Escapades

"Amb el caiac pots arribar a racons i coves on no pots accedir amb cap altre tipus d’embarcació"

En rius, pantans o al mar, el caiac és l’embarcació ideal per gaudir sense presses del paisatge natural i descobrir racons desconeguts

5 min
Un caia a les aigues a prop de Tamariu

BarcelonaEls esports nàutics són els reis de l’estiu i n’hi ha que estan a l’abast de tothom, com per exemple el caiac, una pràctica esportiva que ens permet gaudir de l’entorn natural alhora que fem esport. Una activitat, a més, que es pot practicar tant al mar com en rius i pantans, en cada cas amb les seves particularitats.

Toni Albert, fundador de Kayaking Costa Brava, assegura que el gran atractiu de fer caiac al mar és la possibilitat de "combinar esport i natura, que se suma al fet que ofereix un entorn ideal, especialment en llocs com la Costa Brava, que té racons i coves on no pots accedir amb cap altre tipus d’embarcació". Albert assegura que és un esport apte per a tothom, "tot i que cal recordar que hi ha molts tipus de caiac i moltes condicions de mar". Al seu entendre, el concepte idíl·lic del caiac "és el que combina esport, natura i cultura, i ofereix una manera global de descobrir l’entorn per on naveguem; per exemple, tenint presents temes de flora, fauna i geologia, però també d’història".

Excursió en caiac de mar per la costa del Montgrí

Tot i que les rutes guiades continuen tenint èxit entre els estiuejants, Toni Albert reconeix que últimament la gent prefereix llogar el caiac i anar pel seu compte. Creu que es deu, en bona part, "al tema tecnològic, ja que avui en dia tenim un mòbil que ens dona autonomia, ens permet orientar-nos i demanar ajuda si convé. Ara bé, si la gent ens lloga un caiac, nosaltres seguim donant-los un mapa d’excursions i els facilitem un telèfon d’emergència per contactar amb les nostres barques d’assistència".

Tot a punt

A l’hora de llogar un caiac, més enllà de si són rígids o no, cal tenir present que hi ha dos grans tipus d’embarcació. El tancat, "on vas cobert amb un tapabanyeres i que són molt àgils i còmodes, però que requereixen una certa tècnica o bé algun guia que et pugui ajudar si ho necessites", explica Albert, i els caiacs oberts, en el qual vas situat al damunt. "Pot ser més o menys sofisticat i còmode, però acostuma a ser un caiac més estable, tot i que menys ràpid i àgil, però que és molt recomanable per als novells".

En caiac pel Pantà de Sant Antoni

Abans de sortir al mar, el fundador de Kayaking Costa Brava, que fa més de 30 anys que fa rutes guiades, passa llista d’algunes recomanacions a tenir presents: "Haurem de portar un calçat que es pugui mullar, perquè és més còmode però també pensant en les parades de descans, ja que la majoria es fan en llocs amb còdols i pedres. També una samarreta que es pugui mullar i que posarem sota l’armilla. Si es porten ulleres, cal dur-les ben fixades amb alguna cinta, i és important anar ben protegits amb crema solar i una gorra protectora. Pel que fa a les ulleres de sol, són molt recomanables, però si són graduades hem de recordar que és habitual entrar en coves i ens poden reduir la visibilitat si no les canviem. I, malgrat que sigui estiu, sobretot si se surt a la tarda, seria convenient portar algun tipus de paravent".

Rius i pantans

Toni Albert reconeix que la Costa Brava és el paradís al mar per als amants del caiac, ja que les rutes, per ser atractives, "necessiten una costa que no sigui homogènia, que tingui un paisatge canviant i en una distància relativament curta. I això és més difícil de trobar en altres trams de la costa catalana", tot i que reconeix que la costa del Garraf és un tram curt però molt atractiu i també el nord de Tarragona, per la zona de Tamarit.

