Medi ambient

Una cervesa que salva nius

Una associació conservacionista de Tàrrega en produeix 3.000 ampolles amb l’ordi que no es pot collir a temps per protegir els nius de l’arpella cendrosa, una espècie d'au protegida

La cervesa Urpa
Albert González Farran
21/01/2023
5 min

TàrregaHi ha cerveses industrials, artesanes, ecològiques i fins i tot ètiques i sostenibles. I a partir d’ara hi ha també una cervesa que salva nius. Es tracta d’Urpa, una beguda elaborada a Menàrguens (Noguera) amb l’ordi d’una finca de Sant Martí de Maldà (Urgell) on va niar l’arpella cendrosa, una espècie d’au vulnerable i protegida. 

Quan biòlegs, conservacionistes i agents rurals descobreixen un niu d’aquest rapinyaire en qualsevol camp d’ordi, blat, civada o festuca, el pagès té l’obligació d’aturar la collita. Almenys fins que els polls surtin dels ous i puguin volar. I això sol ser un procés que es pot allargar mesos, fins a finals d’agost, quan la majoria de cereals ja haurien de ser al sac i ben lligats. La llei obliga a acordonar un quart d’hectàrea (2.500 metres quadrats) d’aquest cultiu i a construir una tanca metàl·lica prou forta perquè ni els depredadors (guineus i senglars) ni tampoc les màquines segadores puguin destruir el niu. 

Imatges aèries de les àrees de protecció dels camps d'ordi on nia l'arpella cendrosa.

En el millor dels casos, el pagès afectat pot collir després els cereals si encara no s’han fet malbé i rep una indemnització que triga més d’un any a fer-se efectiva. Les estrictes normes i la burocràcia administrativa han fet, doncs, que el sector no rebi sempre amb bons ulls l’arribada d’aquest ocell. 

Per això, entitats conservacionistes com Limonium Natura, de la Figuerosa (Urgell), treballen en campanyes de divulgació i conscienciació per acostar la societat a la realitat de l’arpella cendrosa. Xerrades, jornades, material informatiu i fins i tot distribució de gorres i samarretes entre els agricultors formen part d’aquest treball. I fa tot just uns mesos, reparteixen aquesta cervesa que van encarregar a La Vella Caravana, un petit obrador de Menàrguens que des de fa dotze anys comercialitza sis varietats més de cervesa artesana.

De les 3.000 ampolles que l’associació els ha encarregat (mil litres de cervesa), la immensa majoria es distribueixen gratuïtament entre els pagesos afectats, a més de tècnics, experts i conservacionistes. “No volem pas fer-ne negoci”, diu el president de l’entitat, Miquel Rodríguez, el Miki. Les vendes que hi pugui haver (a botigues locals o per enviament a domicili) serviran primer per sufragar els costos de producció i després per organitzar “més activitats per protegir l’espècie”, afegeix.

L’any passat es van identificar a Catalunya fins a vuitanta nius d’arpella cendrosa (la immensa majoria, a la plana de Lleida), una xifra prou encoratjadora si es compara amb la de fa uns quaranta anys, quan quasi va desaparèixer amb tan sols dos nius a tot el país. 

Un exemplar d'arpella cendrosa, una espècie d’au vulnerable i protegida.

En èpoques remotes, l’arpella era un ocell que solia trobar refugi entre la mateixa vegetació salvatge a les estepes de Ponent. De fet, això és el que fa encara en algunes zones de l’Empordà i del sud del país. Però amb la intensificació de l’agricultura a les comarques de Lleida, sobretot pel regadiu, ha trobat una bona alternativa en els camps de cereals. Malauradament, el fet de ser un animal petit (d’uns 200 grams de pes), que cria sempre a nivell de terra, el fa molt vulnerable. “Quan els pagesos seguen els voltants, el seu niu es converteix en una autèntica diana per als depredadors”, adverteix el biòleg Joan Estrada, un dels tècnics contractats per la Generalitat per fer cada any la recerca de nius. 

Els camps d'ordi que són l'origen de la cervesa.

En memòria d’un agent assassinat

"La cervesa Urpa suposa una forma simpàtica d’agrair l’esforç dels pagesos”, justifica el Miki. Es tracta d’una beguda que vol connectar el sector primari amb l’ecosistema i “donar un valor al paper de l’agricultura en el manteniment de les espècies vulnerables”. La beguda significa també per al Miki la culminació d’una tasca de sensibilització que fa anys ja va engegar David Iglesias, un agent rural de Tàrrega molt preocupat per millorar el tracte amb els pagesos. Diu que “ell tenia una nova manera de fer, molt més directa i pedagògica, per evitar malentesos i furtivismes”. Iglesias va ser assassinat per un caçador el gener del 2017 -aquest dissabte es cumpleixen 6 anys del crim- i, en certa manera, la cervesa Urpa també porta el seu nom. 

La recerca de nius a Catalunya s’ha professionalitzat tant que l’ha convertit en la regió capdavantera en la protecció de l’arpella. La participació dels agents rurals és molt activa i l’actitud dels agricultors sembla generalment receptiva, cosa que ha permès salvar de moment una espècie que a la resta de la Península està encara en regressió. “L’arpella cendrosa torna cada any al mateix lloc on ha criat anteriorment i ara troba garanties als camps de cultiu lleidatans –diu Joan Estrada–, els nostres pagesos l’estan salvant”.

La cervesa Urpa.

Sols la campanya passada, l’administració va ordenar la protecció de més de 180.000 metres quadrats de cultius, que no van ser collits quan tocava. Guillem Valls, un pagès de la Fuliola, va ser un dels afectats. De fet, ja fa quinze anys que quasi cada estiu pateix l’arribada de l’arpella a les seves terres. “M’ho prenc prou bé –diu– i fins i tot em fa gràcia veure-la al meu voltant”. Però avisa que altres companys no s’ho prenen amb la mateixa actitud. “N’hi ha que ja es lamenten sols veient-la volar a la primavera, buscant un lloc per criar”, comenta. I sobre la cervesa diu: “Almenys així tenim un reconeixement per les limitacions que sofrim”. Aturar la collita no sols suposa una pèrdua del rendiment del cereal, que pot madurar massa si no es cull a temps, sinó que també obliga a assumir despeses addicionals per mobilitzar la maquinària dues vegades i, fins i tot, replantejar-se els següents cultius previstos a la finca afectada.

Més ordi a l’espera

La cervesa Urpa està feta amb ordi cru i sense maltar. Apareix tèrbola, amb força proteïna, rossa, moderadament amarga, baixa en alcohol i amb una certa aroma de cítrics i fruita tropical. “Ha sortit molt bona”, assegura Òscar Silva, el mestre cerveser de Menàrguens, que està pensant introduir aquest ordi protegit a les seves altres varietats per millorar-ne el gust.

Les ampolles van etiquetades amb un dibuix de Toni Llobet, un artista naturalista del Terraprim (Pla de l’Estany) dedicat gairebé exclusivament a la il·lustració de mamífers. “L’arpella cendrosa me la coneixia molt bé quan em van encarregar el projecte”, comenta. Per a l’ampolla, va decidir dibuixar-la en posició d’aterratge al niu, combinant-ho amb els colors daurats del cereal a l’estiu. “Un cop vam tenir la idea, tot va anar rodat”, recorda.

L’associació Limonium Natura té ara mateix emmagatzemats 400 quilos d’ordi més, aquesta vegada procedents d’un agricultor de Tàrrega que també va encaixar l’aterratge de l’arpella. “Si la campanya de la cervesa té èxit, la repetirem”, assegura el Miki. 

stats