Escapades

Descobrir el Pirineu francès de costa a costa en bicicleta

La Vélosud, amb un total de 658 quilòmetres, és la principal ruta ciclista per recórrer el Pirineu de l’Atlàntic al Mediterrani

6 min
La ruta al seu pas per Biarritz

BarcelonaEl cicloturisme s’ha consolidat com un fenomen a l'alça dins del turisme esportiu els darrers anys. A l’estat espanyol, per exemple, en els últims anys ha experimentat un creixement del 23% i s'ha acostat als cinc milions de viatges anuals. La creació de vies verdes en moltes comunitats o l’existència de l’EuroVelo, la xarxa transfronterera de rutes ciclistes de llarga distància que travessen Europa en tota la seva extensió –amb 17 rutes definides amb uns recorreguts que sumen prop de 90.000 km– confirmen l’interès per aquestes propostes que contribueixen a generar opcions per a un turisme més sostenible i saludable.

La basílica de Sant Just, a Vathcrabèra

En aquest context s’ha articulat a la zona del Pirineu francès la Vélosud, una proposta que, amb tretze etapes i poc més de 650 quilòmetres, permet recórrer la columna vertebral del Pirineu francès de costa a costa. De fet, és el resultat de la confluència de dues rutes, la dels Colls i la del Piemont Pirenaic, per conformar la Gran Travessa Pirenaica, creada l’any 2022 per l’Agence des Pyrénées. Tretze jornades que permeten descobrir platges, ciutats balneàries i medievals, vies fèrries, castells, catedrals i ciutadelles mentre es gaudeix de l’exuberant natura dels Pirineus. Emilie Praï, de l'Agence Départementale du Tourisme Pyrénées-Atlantiques, és una de les responsables del disseny de la ruta i explica que la idea de posar-la en marxa comença "gràcies a l’impuls de sis departaments del Pirineu que decideixen crear una ruta amb bicicleta que permeti creuar la serralada des de l’oceà Atlàntic fins al mar Mediterrani". "A partir d’aquí es dissenya aquesta ruta de tretze etapes que permet als viatgers descobrir el Pirineu, amb els seus paisatges, els seus pobles i la seva gent. Un viatge molt agradable, amb etapes fàcils i amb algunes parts una mica més exigents, però que en la seva majoria és molt tranquil." Una ruta familiar que en un futur pròxim es veurà complementada, explica Praï, "amb nou itinerari" que estan dissenyant ara "i que serà més exigent, adreçat a un ciclista més expert".

La ruta passant per les gorges de Galamús

L’aventura de la Vélosud comença a la Gran Platja de Biarritz i acaba a la platja del Barcarès, després de superar paisatges tan impressionants com els dels prats bearnesos o els de l’emblemàtic pic del Migdia de Bigorra. Una ruta que permet al viatger anar descobrint el territori i sorpreses molt interessants com les cases bearneses de Berencs i els antics molins de Sainte-Suzanne, els tresors de les coves de Bètharram, el riu subterrani de Labouiche als pujols boscosos del Piemont o l’encreuament que divideix les aigües entre l’Atlàntic i el Mediterrani. Una aventura que Emilie Praï recomana per a persones que estiguin acostumades a fer bicicleta i, si es vol fer en família, pensant que la poden seguir criatures a partir de vuit o nou anys "que tinguin bones cames!"

La ruta es pot fer en família i els nens a partir de 8 anys la poden fer amb la seva bicicleta

La responsable del disseny de la Vélosud explica que el moment idoni per fer la ruta és entre els mesos de maig-juny o setembre-octubre, "potser millor evitant els mesos de juliol i agost, que poden ser molt calorosos". Recorda també que es pot fer perfectament amb bicicleta elèctrica, perquè "hi ha punts de recàrrega arreu i tota mena de serveis durant l’itinerari". En aquest sentit, abans d’emprendre la ruta recomana "preparar bé l’itinerari amb les seves diferents etapes, verificar que hi hagi punts d’aigua i serveis allà on volem fer una aturada, anar ben equipats per poder fer front a inclemències del temps, com la pluja, portar un bon equipament esportiu, les eines mínimes per fer petites reparacions, els elements de seguretat essencials quan vas en bici i, sobretot, molta curiositat i ganes d’anar descobrint els llocs meravellosos. I també portar gana perquè aquí tenim plats deliciosos!".

Retratar la Vélosud

Han recorregut la Vélosud en família el fotògraf Peio Gaillard i la seva companya Cécile Munsch, autors de les fotografies que acompanyen aquest reportatge. Asseguren que és "una ruta variada on la natura és omnipresent i que permet anat coneixent els pobles de la serralada pirinenca". "A cada departament és possible fer unes agradables pauses per descobrir la vida de cada zona: artesania, mercats, petites cafeteries, pobles molt bonics... Creiem que aquest és un dels punts forts d'aquest itinerari." Apunten que durant la ruta s’alternen etapes més familiars amb poc desnivell (la part més gran del recorregut) i etapes més aptes per a ciclistes experimentats, en què el desnivell és més present (sobretot al departament dels Alts Pirineus i l'Aude).

