Nàusees, càries i mal de panxa: la cara 'b' de la moda de la mel congelada a TikTok

Diferents nutricionistes adverteixen dels perills que pot arribar a comportar per a la salut

A.C
i A.C

El vast univers de TikTok és un no acabar de coreografies, imitacions, reptes (alguns bastant absurds) i també receptes de cuina, entre altres. I enmig dels milers d’usuaris, a algú se li va acudir la idea de congelar una petita ampolla de mel i menjar-se-la. El resultat? “Com un gelat de mel, però gelatinós”, diu una noia (@monicaxllorens a la xarxa) després de fer una mossegada a la massa daurada i viscosa que surt de l'envàs com si fos un tub de pasta dentífrica. Ella és un dels molts usuaris que s’han sumat a aquest experiment que s’ha posat de moda a la plataforma. "Prova-ho", afegeix mentre fa una altra queixalada.

Cargando
No hay anuncios

"Tothom està congelant mel a TikTok. Funcionarà?, no funcionarà? Jo també ho vull comprovar", diu la @marysanmar7 mentre agafa la botella i mostra pas per pas com prepara el menjar. El desenllaç de l'experiment torna a ser el mateix: "Està fred, però és bo". Una altra usuària també ho intenta, però no ho ha ni tastat i ja posa una cara que ho diu tot: "Una porcada". Més enllà de la gràcia que pugui fer la idea de menjar mel a mossegades, sigui perquè és fresca i dolça o simplement perquè és tendència a TikTok, té efectes perjudicials que poden anar des de nàusees fins a una diabetis de tipus 2, a llarg termini.

Cargando
No hay anuncios

"Per molt que sigui mel i no sucre, fisiològicament el metabolisme ho absorbeix igual. Té els mateixos efectes perjudicials que si consumíssim sucre a cullerades", adverteix a l'ARA la dietista i nutricionista Aina Girart. A més, es tracta d'un format que fa que encara sigui més fàcil consumir-ne grans quantitats. Uns 100 grams de mel tenen aproximadament 300 calories (una cullerada petita serien unes 46) i, malgrat que es consideri un aliment saludable, s'ha de dosificar perquè en la seva composició el 80% són carbohidrats i sucres, segons explica la nutricionista Marga Morey.

Cargando
No hay anuncios

Totes dues especialistes coincideixen en apuntar tot un seguit de riscos: els més immediats poden ser nàusees, mal de panxa o malestar al tractar-se d'un consum calòric molt elevat amb un volum tan petit; encara que els més preocupants són a llarg termini, ja que es pot acabar desenvolupant càries i diabetis de tipus dos. "L'elevat consum de sucres també genera dèficit de certes vitamines i alts i baixos emocionals", afegeix Morey.

Però ¿d'on ha sortit aquesta tendència? L'origen estaria en la comunitat TikTok dels Estats Units, on són molts els usuaris que fa setmanes que comparteixen els seus vídeos fent aquest experiment. Només cal posar el hasthag #frozenhoney, sota el qual apareixen desenes de vídeos en què apareixen persones congelant mel i altres derivats com xarop, xocolata i, fins i tot, mescles fetes amb colorants artificials. Com és el cas de l'usuari @daveryz, que al seu perfil té desenes de vídeos amb ampolles plenes de combinacions estranyes que congela i es menja.

Cargando
No hay anuncios

La moda de la mel congelada no és ni la primera ni serà l'última que hi haurà. Fa molt que les xarxes s'omplen d'"experiments" i "reptes" en què el menjar és el centre. Anteriorment es va fer viral el de la canyella, que consistia en menjar-se una cullerada sencera de canyella en pols, cosa que portava les persones quasi a l'ofegament. Va ser una moda a la qual es van sumar coneguts youtubers, com El Rubius. Una més recent ha sigut la de menjar-se grans quantitats de jalapeños i aliments similars i aguantar el picant –amb el hashtag #spicychallenge n'apareix una llarga llista–. Tot i que a les xarxes també es poden trobar altres reptes o dietes que es presenten com a sanes i que poden ser igual de perilloses, segons expliquen les nutricionistes.

Cargando
No hay anuncios

En els últims anys l'alimentació s'ha posat en el "punt de mira" de la nostra societat, cosa que explicaria també per què apareixen reptes relacionats amb consumir o deixar de consumir determinats aliments. "La voluntat de crear un contingut nou atrevit, especialment per part de la gent jove, fa que al final et puguis trobar una gran quantitat de vídeos com aquests", explica Girart.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà del fet puntual que poden constituir aquests vídeos, el problema de fons amb el qual es relacionen és més greu: des d'hàbits poc saludables que poden acabar desencadenant malalties com diabetis, fins a trastorns alimentaris, com ara TCA o hàbits que poden conduir al sobrepès. Un fet força "preocupant", especialment en un context en el qual l'obesitat està a l'ordre del dia, especialment la infantil pel que fa a Europa. Per a Girart una de les claus està en el fet que hi ha una falta d'educació sobre el que mengem. "Tant la gent jove com la gent gran estan molt desinformades. Si a les escoles de petits ens donessin una bona educació sobre com menjar, almenys tindríem la informació necessària per prendre decisions", assegura la nutricionista. Tot i que no es pot obviar també el factor econòmic i com aquest condiciona l'accés a determinats productes. En tot cas, Morey recomana que davant reptes o modes es faci servir el "sentit comú" i, si és possible, "documentar-se".