Aquestes vacances, dorm bé i menja't l'estiu
La nutrició té una estreta relació amb la qualitat del son i a l'estiu cal cuidar-la com sempre
BarcelonaAra que ha arribat l’estiu, per fi toca marxar de vacances. Amb això, cadascú és un món: viatges amb nens o sense, càmping o hotel, a un altre país o al poble com cada any... Però, ¿què passa amb el menjar? Acostumats a les rutines, a planejar i preparar menjars amb antelació, a seguir sempre uns menús similars i a intentar evitar els dolços i ultraprocessats, de cop ens trobem menjant a restaurants molt més freqüentment del que és habitual. Aleshores, entre les postres que venen incloses al menú (i quina bona pinta!), els plats que acabem perquè ens fa pena deixar-hi menjar i els gelats que ens prenem perquè fa calor, tot plegat passa factura. I no només a la nostra bàscula!
L’expressió "Ets el que menges" reflecteix el fet que la nutrició, igual que el son, és un pilar fonamental per a la salut. Tot i que cada cop som més conscients de la relació entre la nutrició i l'obesitat, la diabetis o la salut cardiovascular, molts cops no som conscients de l’estreta relació entre nutrició i son. De fet, aquesta relació va en les dues direccions: una bona alimentació millorarà la qualitat del teu son, de la mateixa manera que un bon descans farà que mengem millor.
Aleshores, ¿què podem fer per dormir millor a l’estiu? La resposta sempre és la mateixa: una bona higiene del son i seguir una dieta sana i equilibrada. Recorda que un bon descans comença establint un horari regular, fent exercici durant el dia i evitant pantalles abans d’anar a dormir. A més, si dormim bé ens serà més fàcil menjar millor, ja que un bon descans fa que millorem la presa de decisions respecte a la dieta. De fet, diversos estudis han vist que les persones que intenten perdre pes obtenen millors resultats quan dormen bé.
Aquí et deixem alguns consells que poden afavorir un bon descans aquest estiu.
- Consumir més fruites i verdures. Diversos estudis han relacionat tenir un dèficit de nutrients com el calci, el magnesi i les vitamines A, C, D, E i K, amb una menor quantitat de son. Per regla general, una dieta equilibrada que contingui una gran varietat de verdures i fruites és capaç de proporcionar la ingesta diària recomanada de vitamines i altres nutrients, que contribueixen a un millor descans.
- Reduir el consum de carbohidrats per sopar. Els aliments rics en hidrats de carboni (especialment si contenen sucres refinats, com els gelats o els refrescs) acostumen a produir somnolència, però també disminueixen la qualitat del son si es consumeixen abans de dormir, ja que provoquen un augment del nombre de despertars durant la nit i redueixen el son profund. És per això que, en general, es recomana sopar menys aliments rics en hidrats de carboni (el que vindria a ser un bon plat de pasta) i substituir-los per aliments més rics en proteïnes (per exemple, pollastre a la planxa o peix).
- Evitar aliments estimulants abans de dormir. Ben segur que sabeu que les begudes i aliments amb cafeïna (com el cafè, el te, alguns refrescs... i la xocolata!) són estimulants i ens ajuden a mantenir-nos ben desperts. Per això, i sobretot si patim d’insomni, hauríem d’evitar consumir-ne a partir del migdia.
- Reduir el consum d’alcohol. Aquest consell pot sorprendre més d’un, ja que l’alcohol sembla que ajudi a agafar el son. El que passa és que l’alcohol té un efecte sedant i altera les funcions que hauria de fer el cervell mentre dormim. A més, fa que augmentin el nombre de despertars durant la nit i disminueix el temps que passem en son REM (que és la fase del son que més ens ajuda a consolidar la memòria i les emocions, i potencia la nostra creativitat, entre altres coses). A més, en cas que fem apnees durant el son, consumir alcohol pot empitjorar-les.
I recorda que si et costa dormir i cap d’aquests consells et funcionen, és important que consultis amb un especialista en medicina del son per tal evitar que la privació de son afecti la teva salut.