Tendències

Què té el CrossFit que atrau tants practicants?

Per començar a practicar-lo no és necessari tenir una gran forma física, així que és molt fàcil començar i enganxar-s'hi pels seus beneficis

5 min
Un noi i una noia fent exercicis de crossfit

Barcelona“El CrossFit destaca per la seva versatilitat i la seva capacitat per abastar múltiples disciplines dins d'una sola modalitat. Ofereix beneficis físics integrals, incloent-hi entrenament cardiovascular, força, resistència i flexibilitat, a més de promoure un ambient socioemocional molt sa i enriquidor. La combinació d'aquests elements el converteix en una opció atractiva per a una àmplia gamma de persones”, explica l’Àlex Cerón, llicenciat en CAFE i practicant de CrossFit des de fa tres anys.

Si no hi estem gaire acostumats, la imatge de tot aquell conjunt de persones amb poca roba, suades, amb les cares envermellides i amb una respiració, clarament, hiperventilada, totes elles dins d’una nau, generalment, industrial, amb la música a tot drap i, sovint, cridant consignes establertes, ens pot arribar a semblar una situació un xic estrambòtica, fins i tot esperpèntica. Però la veritat és que el CrossFit és molt més que tot això i, de fet, el nombre de practicants que, dia a dia, es van sumant a aquesta activitat parla per si sol.

El CrossFit és un tipus d’entrenament que “busca millorar la condició física de les persones i, per tant, millorar la seva salut mitjançant entrenaments que són diferents i que són variats cada dia de la setmana; el fet que hi hagi aquesta diversitat fa que, en primer lloc, mantingui un aspecte motivacional molt important, de tal manera que la gent no se'n cansa, i, en segon lloc, fa que sempre es rebin estímuls nous i, per tant, noves adaptacions”, explica l’Albert Ebri, head coach i propietari d’Osona CrossFit.

Un dels grans avantatges d’aquesta modalitat esportiva és que per practicar-la no és necessari partir d’una bona base física. És a dir, que “qualsevol persona, independentment de la seva condició física, edat o bagatge esportiu, pot començar a practicar-lo, perquè són els entrenadors els que, dins d'una sessió d'entrenament, han d'individualitzar el contingut per a cada persona”, especifica l’Albert.

De fet, en Joan Vilalta, jubilat de 65 anys, s’hi ha iniciat en aquests últims temps: “Em volia apuntar al gimnàs per mantenir l’esquena i el cos en general saludables i em van aconsellar que provés el CrossFit, em van dir que era molt complet. Vaig començar amb un dia a la setmana i ara ja soc assidu de, com a mínim, dues sessions per setmana, i mira que sempre havia estat una persona antigimnàs”, afirma convençut.

I és que aquesta modalitat està atraient un gran nombre de persones que mai haurien posat un peu en un gimnàs convencional. “Sempre he estat molt actiu, havia estat jugador de futbol a alt nivell i, de més gran, soc practicant dels esports a l’aire lliure com córrer, la bicicleta o l’excursionisme, però el gimnàs mai m’havia entusiasmat”, continua en Joan.

Però l’enfocament del CrossFit aconsegueix que les persones que el practiquen s’hi trobin a gust per diferents motius.

En primer lloc, perquè és molt personalitzable. Dins d’una mateixa sessió hi pot haver persones de molts nivells diferents i totes elles hi trobaran les seves necessitats cobertes. “El seu enfocament en la personalització i la progressió el converteixen en una opció viable per a una àmplia varietat d'individus. Per això crec que sí, és adequat per a totes aquelles persones que desitgin descobrir una nova pràctica esportiva i millorar el seu estat de salut a curt i mitjà termini, amb un bon volum d'entrenament”, especifica l’Àlex. En aquest sentit, fins i tot és adaptable “per a persones amb lesions prèvies, ja que s’adapta tot: les càrregues, les repeticions, els ritmes, els angles de moviment, etc.”, explica l’Albert.

En segon lloc, perquè la gent veu com li canvia el cos, com es transforma i es perd greix i es guanya massa muscular o s’equilibra el pes corporal. “Hi ha pocs esports que donin tant en tan poc temps. Són classes d’una hora que, en aquest sentit, donen un alt rendiment a proporció del temps invertit”, afegeix l’Albert.

En tercer lloc, perquè l’ambient al box –la sala on es fan els entrenaments– és molt sa pel que fa a companyerisme. Tant per part de la resta de companys, com per l’acompanyament que es rep dels entrenadors. “El que més m’agrada és que jo soc gran i allà la majoria de gent és més jove, però tothom és molt agradable, em sento molt acompanyat i mai fora de lloc, encara que faci menys repeticions o mogui menys pes”, explica en Joan.

En quart lloc, perquè els practicants no només fan exercici, sinó que també reben coneixements. Aprenen com gestionar el seu cos i milloren l’autoconeixement físic, mental i emocional.

I, en cinquè lloc, perquè és una disciplina que complementa molt bé molts altres esports amb necessitats diverses. I en aquest sentit l’Àlex explica que “dins de l’ampli espectre que abasta el CrossFit existeixen diverses disciplines que es poden adaptar a l'objectiu principal que es busqui en qualsevol altre esport, ja sigui córrer, fer ciclisme, natació, escalada o esports d'equip”.

Si ens centrem en els seus beneficis, també són múltiples, i en destaquen tant tots aquells que són únicament físics com també el component mental i emocional, molt interessant en aquesta pràctica. “La millora de la força, de la potència, de la resistència cardiovascular, de la mobilitat, de la flexibilitat: la gent es mou millor”, confirma l’Albert. Però, sobretot, no podem deixar de banda els aspectes que influeixen en l’àmbit mental, perquè “en un box de CrossFit es respira ambient de companyerisme, ambient d’entrenament i de superació, i tots aquests sentiments milloren l’autoestima i fidelitzen molt el practicant”, continua l’Albert.

“Alguns dies em fa mandra anar-hi, ja que em suposa un esforç important i una bona suada, però en surto molt satisfet i content. Deixant de banda la part física, anímicament m’aporta molt”, afirma en Joan.

Però, què s’hi pot fer?

És una disciplina en la qual s’utilitzen molts elements diferents, i els moviments s’engloben en tres grans grups. En primer lloc, els moviments gimnàstics, amb els quals es busca millorar el control del cos i que “poden anar des d’unes simples flexions o abdominals a terra fins a un treball més complex amb anelles”, diu l’Albert. En segon lloc, les càrregues externes, en les quals intervenen els exercicis que provenen de l'halterofília o del powerlifting, “en què es treballa amb pesos de diferents tipus”, explica l’Albert. I, en tercer lloc, tots aquells moviments metabòlics o monoestructurals com poden ser córrer, remar, saltar a corda, fer bicicleta. “I amb la combinació dels moviments d’aquests tres grups tenim com a resultat un WOD –workout of the day– que no és res més que l’entrenament de CrossFit”, especifica l’Albert.

I en Joan ho confirma: “Aquest tipus d’activitat m’agrada i m’hi trobo molt bé, faig exercicis de força i de càrdio. És molt variat”.

“Em vaig iniciar en aquesta disciplina per dues raons principals: pel meu interès professional per explorar mètodes d'entrenament innovadors i per la necessitat de maximitzar els resultats físics i mentals amb el mínim temps de dedicació. Avui en dia, continuo amb la meva pràctica enfocada en la millora de la meva salut física i mental”, conclou l’Àlex.

stats