Estils13/05/2014

La biòloga Josefina Castellví, Catalana de l'Any 2013

Ha superat les dues altres candidatures finalistes, la de l'activista social Núria Gispert i la dels germans Roca

Ara
i Ara

BarcelonaL'audiència de TV3 i els lectors d''El Periódico' han decidit que Josefina Castellví rebi el premi Català de l'Any 2013. La candidatura de la científica ha passat per davant de les dues altres que havien arribat fins a la final, la de l'activista social i expolítica Núria Gispert i la dels germans Roca.

Castellví, nascuda a Barcelona el 1935, és la primera dona espanyola que va participar en una expedició internacional a l'Antàrtida. Entre 1989 i 1994, va ser la directora de la base científica Juan Carlos I. Un període que va marcar la trajectòria professional i personal d'aquesta oceanògrafa pionera. El realitzador Albert Solé va voler resseguir la història d'aquesta biòloga al documental 'Els records glaçats'.

Cargando
No hay anuncios

"Restringit a la masculinitat"

En el seu discurs, ha destacat que quan ella va anar al capdavant d'una base científica a l'Antàrtida, aquell camp era "un lloc restringit per a la masculinitat". Fins llavors, ha assegurat que les dones, en ciència "només ajudaven els homes, netejaven els tubs als laboratoris o s'ocupaven de les factures". Dels quaranta anys que ha dedicat a la seva professió, n'ha destacat el "bon equip" que van formar ella i els seus acompanyants homes quan van arribar a l'Antàrtida, cosa que va despertar la curiositat de molts altres companys de professió. Rebre el premi, ha suposat per a Castellví sentir-se "estimada". Concretament, ho ha valorat com "una de les millors coses de la meva vida". Per aquest motiu, ha assegurat que sempre guardarà "un reconeixement i estimació a totes les persones" que l'han votat.

Cargando
No hay anuncios

En la gala ha actuat el cantant Antonio Orozco i Els Amics de les Arts. El guardó l'ha entregat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha recordat que "Catalunya és un país amb talent, solidari i que és capaç de posar-se a dalt de tot", tres característiques representades en els candidats a rebre el premi Català de l'Any.

L'acte de concessió del premi s'ha fet al Teatre Nacional de Catalunya, presentat per Helena Garcia Melero i Lídia Heredia. TV3 l'ha emès en directe, realitzat per Xavier Garasa, i produït per Mertxe Larumbe. Les votacions van començar el 16 de març.

Cargando
No hay anuncios

Les altres candidatures finalistes

Núria Gispert, nascuda poc abans de la Guerra Civil, ha dedicat més de mitja vida als altres. Primer com a voluntària i després com a figura clau de l'escoltime i del moviment veïnal i cristià de la Barcelona de la postguerra. Amb la restauració democràtica, Gispert va fer el salt a la política. Com a membre del PSUC va arribar a ser regidora de l'Ajuntament de Barcelona, càrrec que va mantenir fins al 1995 amb el PSC. Aleshores va deixar la política en actiu per tornar a l'activisme social. Al 1998, l'arquebisbat de Barcelona la va nomenar directora de Càritas a Barcelona. Té la Medalla d'Honor del Parlament i una Creu de Sant Jordi.

Cargando
No hay anuncios

Josep, Joan i Jordi Roca són una referència de la gastronomia a nivell mundial des de ja fa anys. El 2013 van mantenir la tercera estrella Michelin per quart any consecutiu i van veure com El Celler de Can Roca era escollit com el millor restaurant del món per la revista 'Restaurant'. La seva carrera de fons va començar fa dues dècades. Des que van obrir El Celler de Can Roca 1986, els Roca han aconseguit situar la ciutat de Girona al centre del mapa mundial de la gastronomia d'elit. Jordi Roca, el petit de tots tres, ha estat escollit aquest 2014 com el millor pastisser del món.