BarcelonaLes setmanes d'estiu deixen lloc per a moltes activitats i una d'elles és el cinema a la fresca, que permet estirar les jornades tot gaudint de la gran pantalla i alhora xalar les nits del mes d'agost. Estels, màgia cinematogràfica, estovalles, gandules, elements de pícnic i sorra de la platja o herba fresca solen ser els ingredients d'aquesta activitat que pot viure's unes poques setmanes l'any. Una de les cites ineludibles i més emblemàtiques de cinema a la fresca és el Sala Montjuïc, al fossat del castell barceloní. A banda de ser un pla ideal per a aquells que no han començat vacances i que volen fugir durant una estona de la calor de l'asfalt, també és un cicle perfecte per als que tenen temps lliure i volen acabar de passar el dia de forma relaxada. La cofundadora del Sala Montjuïc, Nathalie Modigliani, assegura que el lloc és en un entorn immillorable per desconnectar del soroll de la ciutat. Remarca que els espectadors, que van arribant progressivament a partir de les 20.30 hores, poden escollir entre seure a terra amb estovalles o agafar l'entrada amb la gandula per poder triar el seu lloc mentre sona la música en directe. En cada sessió toquen grups de jazz, swing i també bandes emergents més indie. La responsable explica que els assistents es poden endur el menjar i la beguda de casa o comprar-los allà mateix. "És un moment de trobada social en un ambient distès molt estimat pel públic", explica Modigliani. A més, per garantir una experiència de qualitat, des de l'organització es resolen reptes com la bona sonoritat: "Sonoritzar un espai com aquest jugant amb el mur del castell i amb un aforament de 2.400 persones no és fàcil, però enguany, precisament, comptem amb un equip de so nou que permet arribar a totes les zones de l'espai".
Recuperar joies
Modigliani remarca que amb el cinema a la fresca "no és necessari en absolut" que els títols que es projecten siguin d'estrena, i defensa que "precisament és l'ocasió per als espectadors de recuperar films que s'han perdut durant l'any o de tornar a veure en pantalla grans pel·lícules que han marcat la història del cinema". Segons recalca, tenen comprovat que les pel·lícules que han estat més exitoses als cinemes comercials són les que millor funcionen en el seu cicle, que enguany fa 20 anys. Per celebrar-ho, van preguntar als espectadors quins films volien recuperar, i el resultat és part de la programació d'enguany amb títols com Pulp fiction, El gran Lebowski, Relatos salvajes o Lost in translation. A més a més, complementen la programació amb propostes recents de cinema comercial i independent. "Arriba l'estiu i els espectadors tenen ganes de relaxar-se i passar una estona agradable. Per això evitem pel·lícules de por o drames que deixen mal gust de boca", afegeix. Ara bé, també defensa que això no significa que seleccionin pel·lícules fàcils per a tots els públics sinó títols de qualitat, en versió original, i normalment dirigits al públic adult.
Cargando
No hay anuncios
Connectar amb la comunitat
Entre els amants del cinema a la fresca hi ha unanimitat i defensen que és un pla que "permet fer una activitat cultural però a l'aire lliure", i que "ara que fa bon temps ve de gust", tal com explica la Neus Riba, de 32 anys. Tot i que reconeix que el so i la imatge tenen menys qualitat que en un cinema convencional, assegura que compensa "perquè acaba sent un pla més social, per anar-hi amb amics o parella i fins i tot fer algun comentari puntual, que en un cinema molestaria més". A parer seu, al ser a l'aire lliure i gratuït, és més distès i relaxat que un cinema convencional. Per a ella, el film triat no és tan important perquè en el seu cas hi va "més pel pla d'oci que per la pel·lícula concreta". La Núria Ishii, de 31 anys, considera que el cinema a la fresca "fa ambient d'estiu" i és una manera de "fer comunitat i fer barri" i gaudir alhora d'una manera diferent del cinema "més en relació amb les persones que t'envolten i no tant amb la pantalla", on els dèficits de sonoritat compensen l'experiència. "El cinema tradicional és més immersiu" i la llum prové de la pantalla, i en el cinema a la fresca "et sents més en contacte amb l'exterior" i permet conversar amb la persona amb qui veus el film, menjar i crear un ambient més distès. Igualment, el Cristian Roldán, de 31 anys, assegura que li agrada el cinema a la fresca "perquè és molt social" i destaca que "té una flexibilitat que està molt bé, de poder sortir i entrar". Per a ell, és un altre tipus d'experiència, ja que si al cinema estàs sol, al carrer "hi ha vida i relació" i és més fàcil que hi hagi interacció i col·laboració amb les altres persones i la gent del barri. "El títol és important", assegura, i considera que són millors les pel·lícules que no siguin massa "feixugues i denses".
