrada i dormir adequadament són elements fonamentals per regular l’estrès.
Cargando
No hay anuncios
Quan s’activa la resposta fisiològica a l’estrès, el cervell dona l’ordre perquè es comenci a mobilitzar molta energia i s’activi el que s’anomena sistema nerviós autònom simpàtic. Així, augmenten la freqüència cardíaca, la pressió arterial, la temperatura corporal, la contracció muscular… i tota la resposta fisiològica té un objectiu adaptatiu, el de preparar-nos per fer front a una situació que pot ser amenaçadora per a nosaltres. Es mobilitza energia per donar una resposta de fugida o de lluita, però aquests mecanismes tan antics no són gaire útils en la societat moderna, en què l’estrès ve provocat per pressions laborals, problemes familiars, excés de demandes o dificultats amb la parella, entre altres. “Si tenim tota aquesta energia però no ens serveix ni per fugir ni per lluitar i ens quedem asseguts a casa angoixats, el cos tarda a equilibrar-se altra vegada”, explica la professora. Per això són recomanables les activitats que ajuden a fer ús d’aquesta energia, com l’exercici físic aeròbic o qualsevol activitat d’alta intensitat.
Cargando
No hay anuncios
Destrossa tant com vulguis
Des de l’octubre del 2019, a Vilanova i la Geltrú hi ha Axerum, l’únic centre d’oci a Espanya amb una habitació de la ràbia, un espai pensat per desempallegar-te de l’estrès i passar una bona estona. No és gaire habitual trobar activitats d’aquest tipus a Europa, a diferència dels Estats Units, el Japó o la Xina, on fins i tot hi ha naus amb cotxes on pots passar-te el matí destrossant-los per un preu de 600 o 800 dòlars. L’habitació de la ràbia d’Axerum ofereix diferents lots en funció del que es vulgui gastar. Es tracta de trencar objectes en un entorn controlat i segur, i el preu inclou el material de protecció, els objectes que es trenquen i les eines per destrossar-los. A la nau industrial on estan instal·lats (380 m²) també hi ha futbolins, billars, dards, una màquina Arcade, un bar restaurant, una terrassa i un espai de llançament de destrals, l’altra activitat estrella. “La gent surt entusiasmada. Tenim des de grups d’amics fins a companys de feina amb ganes de passar-s’ho bé, parelles que venen a fer una mena de teràpia i fins i tot un cop va venir una noia que va dur el títol universitari emmarcat per trencar-lo. Sovint els veus entrar enrabiats i després de desfogar-se tirant destrals o destrossant objectes veus com surten més relaxats, alleugerits”, explica Albert Soler, codirector d’Axerum.
Cargando
No hay anuncios
Quan l’Alba es va assabentar que existia l’habitació de la ràbia va tenir clar que volia anar-hi: “Tinc estrès a la feina. Hi vaig anar amb la parella i ens ho vam passar molt bé, va ser divertit i vam riure. A més, no t’has de preocupar per res i no fas mal a ningú. Vam destrossar ampolles, televisions, plats… de tot. Descarregues adrenalina i ràbia. Tinc ganes de repetir-ho”. La psicòloga i psicoterapeuta Dimitra Doumpioti coincideix que pot ser enriquidor explorar diferents formes d’alliberar l’estrès: “Si és en un entorn segur pot estar molt bé aquesta resposta tan bàsica de destrossar coses, perquè distreu i diverteix, i ens fa sentir més poderosos i capaços, i millors amb nosaltres mateixos. Alhora, hauríem de ser conscients que és una eina amb poc recorregut, per això caldria abordar l’amenaça que ens genera estrès”.
Cargando
No hay anuncios
Sensacions “increïbles”
També hi ha altres activitats físiques d’alta intensitat –battle rope, tire training o crossfit– que produeixen sensacions similars després de practicar-les. Al crossfit es combinen diferents disciplines d’esports, com l’halterofília, la gimnàstica i l’aixecament de pesos. “Es fan exercicis que varien constantment, però tots d’alta intensitat. És un tot en un. Hi entres i en una hora ho tens tot fet. A més, es pot adaptar en funció del teu estat físic i les teves necessitats. Acabes destrossat, però amb una sensació increïble”, assegura el Salva, instructor de crossfit level 2 a KTB Crossfit. L’Angie admet que li agraden l’esport canyer i l’exercici anaeròbic, i que per això practica crossfit: “També perquè uns amics em van animar a fer-ne. Així tenim un espai on ens veiem, hi he fet més amics, m’agrada i, sobretot, m’ajuda amb l’ansietat i a desconnectar de la feina”. Reconeix que a nivell tensional li funciona: en surt tan cansada que li permet oblidar-se dels problemes.
Cargando
No hay anuncios
L’exercici aeròbic i l’activitat d’alta intensitat comporten una sèrie de beneficis:
A nivell fisiològic es gasta tota l’energia que el cos mobilitza com a resposta a l’estrès. Això ajuda a estabilitzar el sistema autònom simpàtic i l’organisme està en equilibri.
A nivell psicològic actua com un distractor, perquè es focalitza l’atenció en una altra situació i permet no estar pensant tota l’estona en allò que preocupa.
Activa el sistema neural de la recompensa. Les activitats plaents proporcionen sensacions agradables, incrementen la motivació i activen els circuits del plaer.
En molts casos ajuden a augmentar la sociabilitat. Relacionar-nos amb altres individus ens ajuda a combatre el malestar.
Un cop acabada l’activitat física, augmenta el nivell d’endorfines, unes hormones que donen benestar. També es relaciona amb circuits d’analgèsia i sensació de plaer.
Ajuda a relaxar la musculatura i a sentir-nos més relaxats, còmodes i amb més confort.
A nivell neuronal ajuda a l’alliberació de la serotonina, un neurotransmissor que s’associa a estats de benestar i controla moltes de les funcions metabòliques importants, així com a descansar millor a la nit.