Gastronomia

Aquestes són les 25 novetats gastronòmiques més apetitoses de Barcelona per a l'estiu

Una multitud de noves obertures i ofertes renovades inunden la ciutat perquè locals i visitants surtin a gaudir el que no han pogut gaudir els últims temps

Els nous arrossos del restaurant Cadaqués són algunes de les novetats gastronòmiques de Barcelona per a aquest estiu
15 min

BarcelonaEl sector de la gastronomia ha sigut el gran afectat durant la pandèmia. Per això, amb l’arribada a Barcelona de turistes a nivells prepandèmics i aprofitant el fervor dels ciutadans locals per tornar a gaudir de la vida, molts espais que havien quedat buits obren ara les portes amb noves propostes. Els establiments supervivients també aprofiten per renovar-se amb nous xefs, noves cartes i nous interiorismes per afrontar l’estiu en un sector tan popular com el de gaudir de la bona taula. Aquestes són 25 de les principals novetats de la ciutat de Barcelona:

1-Els plats de Camarasa Fruits

La part del nou local de Camarasa Fruits a Francesc Macià destinada a restaurant.

L'empresa familiar Camarasa Fruits, dedicada al sector alimentari minorista d'alta gamma, acaba d'obrir a la plaça Francesc Macià un majestuós local que ajunta una fruiteria, una rostisseria, una xarcuteria-formatgeria i un restaurant. Per a aquest últim espai, dins del local que va deixar buida la sabateria Padeví, la tercera generació de la família ha dissenyat una carta molt centrada en el producte de primera qualitat que ells comercialitzen i que, per tant, canvia al compàs de les estacions. Com a plat destacat hi ha els arrossos a la brasa, i com a moment més assenyalat els esmorzars de forquilla que serveixen a diari. Per a la seva potent terrassa hi ha una àmplia oferta de tapes, entre les quals ostres Poget Super Spéciale o unes taules de formatges molt seleccionades.

2-Una 'pop-up' del Bar Alegria a The Barcelona Edition

Els cuiners Tomàs Abellán i Pedro Tassarolo.

El bon fer del fill del xef Carles Abellán s'ha fet un lloc a Barcelona. Tomàs Abellán, que actualment lidera el projecte Casa Luz de la plaça Universitat, porta el bon gust del local on es va estrenar en solitari a l'Hotel Edition, un cinc estrelles situat a tocar del mercat de Santa Caterina. Abellán i Pedro Tasarolo, xef de l'Edition, han signat per a la pop-up del Bar Alegria a la terrassa de carrer de l'hotel una carta plena de delícies mediterrànies com l'amanida de tomàquet cherry amb escabetx d'alfàbrega i alfàbrega fresca, l'amanida russa clàssica "amb pa lleig", la truita tofonada –que és una de les estrelles del Bar Alegria– amb tòfona negra i ceba confitada, o el biquini de la infància d'Abellán, amb mozzarella fresca, pernil ibèric i tòfona negra.

3- Les (renovades) Cuines de Santa Caterina

Un dels plats del restaurant Cuines de Santa Caterina.

El Grupo Tragaluz ha renovat el restaurant Cuines de Santa Caterina, que com deixa clar el seu nom és dins del mercat de Santa Caterina, el primer mercat cobert que hi va haver a la ciutat. L'espai ha deixat de ser un establiment de cuines del món per centrar-se ara en la gastronomia de casa nostra amb una carta completament adherida a la realitat del mercat on es troba. Els seus dos xefs, José Santiago i Àlex Durán, comencen el dia escollint el producte amb què després confeccionen els plats d'una carta de “cuina catalana renovada portada al nostre camp”, tal com ells la presenten. Calamarsets de platja saltejats amb espàrrecs i alls, calçots en tempura amb romesco, truita oberta de porros, tetilla i tòfona negra fresca o lluç al vapor amb brou i grelos són alguns dels plats que triomfen al renovat local.

4- Can Fisher, més creatiu que mai

Un dels arrossos del restaurant Can Fisher.

