És bo dutxar-se cada dia?

Els experts apunten a un fet paradoxal: un excés d'higiene pot resultar perjudicial per a la pell

Menys dutxes, més curtes i amb menys sabó: el consell dels dermatòlegs
Ara
18/03/2015
3 min

BarcelonaAl Regne Unit ha estat el tema de conversa durant setmanes: quatre de cada cinc dones britàniques no es dutxen cada dia i una de cada tres està tres dies sense entrar a la dutxa, segons les dades d'una enquesta recent. La polèmica ha deixat desenes d'articles amb tota mena de punts de vista antagònics. Per a molts, el fet que la majoria de la població no es dutxi cada dia és xocant en una època en què, se suposa, els hàbits d'higiene s'han generalitzat; asseguren que la higiene personal és necessària per evitar malalties. D'altres, en canvi, veuen en les crítiques als que no passen cada dia per la dutxa els intents de la indústria cosmètica de protegir no els consumidors sinó el seu negoci, especialment lucratiu. Qui té la raó? Dutxar-se cada dia és bo o dolent?

Fins no fa gaire, la majoria de la població no es banyava cada dia. L'absència d'instal·lacions adequades i d'aigua corrent i calenta feien que banyar-se no estigués a l'abast de tothom, ni fos possible cada dia. Però en pocs anys la transformació ha estat completa, i la dutxa, més que no pas el bany, s'ha consagrat com una manera inevitable de començar el dia. Ara bé, els experts recorden que la dutxa diària no és tant un hàbit higiènic com social, i apunten que la rutina pot aportar més problemes que no pas beneficis.

Problemes de la pell

Els problemes que comporta la dutxa diària tenen a veure amb la delicadesa de la pell. No hi ha dubte que dutxar-se o banyar-se aporta una sensació de benestar immediata: en funció del raig d'aigua i la temperatura, desperta i energitza, o bé relaxa i calma. Però una cosa és la sensació de benestar que ens aporta l'aigua, el ritual de rentar-se, i una de ben diferent és l'efecte que l'aigua provoca en la pell. L'excés d'aigua, sobretot si és calenta, acaba provocant que la pell quedi seca.

L'aigua no només resseca sinó que, en el pitjor dels casos, irrita la pell. A l'hivern, la combinació de l'aigua calenta i el fred és especialment perniciosa. Les conseqüències poden anar des de la simple picor, especialment a les cames, fins a problemes més seriosos, com la pell irritada i fins i tot èczemes. La indústria contraataca amb cremes hidratants, fet que porta molts a assegurar que l'hàbit de la dutxa diària és un èxit comercial de la indústria, que ha aconseguit vendre quantitats ingents de productes de neteja i cosmètica: gels, xampús, suavitzants, llets hidratants, olis… un negoci rodó.

La protecció dels bacteris

Però l'excés d'aigua no només resseca la pell. Hi ha un efecte encara més perjudicial: destruir els bacteris bons que conviuen amb nosaltres i que ens protegeixen contra agents més destructius. Els científics han demostrat com en la pell viuen bacteris que juguen un paper clau en molts aspectes com, per exemple, prevenir inflamacions. L'excés d'aigua i sabó ataca la flora de la pell, un fet especialment negatiu en el cas dels nadons i els nens. Pot semblar paradoxal, però una pell neta pot ser més vulnerable que una de no tan neta: un cert nivell de brutícia i bacteris fa que la pell dels nens es torni més resistent i, per tant, més sana. El problema, òbviament, és un altre: qui és el pare o la mare que renuncia al bany a última hora del dia, que fa que el nen es relaxi i s'adormi abans?

Segal-Maurer, especialista de la pell de l'hospital Queens de Nova York, apunta que la dutxa elimina els olis protectors i els bacteris bons de la pell i suggereix limitar-ne el nombre a tres o quatre per setmana. Els dies en què no ens dutxem, rentar-se les parts del cos que fan més olor, com les aixelles o els genitals, és suficient, afirma. No és l'única: molts experts aconsellen que tots aquells que no fan una feina física o viuen en llocs molt càlids es dutxin cada dos o tres dies. Un estudi de la Universitat de Califòrnia, liderat pel doctor Richard Gallo, apunta que l'excés d'aigua i sabó fa malbé la capa més externa de la pell, i un de la Universitat de Colorado afirma que en dutxar-nos el que fem és rebre patògens presents en l'aigua de l'aixeta. John Oxford, viròleg de la Facultat de Medicina de la Universitat Queen Mary de Londres, és contundent: dutxar-nos en profunditat deixa la pell desprotegida.

Hi ha arguments a favor (sensació de relax, olor…) i en contra (pell irritada, matar bacteris bons) de la dutxa diària, de manera que els experts apunten que el més sensat és no obsessionar-se en quantes vegades ens dutxem i fixar-nos més en com ens dutxem: evitar el sabó diari, o utilitzar-ne un que no sigui agressiu amb la pell, fer servir aigua no gaire calenta, limitar el temps de la dutxa (l'Organització Mundial de la Salut recomana 5 minuts) i hidratar-se en sortir-ne.

stats