Viatges

Berna, Bolzano o Colmar: els millors mercats de Nadal sense agafar l'avió

El centre i el nord d'Europa es preparen per les festes amb fires plenes d'encant que es poden visitar en autocaravana

Un mercat de Nadal a Alemanya
23/11/2024
8 min

BarcelonaCada cop més gent vol evitar agafar l'avió quan viatja. Un dels sectors alternatius que més està en auge a casa nostra és el del caravaning com ho demostren les últimes xifres de matriculacions de caravanes i autocaravanes. Una manera de viatjar que es va destapar en el període postpandèmic però que s’ha anat consolidant per la llibertat de moviments que permet a l’hora de viatjar. L'impacte econòmic que genera pel sector a nivell nacional s'acosta als 500 milions d'euros anuals i Catalunya és la comunitat que més hi contribueix. A més de liderar el rànquing de matriculacions d'autocaravanes, compta amb el nombre més gran de distribuïdors del país. Segons els responsables del sector, a l'hora de viatjar, entre els propietaris predominen les escapades i els viatges dins d'Espanya –en parella o en família– amb pernoctació en càmpings i en àrees de servei i aparcaments per a autocaravanes, el creixement de les quals ha estat exponencial els darrers anys. Pel que fa als usuaris que prefereixen llogar-les, parlem, principalment, de menors de 45 anys que opten per viatges d’una durada d'entre una i dues setmanes, amb una despesa mitjana d’uns 950 euros.

En Marce Cardoso fa més de dues dècades que viatja en autocaravana amb la família. Són els responsables de l’espai web www.autocaravana.cat, des d’on busquen compartir les seves experiències amb l'autocaravana i ajudar a altres autocaravanistes amb consells, recursos i propostes de rutes. Cardoso explica que ara ja tenen la seva segona autocaravana, i que la primera la van comprar fa 25 anys. "Aleshores la canalla era petita i amb la meva dona, la Montse, vam considerar que seria una bona manera de viatjar. I la veritat és que cada vegada li vas agafant més el gust i valores la flexibilitat que t’ofereix i que no et permeten altres maneres de viatjar", explica. En Marce reconeix que a casa són molt de sortir a la natura i a la muntanya, i que l’autocaravana els ha permès gaudir-ne d’una manera molt especial, "com anant a dormir amb una posta de sol al Finisterre de la Bretanya francesa o pernoctar en una collada a Transilvània, a alta muntanya, i fer el cafè amb aquella vista impressionant als teus peus". Explica que també han fet turisme urbà i han visitat grans capitals amb autocaravana, però que per a ells és el vehicle ideal per anar a la muntanya. "Quan vas amb canalla és una manera de viatjar molt còmoda, i com que has de comprar per al dia a dia en els llocs que vas visitant, penso que la immersió cultural que fas en aquests indrets és més gran".

Un nen agafant carmels en una fira de Nadal

També coneix molt bé què significa viatjar en autocaravana la Pilar Ávila, autora del bloc www.kucavana.es. Filla de firaires, va néixer en una caravana. En el seu cas, va començar a viatjar en una furgoneta Califòrnia, i més endavant, ara fa 8 anys, la família va fer el salt a l’autocaravana. El blog és el resultat de les seves experiències i neix de la seva voluntat de deixar anotats tots els viatges que fan perquè els seus fills els puguin recordar sempre. Assegura que, per a ella, escriure sobre les seves sortides "és com viatjar tres vegades: el primer viatge el faig quan planifico la sortida, el segon quan fem el viatge, i el tercer quan el revisc mentre escric. Som una família molt viatgera i l’autocaravana és ideal per fer escapades prop de casa. Ens permet gaudir de la natura i no anar sempre als mateixos llocs". Ávila reconeix que el que enganxa d’aquesta manera de viatjar "és la llibertat de moviment, tot i que cada cop és més limitada, perquè si no fas una bona planificació et pots trobar que allà on vas estigui massificat". En aquest sentit, es mostra crítica amb la imatge que s’ha donat d’aquesta manera de viatjar a les xarxes socials, que no sempre es correspon amb la realitat; "i això fa que molta gent es compri l’autocaravana sense abans haver-ho provat i en poc temps ja se la volen vendre perquè no respon a les falses expectatives que s'havien creat". Alerta, també, que no és tan barat com en ocasions es vol vendre, però reconeix que per viatjar en família és una molt bona opció: "la intimitat, al final, és com a casa, i és molt pràctic no haver d’estar fent i desfent maletes o que puguis menjar i dormir quan vols, especialment si vas amb canalla".

