Sostenibilitat
Estils17/08/2021

La inevitable atracció del fons del mar

El busseig i l’'snorkeling' guanyen adeptes i això demana pràctiques més sostenibles i respectuoses amb el medi

BARCELONAPocs espais són tan fascinants com el fons marí. Ens sedueix i ens espanta a parts iguals, però el cert és que les experiències d’oci al mar van guanyant adeptes. El busseig amb escafandre, per exemple, ha esdevingut una activitat popular amb més de 28 milions de bussejadors arreu del món. I si ens centrem en la Costa Brava, anualment s’hi fan més de 160.000 immersions, només tenint en compte els capbussadors titulats. L’snorkeling és una altra pràctica en creixement continu i durant el 2019 el 80% dels centres de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, per exemple, van oferir aquest servei, i s’espera que aviat l'ofereixin tots. I no ens ha de sorprendre, perquè els 200 quilòmetres de litoral des del delta de la Tordera fins a Portbou són un territori submarí molt ric en fauna i flora.

Ara bé, el bon moment que viu el turisme en les àrees marines protegides obliga a establir mesures per evitar el deteriorament en comunitats bentòniques com el coral·ligen a causa del contacte amb les aletes, el cos, les mans o l'equip. D’aquí la importància de l’ecoguiatge de busseig i snorkeling. En aquest context, i en una clara aposta per la sostenibilitat de les activitats subaquàtiques, l’Associació ha creat un conjunt d’eines pedagògiques per descobrir, promoure i conservar els hàbitats marins i d’interès pesquer de la Costa Brava, unes mesures que podrien ser extrapolables a la resta de la costa catalana. Amb aquesta iniciativa es busca establir uns estàndards comuns i de qualitat per a l’ecoguiatge en el busseig i aportar un valor afegit a les immersions com a activitat de descoberta i de baix impacte al medi marí. Míriam Prat, presidenta de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, remarca que en el seu cas "aproximadament un 30% dels socis ja estan acreditats amb la ISO 14001 de bones pràctiques mediambientals". "Aquest any estem treballant amb la Generalitat per desenvolupar l’aplicació del distintiu de garantia de qualitat ambiental i perquè més centres es puguin acreditar -afegeix-. Aquests segells impliquen, entre d’altres, la reducció de consums energètics i d’aigua, reciclatge, minimització de residus, etc. A més, l’associació va elaborar un decàleg de bones pràctiques i vol ser proactiva emprenent iniciatives com l’ecoguiatge".

Cargando
No hay anuncios

Cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), el projecte té l’objectiu final de minimitzar l’impacte de l’activitat de busseig en els hàbitats marins, potenciar les bones pràctiques entre professionals i usuaris i vetllar per la preservació dels fons marins d’interès pesquer i la compatibilitat entre les diferents activitats -extractives, contemplatives, de lleure i divulgatives- al litoral de la Costa Brava. "La sostenibilitat és un repte que afecta tota la societat -indica Míriam Prat-. Els centres d’immersió vetllem per conservar el patrimoni natural, però és cert que també rebem aquesta exigència dels nostres clients. I creiem que ha de ser així, perquè el canvi només serà eficaç si és global i hi ha un compromís com a societat". 

Cargando
No hay anuncios

A banda del paquet d’eines per a l’ecoguiatge, el projecte es complementa amb xerrades en centres educatius així com formació per a monitors per tal que puguin treure el màxim rendiment de les eines pedagògiques. "Actualment els nostres eixos d’actuació com a centres d’immersió són la conscienciació sobre la fragilitat dels hàbitats, el guiatge amb criteris de sostenibilitat i la supervisió dels submarinistes que guiem, la regulació de diferents espais i, a mitjà termini, la renovació de la flota per motoritzacions de menor impacte", apunta la presidenta de  l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava. En aquest sentit, enguany i com associació, a banda que algun centre ho pugui estar fent a títol particular, comencen a treballar per fixar objectius per a la renovació d’embarcacions i motors per altres d’híbrids o de baixes emissions. 

Tot i això, Prat es mostra crítica respecte als beneficis que pot aportar a la conservació de la Mediterrània el fet d’introduir aquestes pràctiques. És contundent: "Possiblement, i sent extremadament crítics, cap, si anem sols. Tot el litoral Mediterrani està sotmès a gran pressió: turística, constructiva, extractiva... I nosaltres tenim clar que som part d’aquest conjunt i per tant hem de contribuir en tot allò que ens sigui possible a reduir-la i a sumar voluntats en aquest sentit". S’ha fet molt camí, i com indica Prat, "pràctiques que fins fa relativament poc eren habituals s’han anat abandonant". Finalment, la dirigent de l'associació apunta que avui dia "cap centre es plantejaria ancorar en un fons de posidònia, alimentar els animals ni permetre que ningú s’endugui res del fons marí; això és gràcies a la formació i a la conscienciació dels mateixos centres". "Moltes vegades, el motiu principal d’una mala praxi, tant d’empreses com de particulars, és el desconeixement, i és per això que som proactius en iniciatives de divulgació i en eines de cogestió relacionades amb el medi marí".

