Gastronomia
Estils31/10/2022

El català Lluc Crusellas, millor xocolater del món

El cap de pastisseria d'El Carme, de Vic, guanya el World Chocolate Masters de París

ParísEl millor xocolater del món és català. Lluc Crusellas, un pastisser de 26 anys de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona), ha estat proclamat aquest dilluns millor mestre xocolater al World Chocolate Masters de París, la competició mundial més important dedicada a la xocolata. "Volia fer coses noves i arriscar. Hem preparat un projecte per guanyar", explicava fa uns dies Crusellas, deixeble del xef Nandu Jubany, a qui considera el seu "padrí". El pastisser confessava que és una persona "competitiva" i que havia viatjat a París "per guanyar". Quan s'ha fet públic el guanyador, Crusellas, somrient i emocionat, i entre crits i aplaudiments del públic, ha agraït en català el suport del seu equip: "Ho hem fet entre tots. A tothom, mil gràcies".

A la competició de París hi han participat 18 xefs, de 18 països. Estava previst que n'hi participessin 20, però ni Ucraïna ni Rússia hi han pogut ser presents. Per pujar a dalt de tot del podi, Crusellas va guanyar primer el concurs a l'Estat i després, a París, ha superat les dues jornades de semifinals, aquest cap de setmana. Dissabte, l'únic dia en què el jurat va donar a conèixer la classificació provisional, el xocolater osonenc va quedar en primera posició. Va impressionar el jurat amb una figura gegant, de tres metres d'alçada i més de 100 kg de pes, en forma d'elefant. Va ser necessària una grua per muntar-la i un camió refrigerat per traslladar les peces des de Catalunya fins a París. El resultat era espectacular. Crusellas també ha guanyat el premi del públic per aquesta figura.

Cargando
No hay anuncios

En les altres proves –en total, quatre, totes a contrarellotge– Crusellas va haver de fer altres creacions més petites, posant l'accent en els gustos del futur, la creativitat, la sostenibilitat i la innovació. Per coronar-se com a millor xocolater del món, els deu pastissers que han arribat a la final han hagut de passar per dues proves més: crear una petita peça de disseny, que no existeixi al mercat i totalment comestible, i, en segon lloc, fer una peça única i transformar-la en tres varietats diferents per a tres tipus de públic diferent.

Cargando
No hay anuncios

"Crec que has entès perfectament l'esperit d'una competició mundial com aquesta: buscàvem innovació tècnica i aportar alguna cosa a les noves generacions de mestres xocolaters", ha dit a Crusellas el president del jurat, Amaury Guichon. El jurat també ha valorat molt positivament el gust i el disseny de les creacions que ha presentat l'osonenc. El català, representant d'Espanya a la competició, ha obtingut 434 punts, molt per sobre del segon i tercer classificats, el francès Antoine Carréric (405) i el grec Nicolas Nikolakopoulos (403).

La Fórmula 1 de la pastisseria

Amb un format similar al del popular programa de televisió MasterChef –proves a contrarellotge, eliminatòries i crítiques ferotges dels membres del jurat–, però amb veritables pastissers de màxim nivell, la competició premia la innovació i la creativitat. I, és clar, el gust de les creacions. El concurs és una cita que marca les tendències del futur. “Això és com la competició de Fórmula 1 del món de la xocolata i de la pastisseria”, afirma Ramon Morató, pastisser de Manlleu i director creatiu de Cacao Barry, organitzador del World Chocolate Masters. “Les innovacions d'avantguarda que es mostren aquí sempre han estat una inspiració per als xefs de tot el món. El que es veu al concurs serà als taulells de les millors pastisseries i xocolateries d'aquí a tres o cinc anys”, assegura. 

Cargando
No hay anuncios

A la competició d'aquest any hi havia un altre aspirant català a millor xocolater del món, el pastisser Abraham Balaguer, però va quedar eliminat diumenge a les semifinals. Balaguer, que prové d'una família de pastissers i es va formar amb els germans Roca i als fogons d’El Bulli amb Ferran Adrià, representava Suïssa, país on treballa des del 2018. El xocolater, de 42 anys i germà del pastisser Oriol Balaguer, havia guanyat altres concursos a Espanya, com el del millor croissant i el de la millor pasta de te. Ara treballa a la prestigiosa pastisseria suïssa Christian Boillat, on s’ha fet famós pel seu tiramisú de patata i xocolata. Balaguer és el responsable de recerca i desenvolupament de la firma i dirigeix un equip de 25 persones. 

Prestigi i projecció

El premi del World Chocolate Masters són 10.000 euros, però més enllà dels diners en metàl·lic ofereix al guanyador un enorme prestigi i projecció dins del món de la pastisseria. Crusellas, de 26 anys, s'ha preparat durant mesos: "Des de l'estiu he treballat des de les cinc del matí fins a les nou del vespre". "Ha estat l'any de la meva vida. Bé, espero que vinguin anys encara millors, però tan intensos no ho sé", confessa el xocolater en una conversa amb l'ARA. Lluc Crusellas s'ha preparat per a la competició amb un gran equip configurat per altres pastissers, una dietista i una psicòloga que l'ha ajudat a afrontar la pressió del concurs. Fins a París també han viatjat familiars i amics del pastisser, que l’han acompanyat i animat durant els tres dies de competició. "Ha estat enorme, indescriptible", diu el seu pare, Rosendo Crusellas, molt emocionat.

Cargando
No hay anuncios

Crusellas volia ser ciclista professional, però la cuina es va creuar al seu camí quan tenia 17 anys. Un estiu va treballar per casualitat al restaurant Can Jubany, del xef Nando Jubany, i el van posar a fer postres. Aquell món el va seduir fins al punt de voler dedicar-s'hi professionalment. Després es va formar a l'escola de pastisseria Hofmann de Barcelona i a l'Espai Sucre, i va treballar en pastisseries de Barcelona abans de marxar a Vic, on és l'actual cap de pastisseria d'El Carme. Després de guanyar el concurs, Lluc Crusellas assegura que vol continuar sent la mateixa persona. "Per a mi és una recompensa brutal. Ha estat un viatge increïble", conclou.

Cargando
No hay anuncios