Sant Jordi 2024

La cuina, el refugi de la pandèmia

Amb l’esclat de la crisi del covid-19 hem passat moltes hores a casa i això ens ha fet descobrir –o redescobrir– el plaer de cuinar, per a molts un moment de gaudi i d’evasió

BarcelonaPer a l’Anna, el Dani i el seu fill el confinament va ser el moment de descobrir la cuina. Fins llavors entre setmana tiraven de plats senzills –pasta, arròs, purés i carn i peix a la planxa, expliquen– i els caps de setmana menjaven tot sovint fora o compraven menjar preparat. Però les setmanes de confinament, teletreball i escola a distància els van portar a fer un replantejament i van aprofitar-ho per començar a comprar millor i de manera més organitzada, cuinar més, recuperar algunes receptes de les seves mares o àvies i també disfrutar plegats a la cuina. “Era un moment per rebaixar la tensió acumulada tot el dia, per estar junts de manera més relaxada i disfrutar”, explica l’Anna. De manera similar, per a l’Adriana i la seva família –el seu marit i dos fills– el confinament també va portar alguns canvis a la cuina, però sobretot el que va suposar és que van començar a sopar plegats, cosa que no havien fet fins llavors, ja que els petits menjaven en un primer torn i després sopaven ells dos. “Des de llavors que sopem cada dia junts, i això ens permet tenir un moment de trobada familiar al final del dia que ens va molt bé”, explica l’Adriana, que detalla, a més, que això ha millorat els menús familiars, ja que ella i el seu marit han deixat de menjar “qualsevol cosa” o “el que sobrava a la nevera” per fer àpats més saludables i complets. Aquests són només dos exemples de com la pandèmia ha posat la cuina al centre de les nostres vides. En alguns casos ha multiplicat la importància que ja tenia, però en molts altres ha sigut una descoberta i l’inici d’una història d’amor que per a molts continuarà més enllà del virus. 

Beneficis emocionals 

“En èpoques d’estrès i incertesa la cuina pot ser un refugi a nivell psicològic”. Ho diu Dolors Liria, psicòloga i membre de la junta de govern del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, que destaca que la pandèmia ha brindat una oportunitat a totes les persones que abans no trobaven mai temps per cuinar i ara ho han descobert. “El menjar té molts beneficis psicològics més enllà dels guanys nutricionals que suposa per al cos”, diu Liria. “Aquests beneficis emocionals estan lligats al menjar com a font de plaer, però també a tot el procés previ que cal per preparar-lo i elaborar-lo”. Aquesta experta apunta que d’una banda “cuinar implica una activitat operativa i una sèrie de tasques que faciliten la desconnexió dels pensaments que ens preocupen”. I és que tot sovint costa deixar de donar voltes a les coses, i una activitat pràctica pot ser una ajuda per sortir del cercle viciós de les preocupacions. “A la cuina hi ha una sèrie d’activitats que ens ajuden a la regulació emocional: amassar, batre, donar cops, tallar... Són maneres de canalitzar una emoció a través dels moviments del cos”, diu. I de l’altra, destaca que durant el confinament més estricte però en general amb tots els mesos que fa que vivim amb restriccions, “cuinar s’ha convertit en un moment de relax, de gaudi i de plaer, i últimament no n’hi ha gaires, d’aquests moments”, diu. 

Cargando
No hay anuncios

I és que les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia han fet que cuinar en família o amb la bombolla de convivència sigui una de les poques activitats que no suposen cap risc. 

L’època actual, diu Liria, està marcada per la incertesa, la crispació i la irritabilitat, que estan més presents que mai, i sumades a la limitació de fonts de plaer que fa mesos que patim ens compliquen el nostre dia a dia. “Per això valorem molt moments de gaudi com els de la cuina”, diu aquesta psicòloga. “Ara és molt bo poder tenir coses que depenen de nosaltres, que estan a la nostra mà i que controlem. Si són coses que a més ens provoquen satisfacció i podem compartir, encara millor”, assegura. 

Cargando
No hay anuncios

I més enllà de la cuina en si, la pandèmia també ha portat canvis organitzatius lligats als àpats que han fet que molta gent hagi après a comprar millor, organitzant-se abans i pensant en què ha de cuinar. Això ha tingut com a resultat una millora de la qualitat de vida, lligada a uns menjars més saludables, i en molts casos també un estalvi i una millora per al medi ambient, ja que es compra el que es necessita i es llença molt menys menjar que abans. 

Cargando
No hay anuncios

Els cuiners, estrelles a les xarxes

Però per entendre l’èxit de la cuina durant la pandèmia cal parlar del fenomen dels cuiners a les xarxes socials. Els xefs s’han convertit en estrelles molt populars a Instagram, a TikTok i a YouTube, on tenen milers de seguidors. Amb el confinament molts cuiners van decidir compartir de manera altruista receptes en vídeo i molta gent des de casa es va aficionar a cuinar seguint aquests tutorials. Un dels que van optar per gravar-se mentre cuinaven a casa va ser el cuiner Nandu Jubany, que es va convertir en una companyia per a moltes famílies confinades, que amb ell van aprendre a fer des d’una recepta de fideus fins a pastís de formatge, passant per croquetes i pollastre al forn. “La gent encara ara em diu que els vaig acompanyar durant un moment molt dur”, explica el xef en una conversa per telèfon.

Cargando
No hay anuncios

“N’hi ha que m’han confessat que van aprendre a cuinar amb mi, i gent que en canvi m’explica que els vaig animar a tornar als fogons... Tot plegat em fa molta il·lusió”, reconeix. Ell recorda que la decisió de penjar vídeos de receptes durant el confinament va ser “molt espontània”. “No sabíem com aniria i vam anar provant, jo m’ho preparava tot molt, a la cuina de casa, i en poc temps ja vam veure que anava molt bé. Va ser un èxit increïble, vam arribar a guanyar 4.000 seguidors cada dia durant el confinament”, explica.

Cargando
No hay anuncios

I és que aquests seguidors, tancats a casa i àvids per fer activitats, agraïen la naturalitat de Jubany i la seva capacitat d’explicar les coses de manera senzilla. El cuiner va fer arribar receptes de la seva família i algun clàssic dels seus restaurants a moltes llars, i qui les vulgui recuperar encara les pot trobar penjades al seu compte d’Instagram. Tot i això, el cuiner diu que al mes d’octubre publicarà un llibre amb totes les receptes que va fer durant el confinament, ideal per a tots els que es van animar a cuinar amb ell. “Jo crec que hi ha molta gent que ha descobert la cuina durant la pandèmia i que ja no la deixaran perquè s’han adonat que cuinar és un gran plaer. Hi ha molta gent que ha sentit que els fogons l’han atrapat i això està molt bé, si hi he ajudat una mica em fa molt feliç”. 

També hi ha hagut gent que gràcies a la nova afició per cuinar ha tret la pols de llibres de receptes heretats o llibretes on les àvies escrivien les receptes a mà. Descobertes celebrades com si fossin petits tresors. I és que el plaer de preparar i elaborar un plat, que després es pot disfrutar en companyia, és molt gran, i en una època en què escassegen les alegries encara més. 

Cargando
No hay anuncios