Als amants del mar els cal saber que una de les millors arrosseries de la primera línia de platja de Barcelona es renova. Can Fisher, on a banda dels seus arrossos destaquen el peix i el marisc, ha renovat la seva carta, que reuneix clàssics però també plats més creatius. El xef Francesc Roca i el seu equip han afegit a la seva proposta plats com les ostres Bloody Mary, amb api i un toc de pebre; les ostres amb caviar; els tomàquets ecològics amb vinagreta de llima Kaffir, citronella i nabius; o l'amanida d'alga wakame i gambes amb cogombre i pinyons torrats. Des de la seva terrassa amb vistes a la platja del Bogatell aquest estiu també es podrà degustar un carpaccio de carbassó, fonoll i raves, herbes aromàtiques i oli picual; un gaspatxo de cireres, gelat d'alfàbrega i llimona amb cruixent d'arròs verd; i, com a plat completament de tendència, una tonyina Bluefin amb oliva gordal, cebeta a la brasa, vinagreta de confitats i fumats. Els plats estan tots pensats per ser combinats amb alguns dels set arrossos que hi serveixen.

5- Cadaqués, molt més que arrossos

L'arròs amb verdures de temporada del restaurant Cadaqués.

Aquest restaurant, ubicat entre el Born i la Barceloneta, mescla el receptari més mariner del nostre país amb la llenya i el foc com a grans acompanyants. El local, fundat per Iñaki López de Viñaspre, adapta la carta a cada temporada però, a més, va fent proves creatives. Aquest estiu no serà una excepció, ja que han inclòs una nova tanda de plats que mesclen els gustos populars amb el producte premium que els caracteritza. A banda dels seus sol·licitats arrossos a la llenya, aquest estiu el local ofereix una variada caldereta de peixos, un arròs fet exclusivament amb verdures de temporada, mongetes del ganxet de mar i muntanya amb botifarra i també un altre gran plat de casa nostra: la xatonada. També mesclant les delícies del mar i de la muntanya hi torna a haver a la carta el tàrtar de vaca vella amb cor de tonyina de l'almadrava de Barbate.

6- Opium, cuina mediterrània a peu de platja

La renovada terrassa del restaurant de l'Opium, a tocar del Port Olímpic de Barcelona

Des que va obrir el 2007, la discoteca Opium de Barcelona s'ha convertit en un punt de parada obligat per a molts DJ internacionals en les seves gires europees. Ara els seus propietaris han volgut portar el seu consolidat segell també a la restauració. La sala a l'aire lliure del local proposa una carta basada en la cuina mediterrània que es pot degustar tant de dia com a la nit. A la nova carta destaquen les cloïsses gallegues, l'amanida d'alvocat i gambes de Palamós, l'arròs negre amb gamba vermella, la paella de marisc, el tataki de tonyina, el pop a la brasa, el llamàntol a l'estil de Formentera, el T-Bone steak o el filet amb foie.

7- Shido: japonès, mediterrani i brasiler

El restaurant japonès Shido ha començat a agafar volada a Barcelona aquests últims mesos, ja que es tracta d'un projecte molt nou. El local, ubicat a l'Esquerra de l'Eixample, neix de les mans del seu xef, Saulo Meireles, que compta amb una experiència al sector de la restauració japonesa aquí de més de 18 anys. El Shido acompanya els sabors més refinats de la culinària oriental amb un toc mediterrani, creant en moltes ocasions una fusió de mar i muntanya. Les claus del local passen per fer servir producte premium el més proper possible i, a nivell creatiu, per no oblidar en moltes preparacions les influències del seu passat al Brasil, el seu país d'origen. La carta inclou plats com les enormes ostres amb mojo de shiso, les navalles en miso, els wontons i els nigiris (tant clàssics com creatius, com el d'eriçó i shiso en tempura), makis, uramakis i sashimi.

