Turisme
Estils24/12/2022

Un bosc ple d'escultures eròtiques i altres visites friquis a Catalunya

Passegem per alguns indrets de culte entre el turista que no busca les imatges de postal

BarcelonaDe llocs meravellosos a Catalunya n’hi ha per donar i per vendre. Es pot dir sense embuts ni por a semblar pedants enamorats de si mateixos: tenim un país ple de paisatges preciosos, pobles encantadors i racons plens de màgia. Sortosament, però, no tot és una postal preciosa, també hi ha una cara B de la qual ens hem de mostrar igual d'orgullosos: són els indrets de rauxa i lletjor a la vegada, ideals per als seguidors del turisme pop i certa ironia benintencionada. Parlem d'un tipus de vista diferent de la de Pals, la platja del Trabucador, Miravet o Aigüestortes; aquesta és la Catalunya que no surt als anuncis institucionals i que se sap riure de si mateixa.

Un passeig pel bosc dels penis, pits i culs

Catalunya té un bosc ple d'escultures eròtiques. Penis, pits, culs, fel·lacions i més erotisme que en una pel·lícula de Tinto Brass. És el Museu d'Escultures Eròtiques del bosc de Can Ginebreda, un espai de 40.000 m² situat a Porqueres (Pla de l'Estany). El passeig per aquest espai és gratuït, i mentre camines entre roures i pins et vas creuant amb obres de l'artista local Xicu Cabanyes, que centra part de la seva obra en el cos i la sexualitat. No és exactament el que un espera trobar quan fa una excursió familiar pel bosc, però el cert és que aquest parc i museu a la vegada és un indret d'absolut culte a la zona i un complet desconegut a la resta del país. El Kama Sutra és una tarda a l'esplai al costat d'una caminada per aquí.

Cargando
No hay anuncios

Un museu de Michael Jackson a l'Urgell

Hi ha moltes coses que podríem imaginar de Michael Jackson, però que el 2022 s'hagi obert un museu sobre ell en un poble de 1.000 habitants de l'Urgell supera qualsevol expectativa. Tot té una explicació: el museu català del Rei del Pop és una de les sales de La Casa dels Àngels, una propietat datada del 1580 del municipi de Castellserà i que des d'aquest any pertany al Mag Lari, conegut col·leccionista sobre tot allò que tingui a veure amb Jackson. El mediàtic mag ha comprat la casa i hi ha instal·lat un restaurant, ha programat visites guiades per les diferents estances –l'espai té una història al·lucinant: diuen que Felip V i Pau Casals hi van dormir– i hi ha instal·lat la col·lecció personal de Michael Jackson. L'espai es diu, per descomptat, Wonderland, en consonància amb Nerverland, la casa on va viure l'intèrpret de Thriller.

Cargando
No hay anuncios

Turisme al poble criminal

Amb tu va començar tot. Sense Tor, el true crime nacional no seria tal com el coneixem avui dia. Perquè és en aquesta caseria del municipi d'Alins, al Pallars Sobirà, on s'inicia la trajectòria de Carles Porta en aquest camp i comença a popularitzar-se el gènere. El conflicte de la muntanya de Tor, pel qual van morir tres persones, ha donat peu a llibres, documentals, podcasts i ha convertit aquesta localitat minúscula, de literalment tretze cases, en un dels indrets de més turisme de gènere de Catalunya. La casa del Palanca, el principal sospitós, i la de Sansa, un dels morts, i on vivien els hippies... un cas que mai s'ha resolt amb un rerefons que orbita entre una proposta d'estació d'esquí i el contraban amb Andorra, país pràcticament a tocar. El poble és preciós, però també magnètic per a qui conegui la història. Un pelegrinatge inevitable per als fans de la crònica negra.