Us proposem una ruta de cinemes a la fresca per tot Catalunya:
Sala Montjuïc, a Barcelona
Sala Montjuïc és el cicle de cinema a la fresca del fossat del castell de Montjuïc de Barcelona, organitzat per l'Associació Cultural MODIband, una entitat cultural creada el 2003 i especialitzada en cicles de cinema a l'aire lliure i cinema infantil d'autor. A la seva programació hi ha títols com Grease, Coda, Un héroe i Palm Springs.
Cargando
No hay anuncios
Cosmonits, a Barcelona
CosmoCaixa organitza fins al 25 d'agost un cicle de cinema de ciència-ficció a l'aire lliure i amb concerts previs a les projeccions. Només cal triar una gandula sota el cel ple d'estels i gaudir de l'espectacle. Enguany, el cicle està vinculat a la temàtica del sol (protagonista de l'exposició que es pot visitar al museu) i vol reflexionar sobre els possibles efectes del canvi climàtic i recrear futurs apocalíptics. Així, proposa títols com Retorn al futur, Arrival i Trencaneu.
Cargando
No hay anuncios
Cinema a la fresca, Cassà de la Selva
Cassà de la Selva torna a oferir aquest estiu un cicle de cinema a la fresca per a tota la família. La seva proposta, al parc de l'Estació, està pensada per a un públic tant adult com familiar i proposa títols d'allò més variats, com El pare, Sing street i La princesa Mononoke.
Cargando
No hay anuncios
Cinema Lliure a la Platja, diverses platges
Fins a l'11 d'agost es pot accedir sense reserva a les projeccions que Cinema Lliure a la Platja desplega per platges del país: des de Barcelona, el Prat, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Palamós i Tossa de Mar fins a Palma, Andratx i Pollença, i amb títols com Sis dies corrents, La vida era eso i Les vides de Marona.
Cargando
No hay anuncios
Cinema a la fresca, Viladecans
Viladecans impulsa els mesos de juliol i agost aquesta activitat per gaudir de la cultura i del bon temps en bona companyia. Enguany, l'activitat es torna a concentrar al costat del llac del parc de la Marina, i també se celebra un únic dia a la setmana a partir de les 22 hores. Entre les projeccions que encara es poden veure hi ha títols com Dune, Cruela i Canta 2.
Beach Festival, Calella
El Beach Festival de Calella proposa, en diversos escenaris de la ciutat, com el passeig Manuel Puigvert i la platja Gran, projeccions fílmiques a partir de les 22 hores. Aquest agost es podrà veure Canta 2, Tiempo, Jinetes de la justicia i Free guy.
Cargando
No hay anuncios
Cicle Estival de Cinema Fantàstic, Reus
L'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus organitza de nou un cicle de cinema fantàstic, que torna als Jardins de la Casa Rull cada dilluns de juliol i agost a les deu de la nit. Hi ha una selecció de cinema familiar amb títols com Raya i l'últim drac, El Tubo i Els guardians de la nit, entre d'altres.
In-FCTA, Lleida
L'In-FCTA, el Festival de Cinema de la Terra Alta, que se celebra fins al 6 d'agost a Bot, ve enguany carregat d'activitats lúdiques per a tots els públics que prometen omplir tota una setmana de cultura a la comarca de la Terra Alta. Cinema, gastronomia i premis s'hi donen la mà.
Cargando
No hay anuncios
Mecal Air, Barcelona
El festival de curtmetratges Mecal Air ofereix fins a mitjans de setembre una farcida programació de curtmetratges a l'aire lliure organitzats per temàtiques, com LGTBI+, comèdia, curts indie i documentals, entre d'altres. Totes les sessions són al parc del Clot i tenen l'entrada gratuïta.
Cargando
No hay anuncios
Pantalla Pavelló, Barcelona
Al voltant de la temàtica de cinema i arquitectura, el Pavelló Mies van der Rohe organitza el cicle Pantalla Pavelló amb films projectats directament sobre el travertí de l'emblemàtic edifici. La selecció cinematogràfica triada aprofundeix en els reptes socials, polítics i climàtics de l'arquitectura a partir de la diversitat d'arquitectes.
El kit de supervivència
El kit bàsic per viure una bona experiència de cinema a la fresca passa per elements molt variats:
Aigua, cervesa o alguna altra beguda
Roba d’abrigar o una manta. Encara que sembli mentida, a la nit refresca i val la pena poder-se tapar en un moment donat
Tovallola o manta per seure
Un coixí per posar-se còmode
Pícnic elaborat per gaudir de la projecció com al sofà de casa