10 coses que has de saber abans de marxar de viatge

Quant costa trucar ara que ja no hi ha 'roaming' i què cal fer si ens perden la maleta, entre els consells de la Comissió Europea per a les vacances

Família a l'aeroport
Ara
21/07/2017
4 min

BarcelonaSi estàs a punt de marxar de vacances i, a l'hora de fer la maleta, repasses el que havies de fer abans de viatjar i et sembla que t'has descuidat alguna cosa, fes un cop d'ull als consells de la Comissió Europea per començar el viatge. Fem un recull dels 10 aspectes que et poden ser més útils:

1. Ja no tens l'excusa del 'roaming' per no trucar a casa (tret que te'n vagis a Andorra, Suïssa o el Vaticà)

Des de mitjans de juny, ja pots trucar a la família i els amics sense deixar-t'hi un ronyó en cas que rucar des d'un altre país a Catalunya et costarà el mateix que fer-ho des de casa teva, menys si t'has decidit per anar a Andorra,

2. Supera la mandra burocràtica i no marxis sense la targeta sanitària europea

Si et poses malalt, amb la targeta sanitària europea et donaran tractament mèdic a qualsevol hospital dels països de la UE, Islàndia, Noruega i Liechtenstein. És gratuïta i la pots aconseguir a les oficines de la Seguretat Social o trucant al 901166565.

3. Demana el que és teu... si agafes l'avió

Cancel·lacions

Si et cancel·len el vol amb menys de 14 dies d'antelació, tens dret que et retornin el preu del bitllet en set dies o que te'n donin un altre per a un altre vol de característiques semblants. A més, si esculls aquesta última opció, tens dret a una compensació d'entre 125 i 600 euros, depenent del retard que suposi agafar un altre vol.

Retards

Arribes a l'aeroport i veus a la pantalla de sortides el fatídic missatge. El temps que passis als bancs de l'aeroport o passejant pels establiments és important. La teva aerolínia està obligada a donar-te una compensació econòmica a partir de les tres hores de retard, i tens dret a trucades, menjar, refrescos, allotjament i transport a l'allotjament a partir de les dues hores. També entra en joc la distància del vol que esperis. Si portes més de tres hores esperant i viatges a un país de la UE, t'hauran de donar una compensació d'entre 250 i 400 euros, però si, en canvi, vas a un país fora de la UE, la compensació pot arribar fins als 600 euros.

Que no et perdin la maleta

Arribes al país de destí i la teva maleta no apareix a la cinta transportadora, o hi és però està tan atrotinada que és fa difícil de reconèixer. Tens dret a reclamar a l'aerolínia una compensació econòmica de 1.200 euros.

4. ...si agafes el tren

No hi ha manera de comprar el bitllet

No funciona la web de la companyia ferroviària, a la finestreta no hi ha ningú i la màquina es troba fora de servei. Et sona? Si et trobes en aquesta situació no pateixis pels revisors del tren: tens dret a compar el bitllet a bord.

Ve amb retard

Si portes entre una i dues hores esperant, has de saber que la companyia està obligada a donar-te refrescos, menjar i allotjament, si fos necessari. Si ja passen tres hores, t'han de retornar el 50% del bitllet.

5. ...si prefereixes l'autobús o l'autocar

Si hi ha retards de més de tres hores, i el teu autobús o autocar fa 90 minuts que hauria d'haver arribat, la companyia t'ha de compensar amb begudes, menjar i allotjament, en cas de necessitat. Si triga més de dues hores, podràs triar entre el reemborsament del bitllet o un viatge alternatiu i el 50% del preu del bitllet com a indemnització.

6. ...si et mous mar a través

En cas que viatgis amb vaixell i surti amb un retard de més de 90 minuts, també tens dret a begudes, menjar i allotjament. De la mateixa manera que en cas que viatgis en autobús, podràs escollir entre el reemborsament del preu del bitllet o el viatge alternatiu amb una indemnització d'entre el 25 i el 50%.

7. Has comprat un 'souvenir' i no et va bé? Torna'l

Si compres un producte i és defectuós o el vols canviar per qualsevol altre motiu, tens dret que el comerç del país on l'has comprat et faci el canvi.

8. Vols marxar acompanyat del teu gat, el teu gos o la teva fura? Cap problema

Els passatgers poden viatjar lliurement pels països de l'UE amb els seus animals de companyia si les mascotes tenen passaport europeu. El document es pot tramitar a qualsevol clínica veterinària, on els faran una revisió, comprovaran que portin el xip i els posaran les vacunes necessàries. Si, en canvi, et vols emportar el conill, el canari o algun altre animal has de consultar la legislació del país de destí.

9. Si viatges en cotxe o en moto, descarrega't l'app

Quin és el límit de velocitat de les autopistes? Necessito portar casc quan vaig amb moto per Suècia? Quin equipament de seguretat haig de dur sempre dins del cotxe quan condueixo per Eslovàquia? L'aplicació GoingAbroad et podria ser útil si el que vols és conèixer els llocs més desconeguts del teu destí amb un vehicle propi o llogat. Et proporciona la informació necessària per circular segons el país on et trobis.

10. Si no hi ha consolat i tens un problema, demana protecció a les autoritats

És important acudir al consolat del teu país si tens qualsevol problema a l'estranger, com ara en cas de malaltia, pèrdua o robatori de passaport, delictes, detencions o accidents. Però si ets aventurer i has triat un país on no hi ha ambaixada ni consolat del teu lloc d'origen, pots demanar protecció consular a les autoritats diplomàtiques.

stats