La ruta passant per Baiona

En aquest sentit, apunten que, "si el recorregut es fa en la seva totalitat, és important preparar-se per a les parts que seran una mica més esportives. Tot i això, per a un públic molt familiar, és possible escollir els trams més adients (els Pirineus Atlàntics, l'Alta Garona, l'Arieja i els Pirineus Orientals)".

La Cécile i el Peio expliquen que gràcies a la Vélosud han pogut redescobrir els Pirineus: "Realment vam tenir la sensació d'haver fet un gran viatge a les portes de casa. Al llarg de la ruta ens vam trobar amb paisatges molt variats: des de les onades de l'oceà Atlàntic a la costa basca fins a les platges de sorra fina de la costa mediterrània. Ens vam trobar amb paisatges de boscos ombrívols, vam seguir grans rius (l'Ador, el Gave de Pau, el Garona...), vam agafar antigues vies del ferrocarril, ens vam trobar enmig d'immensos camps de gira-sols... Amb el pas dels dies vam anar guanyant una mica d'alçada, fet que ens va permetre apreciar la impressionant carena dels Pirineus, per després arribar a les regions més mediterrànies, tot passant per les restes de castells càtars, el magnífic congost de Galamús o les vinyes de Maurí." Una ruta que també els va permetre gaudir de les pauses reparadores que suposava visitar, per exemple, "els carrers de l'antic port de Biarritz o de Baiona i les seves cases basques, o els encantadors pobles d'Urt o de Salias". "Ens vam meravellar amb els prats florits de Sant Bertran de Comenge i va ser un plaer descobrir l'ambient agradable del poble de Sent Martòri o alguns racons únics de l’Arieja, que ens reservava sorpreses durant tot l'itinerari. La llista és llarga, però no oblidarem l'extraordinari mercat d'Esperasan i els seus deliciosos albercocs, els pobles de Los Banhs de Rènnas i Rènnas; Mas Amiel, al cor de Maurí, amb els seus centenars de botes de madurar vi al sol, i un bany de somni que vam fer a l'Aglí just a la seva desembocadura al mar Mediterrani!".

Tot i que la ruta es pot fer en ambdós sentits, Emilie Praï recomana fer-la des de l’Atlàntic cap al Mediterrani, ja que resulta "més espectacular". Us hi animeu?

Les etapes. De l’Atlàntic al Mediterrani

Accés:

Estació SNCF de Biarritz. Trens TGV (línia Burdeus-Hendaia), Intercités i TER Nouvelle-Aquitaine (transport gratuït de bicicletes). 5 km de recorregut en bicicleta fins a la Gran Platja de Biarritz.

  1. Etapa 1: De Biarritz a Urt. Distància: 29,4 km. Temps mitjà: 2:30 h. Desnivell positiu: 50 m.
  2. Etapa 2: D’Urt a Salias. Distància: 47,3 km. Temps mitjà: 3:30 h. Desnivell positiu: 230 m.
  3. Etapa 3: De Salias a Ortès. Distància: 19,8 km. Temps mitjà: 1:30 h. Desnivell positiu: 170 m.
  4. Etapa 4: D’Ortès a Pau. Distància: 55 km. Temps mitjà: 4 h. Desnivell positiu: 220 m.
  5. Etapa 5: De Pau a Lurdes. Distància: 49,8 km. Temps mitjà: 4 h. Desnivell positiu: 340 m.
  6. Etapa 6: De Lurdes a Lanamesa. Distància: 84 km. Temps mitjà: 6 h. Desnivell positiu: 960 m.
  7. Etapa 7: De Lanamesa a Sent Gaudenç. Distància: 63,3 km. Temps mitjà: 5 h. Desnivell positiu: 420 m.
  8. Etapa 8: De Sent Gaudenç a Sent Gironç. Distància: 61 km. Temps mitjà: 5 h. Desnivell positiu: 215 m.
  9. Etapa 9: De Sent Gironç a Foix. Distància: 46 km. Temps mitjà: 3:30 h. Desnivell positiu: 230 m.
  10. Etapa 10: De Foix a Miralpeix. Distància: 47,3 km. Temps mitjà: 4 h. Desnivell positiu: 90 m.
  11. Etapa 11: De Miralpeix a Coisan. Distància: 51,3 km. Temps mitjà: 4:30 h. Desnivell positiu: 260 m.
  12. Etapa 12: De Coisan a Sant Pau de Fenollet. Distància: 37,8 km. Temps mitjà: 3:30 h. Desnivell positiu: 475 m.
  13. Etapa 13: De Sant Pau de Fenollet al Barcarès. Distància: 66 km. Temps mitjà: 5 h. Desnivell positiu: 400 m.
stats