L’alternativa és fer caiac en rius o en pantans. Lluïsa Abad, col·laboradora d’Àger Aventura’t, explica que els pantans són un espai idoni per a la pràctica del caiac, especialment si es va amb canalla. Després que l’estiu passat haguessin de traslladar la seva activitat al pantà de Santa Anna per la sequera, aquest estiu poden tornar a oferir les seves activitats al pantà de Canelles, gràcies a la millora de reserves d’aigua. Apunta que fer caiac en pantà "és una activitat més tranquil·la i segura, tot i que si fa vent també demana precaució". Recomana fer ruta "limitant les forces i pensant que cal tornar al punt de sortida".

En aquest sentit, a Canelles es poden seguir dues rutes molt recomanables, pel congost de Mont-rebei i cap a la Muralla de Finestres, i per garantir que tothom en pugui gaudir ofereixen "una opció combinada per tornar amb vaixell, que és una bona opció per als més inexperts".

Com Toni Albert, Lluïsa Abad assegura que "el caiac és assequible per a tothom", però abans de sortir sempre donen "unes explicacions sobre com pujar-hi i com palejar, sobretot amb el caiac doble, perquè no acabin girant sobre el mateix eix!" "Però, realment, el més important és no tenir por a l’aigua i venir amb ganes de descobrir un paratge únic", assegura.

Si us animeu a fer ruta, aquí teniu algunes propostes.

1. Miravet - Benifallet

A prop de Benifallet, el riu Canaletes desemboca a l'Ebre, un escenari d'aigües tranquil·les ideal per fer caiac en família i gaudir d’un dels trams més bonics del riu. El punt de partida seria el pas de barca de Miravet per arribar fins a Benifallet. Ofereix aquesta ruta guiada Beniemocions.

2. Descens pel riu Ter

Kayak del Ter ofereix un descens turísticofluvial en caiac o canoa canadenca per la plana fluvial final del riu Ter. Disposen de tres trams diferents i un total de 23 quilòmetres navegables de riu. El seu recorregut estrella és el tram de Colomers a Verges, amb una durada d’aproximadament 2 hores i apte per a tothom.

3. Garraf - Vilanova i la Geltrú

RocRoi ofereix aquesta ruta guiada per la costa del Garraf. El punt de partida és la platja de Garraf i l’arribada, a Vilanova, tot passant per indrets significatius, com el penya-segat de la Falconera, la cala Morisca o les coves del Congre i del Pebre. És de dificultat és mitjana-alta a causa de la seva durada.

4. Tamariu

Des de Tamariu, Kayaking Costa Brava ofereix l’opció de fer dues rutes de dificultat baixa. Per la banda nord surt un recorregut que permet anar i tornar des de la platja de Tamariu fins a la cova d’en Gispert, que, amb més de 150 metres de fondària, és la més gran i espectacular de la Costa Brava. Cap al sud, el recorregut porta fins a cala Gens o del Cau.

5. Pantà de Canelles

Àger Aventura’t ofereix el lloguer de caiacs per completar dos recorreguts ben emblemàtics. El primer permet travessar el congost de Mont-rebei i el segon porta a la Muralla de Finestres. El punt de sortida és el moll de Corçà, i en el cas de Finestres cal tenir present que la ruta és exigent per la seva llargada.

En caiac pel pantà de Canelles
Recomanacions per a novells

Des de Kayaking Costa Brava, Toni Albert recomana a aquells que es vulguin iniciar en la pràctica del caiac "triar un primer recorregut que sigui atractiu però, sobretot, que estigui adaptat a les seves capacitats pel que fa a distància i exigència". Apunta que no és necessari fer un curs previ i que aquest el recomanaria quan ja hi ha hagut una pràctica prèvia, ens agrada i volem aprendre la tècnica. "Aprendre-la ens donarà garantia de seguretat i autonomia i tenir eines per poder fer front a condicions més complicades". "Si es vol fer un tastet, recomano que s’opti per una sortida guiada, per sentir-se més acompanyat", afegeix. Pensant en les famílies amb canalla, recomana el lloguer d’embarcacions dobles i fer una proposta adaptada que permeti una activitat més lúdica.

stats