Oci i aventura

Tria la teva aventura: 5 llocs on descarregar adrenalina repartits per Catalunya

Surf en piscina, 'wakeboard', llits elàstics o tirolines són algunes de les activitats de risc aptes i més populars per a tota la família

Un nen pujant per un rocòdrom
4 min

BarcelonaLa lluita contra el sedentarisme és una realitat. Ja fa temps que la pràctica de l'esport d'una manera més o menys continuada es considera una obligació en la nostra societat. Gimnasos de pobles i ciutats s'omplen cada dia d'usuaris, però no només aquest tipus d'instal·lació: també tenim gent omplint pistes de tenis o pàdel, camps de futbol sala i set i les cistelles urbanes de bàsquet. Totes estan ben ocupades per practicants que volen suar una mica i passar-ho bé fent esport a la vegada que s'escapen de les rutines de la feina diària. Però també hi ha un altre tipus de públic que busca alternatives, no només esportives, sinó que incloguin un punt d'adrenalina i que puguin sumar-hi tota la família. És per això que els últims anys tot el país s'ha omplert d'un altre tipus de llocs que ofereixen aventura, esport i una nova manera d'entendre l'oci. Tot això és possible, només cal triar el teu preferit.

Paracaigudisme sense vertigen a Cornellà

El títol pot portar a equívocs: no és exactament paracaigudisme, perquè no saltes d'enlloc, ni és apte per les persones que pateixen per les alçades, ja que arribes a volar fins als 14 metres, que vindria a ser un quart pis. Parlem, evidentment, dels túnels de vent. Creats durant els anys seixanta per científics de la NASA que buscaven una eina que permetés als astronautes entrenar-se a la Terra en condicions de gravetat zero, avui dia són activitats dedicades a l'oci. La gràcia és que aquí tenim la sensació de volar, tot i que realment el que fem és surar horitzontalment sobre un corrent d'aire, i podem fer piruetes i coreografies. A Catalunya hi ha diversos centres on es pot practicar, com a Sant Fruitós de Bages o Empuriabrava (gran capital del paracaigudisme català), però el centre més gran és a prop de Barcelona i és Windoor, a Cornellà de Llobregat. Aquesta és una instal·lació de 2.000 m² i un túnel de vent de 14 metres d'alt i 4,30 d'amplada, el centre d'aquestes característiques més gran del país. És apte per a totes les edats i hi ha diverses maneres de practicar-ho, sigui de manera ocasional o fent classes regulars.

Parc d'aventures a muntanya i ciutat

Per alguna raó desconeguda les activitats d'aquest tipus de parcs sempre tenen noms anglòfils: skyride, clip'n'climb, high ropes, foam pit... però la realitat és que sota tots aquests noms comercials s'hi amaguen activitats d'aventura que, sense acabar de ser un esport, poden ajudar a descarregar l'adrenalina de l'organisme. Hi ha parcs d'aquest estil repartits per tot el país, alguns en entorns preciosos de muntanya, especialitzats en tirolines, tobogans i activitats a certa alçada, com el Natupark de Cerdanyola, el recinte d'aventura d'aquest estil més gran de l'estat, o el Parc Aventura de Sant Feliu de Guíxols, i després hi ha els que ofereixen aquestes activitats indoor. Entre aquests segurament el més destacat, per extensió i nivell de les atraccions, és Jump Yard, també a Cornellà de Llobregat. Hi ha tirolines a gran velocitat, matalassos, atraccions d'escalada... tot en un mateix complex que t'ajudarà a fugir de la rutina diària.