Consells per a novells

Marce Cardoso reconeix que ens els últims anys s’ha experimentat un gran creixement respecte la gent que opta per l’autocaravana a l’hora de viatjar. Recorda que fa 25 anys eren pocs "i no hi havia una bona infraestructura d’àrees d’autocaravana. En canvi, ara, a Catalunya, tenim una bona xarxa i viatges amb la tranquil·litat que saps on podràs canviar aigües o pernoctar. En aquella època, en canvi, potser només hi havia cinc àrees a tot Catalunya i la majoria vinculades a les autopistes". Destaca que, "de mica en mica, en molts pobles i ciutats petites i mitjanes s’han adonat que som un sector turístic interessant, perquè consumim comerç local i sortim amb l’autocaravana sempre que podem. No és un turisme estacional d’estiu o Nadal i això ha impulsat que en molts pobles s’hagin decidit a habilitar aquestes àrees, de manera que, en matèria de serveis, ja no estem tan lluny d’altres països com França, que abans es veia com un paradís de l’autocaravanista".

Respecte a viatjar a l’hivern, Cardoso recorda que cal planificar les coses de manera una mica diferent, "ja que els dies són més curts. Però nosaltres ho resolem visitant els espais oberts als matins i dedicant les tardes i vespres a fer un turisme més urbà. Tot i que també està molt bé passar aquestes hores sense llum a l’autocaravana amb un bon llibre i descansant!". Reconeix que ells, a l’hivern, opten per fer sortides cap a destins amb temperatures més suaus, i apunta que, curiosament, "als autocaravanistes catalans ens fa gràcia anar cap al fred, mentre que els europeus quan arriba el mal temps tanquen l’autocaravana fins que arriba el bon temps". En tot cas, recorda que si es trien destinacions de fred o neu, com ciutats europees on hi ha mercats de Nadal reconeguts, cal tenir present algunes qüestions pràctiques, com fer servir propà si l’autocaravana utiliza gas (ja que costa molt més que es congeli), i fer servir equipaments que aïllen del fred i que es poden posar a les finestres per mantenir la calor a l’habitacle, a banda de portar un bon joc de cadenes per a les rodes. "I si podem portar una placa solar que ens faci guanyar en autonomia elèctrica, a l’hivern ho agrairem especialment", afegeix. Pel que fa al perill de circular en carreteres on hi pugui haver neu o gel, Cardoso recorda que cal anar amb molt de compte perquè són vehicles que pesen molt, amb una maniobrabilitat més limitada "i cal anar amb molt de compte. Penso que és un vehicle que convida a anar xino-xano, amb una velocitat de creuer més relaxada, perquè així també reduïm el consum. Per a nosaltres, el viatge comença quan surts de casa, no quan arribes a destí. La nostra filosofia és gaudir del viatge".

Una caravana decorada amb motius de Nadal

Per la seva banda, la Pilar Ávila apunta alguns consells més per a aquells que es volen iniciar en aquest món: "abans de comprar jo recomano llogar-ne una i provar-la tres o quatre dies per saber com funciona tot i si ens hi trobem cómodes. També és molt important planificar bé la sortida perquè no sempre és fàcil moure’s amb un vehicle d’aquestes dimensionsi hi ha moltes prohibicions. Són vehicles grans i llargs i a molts llocs no hi caps, no pots aparcar a qualsevol lloc ien determinats indrets no és fàcil circular. A més, si no es planifica bé, també pot afectar la convivència als pobles on vas. Hem de ser molt responsables i anar sempre a llocs preparats per a autocaravanes". Pel que fa a una possible ruta d’hivern per Europa per visitar mercats de Nadal, Pilar Ávila reconeix que no recomanaria mai a un novell anar a indrets on hi hagi neu o pot nevar. "S’ha de tenir molta cura. Amb el fred es poden congelar els dipòsits i has de saber manegar-ho bé. És important saber que sempre tindràs accés als serveis que necessites. I ho dic també per l’estat de les carreteres. Cal portar rodes d’hivern i les de lloguer no en porten mai, i això és un problema.I portar unes bones cadenes. I malgrat això, nosaltres, que fa molts anys que viatgem, en alguna ocasió hem tingut problemes. A l’hivern et pots trobar amb situacions molt complexes a la carretera".