Cargando
No hay anuncios
5 activitats per descobrir la Mediterrània
  • Itineraris submarinsL'Oficina de Turisme de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni va impulsar l’any passat la creació de tres itineraris submarins amb l'objectiu de poder conèixer les interioritats i l'entorn marí del municipi. Son rutes aquàtiques que parteixen de Torre Valentina, de Cala Cristus i de la Platja de Ses Torretes. Cadascun dels itineraris té dues possibilitats, amb un circuit més curt pensat per a tots els públics, i un de més llarg, apte per a millors nedadors. Entre els animals i plantes marines que es podran anar veient mentre es fa l'itinerari submarí, hi ha la juliola, el fadrí, el llavió, la salpa, el peix aranya, la llisa, la oblada, l'esponja catedral, l'estrella vermella, la sèpia o el pop, mentre que de plantes hi abunda la posidònia o el pèl sauper
  • Una finestra al fons del marUna bona manera de conèixer la riquesa del fons marí és a bord d’un vaixell panoràmic. N’hi ha a diversos punts de la costa catalana, però una de les propostes més interessant ens proposa descobrir el fons del mar de la Reserva Natural de les Illes Medes, un espai protegit per la riquesa del seu ecosistema i la seva flora i fauna úniques. La flota de vaixells Nautilus van ser pioners a l’hora de mostrar aquest espai i disposa de 5 embarcacions amb grans finestrals submergits, que permeten gaudir de la bellesa de la zona des d’un punt de vista privilegiat. Ofereixen tres rutes diferents.
  • Un ecosistema d’alt valor mediambientalEl fons marí de l’Ampolla acull tot un ecosistema ple de biodiversitat que no només destaca per la seva bellesa natural, sinó també pel seu interès com a hàbitat d’alt valor ambiental. Aquestes extensions marines acullen part d’una de les colònies de posidònia més importants de la costa mediterrània, fet que ha convertit aquest paratge en un veritable paradís per als submarinistes. Al fons marí habiten també un ampli ventall d’animals que hi viuen fixats, com les esponges i els coralls , essencials per a la salut dels mars i oceans ja que ajuden a preservar la biodiversitat. A la badia del Fangar es poden visitar les muscleres, on es cultiven els musclos de la varietat 'Mytilus galloprovincialis' i l’ostra arrissada ('Crassostrea gigas').
  • Tuna Tour ExperienceUna experiència diferent és la que proposen viure a l’Ametlla de Mar. El Tuna Tour us convida a submergir-vos en una colònia de tonyines rojes i gaudir de moments apassionants. L’ experiència parteix del port de l’ Ametlla de Mar a bord d’ un modern catamarà. Durant el trajecte fins a les piscines de Tonyina Roja Balfegó, situades a 5 km de la costa, podreu descobrir la història, la pesca i la comercialització de la tonyina i un cop amarrats a la piscina, un professional de l’ equip, explicarà el procés per poder nedar entre centenars de tonyines rojes del Mediterrani. Durant la tornada, al catamarà, podreu assaborir un dels plaers gastronòmics més apreciats del món.
  • Bateig de submarinismeSi us voleu iniciar en la descoberta del fons marí, podeu triar una de les moltes propostes de bateig de submarinisme que ofereixen els centres de busseig de la costa catalana. A Palamós, per exemple, proposen un bateig de submarinisme o sortida d’snorkel amb vaixell a les Illes Formigues amb un dels 4 centres de l’Associació de Centres de Busseig de la localitat. El Bateig de Busseig a Mar és una primera experiència subaquàtica, una iniciació. Consisteix en una immersió a mar amb equip de busseig a una profunditat màxima de 8 metres, de forma personalitzada amb dues persones com a màxim per instructor. A banda, proposem un passeig en vaixell combinat amb una sortida de snorkel amb un monitors, des del Port Marina fins al Golfet de Calella. Durant el recorregut podreu admirar penya-segats, cales amagades, antics refugis de pescadors i les Illes Formigues, amb una parada a una de les cales per poder banyar-se.
Cargando
No hay anuncios
Bones pràctiques al medi marí

Des de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava ofereixen un decàleg de bones pràctiques (5 punts per a centres i 5 per a particulars) que serveixen per a qualsevol activitat marina.

Els compromisos per a tots els capbussadors són:

- No llançar res per la borda

- No donar menjar als peixos

- No tocar les plantes ni els animals, ni agafar res del fons

- No pressionar els animals per fer-los sortir dels seus amagatalls

- Controlar la flotabilitat, fixar bé el regulador de seguretat, vigilar els contactes amb les aletes

Viatge virtual al fons marí

Aquest estiu es pot veure i viure en família una experiència única al Poble Espanyol. Sota el títol de Criatures submarines. Una aventura al fons del mar, el Poble Espanyol i Layers of Reality proposen una activitat immersiva que permet explorar i conèixer el fons marí a través d’un viatge en què el públic serà el protagonista. S'hi poden trobar projeccions 4K sobre pantalles gegants, eines interactives, espais expositius i un viatge submarí amb ulleres de realitat virtual 4K per descobrir la vida i misteris de la Mediterrània, en una proposta molt atractiva per a tota la família. Per accedir a la mostra –ubicada a la Carpa del Poble Espanyol– cal reservar hora entre les 10 h i les 19.30 h.