'Wakeboard' amb un cable a Castelldefels

Una de les activitats aquàtiques més populars del món: el wakeboard estirat per un cable, un sistema que et va transportant per diversos obstacles en els quals saltar o lliscar. Ho anuncien com l'esport més fàcil i divertit del món, i la realitat és que està força dirigit a tota la família, ja que el seu funcionament no és gaire diferent del d'un remuntador d'esquí. Són circuits de cable que segons l'edat i nivell van a una velocitat o una altra, de fet es pot practicar a partir dels set anys. A Catalunya hi ha diverses instal·lacions on es pot fer regularment, però la més famosa és l'Olimpic Cable Park, al Canal Olímpic de Castelldefels. Hi pots practicar per menys de 20 euros.

Escalada 'indoor' a... tot arreu

Van passant els anys i encara és l'activitat de moda. I això que parlem d'un esport amb una llarga tradició. Deixant de banda els grans sectors d'escalada esportiva en llocs tan emblemàtics com Siurana, Margalef o Montserrat, tot el país és ple de rocòdroms indoor de diverses mides i nivells. Els extraordinaris blocs de Cal Mico de Girona, el ja clàssic Slab i el Monobloc de Reus, la Bauma de Vilafranca del Penedès, les sales de Sharma Climbing (a Barcelona i Gavà) o la joia de la corona, el magnífic Climbat La Foixarda, són alguns dels molts centres repartits per Catalunya. L'escalada segurament no és l'activitat que et farà pujar les pulsacions, però quan ho fas a una desena de metres del terra és impossible no pensar que estàs fent un esport de risc. Ideal per practicar en família, ja que hi ha vies per a tots els gustos.

Onades artificials a les comarques gironines

Encara que cada vegada es fa més surf a Catalunya, el nostre mai ha sigut un país que destaqui per ser un centre neuràlgic d'aquest esport a escala internacional. Es pot fer surf i hi ha escoles regulades per aprendre'n? Sí, però també pots passar-te setmanes senceres amb la mar més plana que un plat de ceràmica. Sumant aquests tres elements –l'afició pel surf, la manca d'onades i l'auge dels esports alternatius– han nascut dos projectes grans –i alhora polèmics per les queixes que han generat per part de col·lectius ecologistes– per construir grans piscines d'onades al país: a Sabadell i a Cal Pla de Cunit, tots dos previstos per a l'any que ve. Seran projectes enormes, però ja tenim un parell d'experiències a Catalunya per als qui vulguin anar provant com és fer surf en un entorn segur, artificial i que sempre disposa d'onades. Un d'ells és a Blanes, el Surf Indoor Blanes, una petita piscina d'onades amb terrassa al carrer de Matagalls, i l'altre, més gran, al centre Windoor d'Empuriabrava. Cal dir que del surf que es practica aquí se'n diu flowrider, i consta en cavalcar una onada infinita, una experiència que no és exactament igual que agafar una onada a la mar. En qualsevol cas, tota la família s'hi pot apuntar, hi ha cursos disponibles per a grans i petits.

Aventura sense lesions

Que ens agradin les activitats que combinen oci i aventura és normal, però com que no sempre són considerats esports com a tal ens hi podem llançar sense precaució, i això pot tenir conseqüències segons com les practiquem. "L'usuari ha de ser conscient del tipus d'activitat que està fent en tot moment i com pot afectar-lo. Per exemple, els llits elàstics no són gens recomanable per a les dones a causa del sòl pelvià, ja que té molt d'impacte i rebot. Sovint a aquest tipus d'activitats la gent hi arriba cridada per la diversió i després es fan mal perquè no estan en forma", explica l'entrenador Sergi Tintoré, graduat en ciències de l'activitat física i l'esport i entrenador personal. "En canvi, hi ha esports de risc que sí que són profitosos, com l'escalada –explica l'especialista– que ajuda al desenvolupament i creixement muscular, però d'altres com l'skateboard a certa edat tenen massa impacte en les nostres articulacions". En qualsevol cas, Tintoré recomana fer una activació muscular prèvia a l'activitat i ser prou previngut: "Normalment, es fan gestos poc habituals, als quals no estem acostumats. En aquest tipus de centres caldria que es faci un escalfament guiat abans d'iniciar l'exercici".

stats