En ruta pels millors mercats de Nadal europeus

Tenint presents tots els consells que us hem donat, si us plantegeu fer una escapada en autocaravana per conèixer algun mercat de Nadal europeu, des de CamperDays, el principal operador turístic d’autocaravanes d’Europa, proposen visitar cinc mercats nadalencs imprescindibles a Europa i a un preu raonable. Així, recomanen iniciar la ruta al centre del continent, fixant l'estació de recollida de l’autocaravana a Konstanz, a Alemanya. Des d'aquí comença un viatge que us portarà per quatre països diferents i amb influències de diferents cultures i tradicions. La companyia proposa una ruta circular, amb les següents parades: el Mercat de Friburg de Brisgòvia a Alemanya, el Mercat Nadalenc de Colmar (França), el Mercat tradicional de Basilea i el Mercat de Berna (Suïssa) i un salt a Itàlia per visitar el Mercat de Nadal de Bolzano.

Una paradeta al mercat de Nadal de Berna
El mercat de Nadal de Bolzano

Aquesta proposta suposaria, diuen, una setmana de viatge, que podria comportar una despesa de lloguer d’autocaravana de 600€ a banda del cost de la gasolina per a uns 1000 quilòmetres més el cost dels peatges.

Si voleu fer la sortida des de Catalunya mateix, teniu una alternativa més propera, com fer una escapada de tres dies per conèixer alguns dels mercats de Nadal del sud de França. Així, en la primera jornada podeu passar per Cotlliure, Perpinyà i Narbona, on es pot fer nit. A la segona es poden visitar els mercats per Castres, l’Albi i Toulouse, i el darrer dia, visitar els de Carcassona i Argelers. Una altra parada podria ser a l’emblemàtic mercat de Nadal del Barcarès que, tot i que va quedar parcialment destruït per un incendi fa uns dies, té previst funcionar amb certa normalitat.

Finalment, al bloc de la Pilar Ávila, Kucavana, hi trobareu altres propostes interessants, a partir de la seva experiència personal. Per exemple, proposen descobrir Alsàcia, "un lloc màgic durant les vacances de Nadal, on els pobles i ciutats de casetes de colors de conte s'il·luminen amb llums de Nadal i decoracions, tot acompanyat de l'aire que fa olor de canyella i espècies. Cada poble té el mercat ambulant nadalenc de casetes de fusta i a cada racó es respira l'ambient nadalenc". Un altre lloc emblemàtic és la Selva Negra alemanya, coneguda pels seus boscos foscos i els seus pobles pintorescos. Durant les vacances de Nadal, els pobles s'omplen de mercats de Nadal que "són més petits, menys turístics, però on es respira l'essència del Nadal, on famílies i companys de feina es reuneixen als carrers bevent vi calent especiat i cantant nadales". Una altra proposta és conèixer el llac Léman, situat a la frontera entre França i Suïssa. "Durant les vacances de Nadal, les ciutats s'omplen de llums de Nadal i decoracions. Si hi viatgeu amb autocaravana us encantarà. Podreu veure grans mercats nadalencs i fins tot esquiar amb vistes al llac en paisatges impressionants i únics a Europa".

El mercat de Nadal de Ravennaschlucht, a la Selva Negra

Una darrera proposta passa per visitar el nord de Portugal, visitant les ciutats de Porto, Braga, Guimaraes i Santa Maria de Feira, on hi ha mercats de Nadal molt interessants i fins i tot un parc temàtic de Nadal infantil.

stats