Cos i Ment

Breu guia per tenir una casa 'feng shui'

Aquesta tècnica oriental mil·lenària busca crear espais on viure de manera positiva

Feng shui
27/09/2022
4 min

BarcelonaT’agradaria viure en una casa harmònica i equilibrada? Una casa on, només entrar, ja t’hi sentis a gust i on a les nits dormis de manera profunda i reparadora? Encara que els miracles no existeixin, hi ha una filosofia oriental que assegura que, si segueixes els seus consells, ho pots aconseguir.

Es tracta del feng shui, dues paraules que en xinès signifiquen vent i aigua i que des de fa mil·lennis funciona amb l’objectiu de fer els espais com més positius, saludables i harmònics millor. “S’ha d’entendre com una eina, una cosa semblant a utilitzar l’ambient que ens envolta. Un lloc que t’acompanyi i t’ajudi a estar serè i concentrat, en el cas de l’oficina, i on poder descansar i desconnectar, si es tracta de l’habitatge”, resumeix Silvestre Pérez, professor i codirector de l’Escola Feng Shui Natural.

La seva escola es troba a Barcelona des del 1997 i Pérez diu que cada cop hi ha rebut més gent interessada en aquest corrent filosòfic. “Cada dia hi ha més sensibilitat cap a la natura, els temes ambientals i el benestar”, diu l’expert, que remarca que cal diferenciar entre les diverses variants que té el feng shui. Una seria la branca més comercial, que està basada en temes de decoració en què es fan servir objectes orientals. En el cas de la seva escola, se centren més en el vessant de crear espais, camins, paisatges i jardins que tinguin concordança amb la natura.

Ordenar i netejar

En el feng shui es busca l’harmonia. I, per aconseguir-ho, primer de tot cal “ordenar i posar l’espai en buit”. “S’ha de fer neteja i eliminar tot el desordre visible i invisible”, explica Pérez. La idea és “eliminar patrons de confusió i bloqueig” per deixar l’espai com un “full en blanc” on poder començar de zero. El desordre visible seria tot allò que tenim a la vista i que no ens fa servei o ens obstaculitza el pas, com caixes enmig d’un passadís o que no deixen obrir bé una porta. Pel que fa al desordre invisible, seria tot allò que està amagat a la vista, com trastos darrere dels mobles o armaris mal endreçats. “A mesura que es neteja una casa d’aquesta confusió, es creen nous espais i oportunitats”, assegura Pérez.

Qui també sempre comença recomanant ordre i neteja és Marta Lahuerta, directora de Be Feng Shui, un servei per a empreses i particulars que volen condicionar els seus espais a partir d'aquesta tècnica mil·lenària. “Si les coses estan netes i endreçades, ja hi ha molt guanyat. Estem molt acostumats a guardar coses «perquè sí», i al final es converteixen en objectes que ens bloquegen”, explica Lahuerta. I segueix: “Una persona que mentalment està ordenada i que sap el que vol, normalment tindrà una casa ordenada, i a la inversa. L’ordre intern ajuda al fet que hi hagi un ordre extern, mentre que el caos extern també produeix caos intern”.

Al feng shui “es fan servir alguns elements de la medicina tradicional xinesa i s’observa l’espai per intentar equilibrar els elements”, diu l’experta, que assegura que una casa que té bon feng shui es detecta perquè la gent que hi viu està a gust. “Això sí, jo sempre dic que el feng shui no et soluciona els problemes". Ho ha de recordar als seus clients, que ha vist com en un principi tenien un poder adquisitiu més alt i que ara també són gent treballadora.

Orientació del llit

A l’hora de fer un estudi de feng shui es tenen en compte moltes variables. Una és la importància del llit, un element central de la casa. Segons Silvestre Pérez, el llit “s’ha de col·locar de forma que el cap sempre quedi ben protegit, amb una paret o element sòlid al darrere, mai una finestra o balcó. El cap tampoc ha d’anar mirant cap a una porta o passadís”. També alerta del fet d’ubicar el llit enmig d’una zona de corrents, com quan en un costat hi ha una porta i a l’altre una finestra. Un altre punt a tenir en compte és el d’evitar tenir un bany directament comunicat amb l’habitació. “L’ideal seria tenir una zona intermèdia, com un petit vestidor. El lavabo és com un riu de deixalles, no és bo que comuniqui amb zones com la cuina, els dormitoris o els espais de treball”, explica.

Un altre punt important de la casa és el rebedor. “És el lloc per on entrem, la zona d’alimentació d’un espai. Per tant, ha d’estar ben il·luminat i ha de ser alegre”, diu Pérez, que també recomana que no s’hi posin elements tristos o objectes que no t’agraden però que no saps on posar. “Un rebedor ens ha de rebre. En conseqüència, la simbologia ha de ser molt positiva”, segueix. En aquest sentit, desaconsella posar un mirall davant de la porta d’entrada: “El mirall reflecteix la lluminositat cap a la porta, i si està davant l’entrada és com trobar-hi una finestra. No convida a entrar”.

Sentit comú

Per a persones que es dediquen professionalment a l’arquitectura, aquests punts que tracta el feng shui, com els corrents d’aigua, el vent o l’orientació de l’habitatge, no són cap novetat. “Són aspectes que ja s’han tingut en compte durant tota la història de l’arquitectura amb més o menys intensitat”, apunta l’arquitecte Joan Pena. “Sempre s’han intentat orientar les cases cap al sol, que estiguin ben ventilades i aïllades de la humitat. No és cap cosa nova, és sentit comú”, segueix l’expert, que lamenta com sovint moltes idees que venen d’Orient o de fora sembla que siguin millors i més innovadores, quan les que tenim a casa també poden tenir molt valor i molta lògica. En altres paraules, el feng shui pot ser una manera d’ajudar-nos a crear uns espais més saludables i equilibrats, però sempre ens queda la possibilitat de tornar a la nostra saviesa popular.

stats