Per què els catalans no mengem llegums?
El menjar ràpid ha substituït la ingesta d'aquests aliments, que ha caigut un 10% en l'última dècada
BARCELONAEls llegums són un grup d'aliments molt saludables, econòmics i amb molts nutrients, però tot i això hi ha gairebé una generació sencera –els que no arriben als 40 anys– que pràcticament se n'ha oblidat. Aquesta és una de les conclusions presentades a la fira Alimentaria per l'Associació de Llegumistes d'Espanya (ALE), que alerten de la caiguda preocupant del consum de llegums.
El president, Guillermo Pedro García Luengo, ha explicat que el seu consum ha caigut un 10% en la última dècada, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, i que des dels anys 80 ha caigut gairebé un 25%. Per a García Luengo el més greu és que la població menor de 40 anys ha substituït els llegums, un aliment tradicional de la dieta mediterrània, pel menjar ràpid, un fet que resulta "preocupant a nivell nutricional i sobretot a llarg termini".
Per tal de revertir aquesta tendència i fomentar el consum de llegums arreu del món, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) ha decretat aquest 2016 com l'Any Internacional dels Llegums, ja que no només són un aliment molt saludable, sinó que formen part d'una cadena de producció d'aliments sostenible encaminada a aconseguir la seguretat alimentària i la nutrició més completa de la població mundial. A més, segons la FAO, els cultius de llegums fomenten l'agricultura sostenible i contribueixen a la mitigació del canvi climàtic perquè fixen nitrogen al sòl i alliberen fòsfor, la qual cosa permet la reducció de l'ús de fertilitzants.
Aliments saludables
Des del punt de vista de la salut, el consum de llegums també és molt recomanable. Gregorio Varela, president de la Fundació Espanyola de Nutrició, explica que els llegums contenen un alt contingut en proteïnes i fibra, tenen molt baix contingut en sodi i en sucres, tenen elevat contingut en ferro, magnesi, potassi i fòsfor i són font de zinc. Pel que fa a les vitamines, tenen un alt contingut en folats, vitamina B1 i niacina.
Des d'ALE creuen que l'Any Internacional dels Llegums ha de suposar un punt d'inflexió, i tenen previstes una sèrie d'accions per tal d'atreure el públic més jove. L'objectiu és passar dels 3,1 quilos que es consumeixen actualment per persona i any als 4 quilos, i per això es treballarà a millorar les presentacions comercials dels llegums i a oferir noves fórmules per consumir-ne.