Cargando
No hay anuncios

Foto amb l'estàtua de Mazinger Z de Tarragona

Cal reconèixer que el Camp de Tarragona sempre té una pantalla més pel que fa a surrealisme i bohèmia, però aquesta és realment complicada de superar. Tothom que la visita es fa la mateixa pregunta: "Què hi fa una escultura mastodòntica, de més de 10 metres d'alçada, de Mazinger Z a Cabra del Camp?" La resposta no és ni senzilla ni convincent: es va construir amb fibra de vidre als anys 80 per donar la benvinguda i ser el símbol de la urbanització Mas del Plata. No cal dir que és l'estàtua d'aquest mític dibuix nipó més gran del món. Evidentment, és tan friqui que sigui a Tarragona que rep visitants d'arreu del món, que s'arriben a la plaça d'Alfredo Garrido –cantant de la sintonia de la seva versió en castellà de la sèrie de dibuixos animats– com si fos la Meca. Des del 2016 hi ha una associació d'amics de Mazinger Z que se'n cuida.

Cargando
No hay anuncios

"¿Aquesta és la casa dels Montsolís?"

És cert que no tenim una gran tradició de localitzacions reals i mítiques sorgides de sèries nostrades. Ficcions com Estació d'enllaç, Plats bruts o Merlí han tingut un gran seguiment, però els seus espais més emblemàtics han estat platós que no es podien visitar ni generar cap atracció turística. Però els catalans també tenim la nostra casa de Friends al Greenwich Village de Nova York: és la dels Montsolís, el clan del cava del Penedès que va amenitzar les migdiades del país a mitjans dels anys 90 a Nissaga de poder. La sèrie va tenir tant d'èxit que arribaven autocars de visitants de tot el país fins a Can Raspall dels Horts, nom real d'aquesta casa pairal. El poble, a més, era Santa Fe, una minúscula vila penedesenca que a la sèrie es va rebatejar com a Santa Eulàlia. Encara avui quan un passeja per la zona i veu una masia similar pensa per dins: "¿Aquesta podria ser la casa dels Montsolís?"

Cargando
No hay anuncios

Anar a veure ovnis a Montserrat

És una activitat tan clàssica que només cal fer una cerca ràpida a internet per comprovar que ja a principis dels anys 80, els mitjans es feien ressò de les activitats nocturnes de Luis José Grifol. Aquest senyor assegura que fa 40 anys que té contacte intermitent amb naus extraterrestres des d'un mirador de Montserrat. El dia 11 de cada mes, surt des de l'històric hotel d'El Bruc acompanyat de visitants esporàdics i va a una esplanada per veure els ovnis. Allà, i durant un parell d'hores, es mira molt al cel mentre Grifol explica les seves experiències com a expert en la matèria. Veure o no veure, creure o no creure, ja és cosa de cada un i tot és qüestió de fe. Segurament molta de la gent que passa per aquesta experiència, ja tradicional, hi va més per la broma que altra cosa, però només per la tenacitat de Grifol s'ha de provar ni que sigui una vegada a la vida.

Cargando
No hay anuncios

Posarem llum a la foscor

Ja hem parlat de Tor, però la realitat és que el turisme relacionat amb la crònica negra s'ha convertit en un fenomen a tot el món, si no que ho preguntin als habitants de Puerto Hurraco o Waco. La febre pel true crime també ha despertat interès per alguns indrets que ha popularitzat el programa de TV3 i Catalunya Ràdio Crims. Segurament el cas més conegut és el del pi de Portbou, on el 1990 va aparèixer penjada una noia desconeguda de la qual no s'ha sabut la identitat fins aquest any. El fet és que l'èxit d'aquest episodi ha provocat que molts curiosos arribin fins al lloc exacte on hi ha aquest pi, en un indret al qual s'accedeix a través d'unes escales construïdes per accedir a un vell dipòsit subterrani de gas. El turisme dels fans del programa de Carles Porta pot tenir molts altres objectius: l'edifici de la casa de Sabadell on va aparèixer morta Helena Jubany o l'Atalaya de la Diagonal de Barcelona, protagonista del cas Permanyer.

Cargando
No hay anuncios