8- Un japonès tranquil (i per sortir de festa)

Un dels espais íntims del Jay's Japanese

La bona acceptació del local de sopars amb espectacle Gatsby –al carrer Tusset– ha fet que la mateixa sala obri a tocar el Jay's Japanese, que ajunta la cuina nipona amb una potent oferta de cocteleria. A nivell gastronòmic, l'oferta del Jay's Japanese té el peix com a protagonista amb plats com les ostres amb salsa Ponzu, els tàrtars de salmó, tonyina o especialment el de gamba vermella amb caviar. Com no podia ser d'una altra manera, destaca també la seva varietat de sushi de peix de llotja, amb nigirs, sashimi i makis i sobretot uns uramakis molt especials com els de cranc pando, els de llamàntol flamejat o el de tonyina cuita. Altres plats desctacats són el bacallà negre d'Alaska o les varietats de la cotitzada vedella Wagyu presentada amb tataki, rolls o costelles.

9- China Crown, les receptes dels emperadors

Un dels plats preparats a la vista del comensal al restaurant China Crown de Barcelona

El restaurant China Crown de Barcelona va aprofitar la pandèmia per posar-se al dia. Situat en una il·lustre casa modernista del carrer Casp de Barcelona, la Casa Calvet, el projecte liderat per Maria Li Bao va reobrir per rendir culte a la cuina imperial xinesa. En aquest edifici d'Antoni Gaudí es poden degustar els plats que menjaven els emperadors xinesos fa més de 400 anys, que han portat fins aquí els xefs de l'establiment, que han recorregut el país asiàtic buscant receptes històriques. Tim Wang ha innovat durant aquest temps per aplicar a la cuina xinesa tècniques completament actuals. La carta del restaurant imperial inclou plats com l'ànec imperial Beijing, amb un procés d'elaboració únic de més de 48 hores. Destaca també l'escabetx picant de pollastre de corral a l'estil Chongqing o el dim sum de tòfona i txangurro, preparat a la vista del comensal.

10- La Esquina, informal i llaminera

La particular revisió de l'entrepà de calamars de La Esquina

El cèntric restaurant La Esquina –al carrer Bergara, número 2– s'endinsa a l'estiu amb una carta reconvertida. Malgrat que conserva grans clàssics del local, la nova carta s'ha especialitzat en entrepans gurmet i amanides especials. El xef Marc Pérez ha inclòs a la carta creacions com un entrepà de pastrami amb cheddar, vegetals adobats i mostassa d'herbes amb pa de coca; una revisió del mític entrepà de calamars amb emulsió de furikake, ceba cruixent, piparras i enciam romà amb pa brioix; el Katsu Sando, una particular versió de l'entrepà japonès de nom homònim amb ventresca de tonyina, maionesa japonesa i enciam romà brasejat amb pa de motlle; o el d'albergínia fumada, salsa yakiniku, iogurt amb tahina i coriandre amb pa brioix. Entre les amanides, la insígnia de la casa és la Top, amb fulla de roure fresca, alvocat, salmó, tomàquet cherry, ou cruixent amb vinagreta d'anet i nous.

11- La Real, dues noves incorporacions

L'hamburgueseria La Real compta amb una àmplia acceptació popular des que va obrir. Els seus dos locals de Barcelona han renovat la carta coincidint amb l'arribada de la calor. La seva nova proposta inclou plats pensats per compartir, com els moniatos fregits amb salsa de kimchi o el trio de mini hamburgueses; i també dues noves i llamineres burgers amb carn del Mercat del Ninot. Una és la Smash Crunchy, amb 180 g. de picanha. Porta doble lamina de carn, formatge cheddar curat anglès, cebes caramel·litzades, patates palla, cogombrets de la casa i mantega. La segona és de vaca vella, amb 200 g. d'entranya de vaca vella madurada. Inclou formatge cheddar fumat, ceba confitada, cogombrets de la casa i salsa de rovell d'ou.

12- Funky Bakers (per quedar-s'hi)

El setembre del 2018, Funky Bakers va néixer al Born com una deli-fleca en format de botiga gastronòmica amb productes locals i amb delicatessen dolces i salades d'arreu del món. Ara, el projecte que va fundar la turca Seyma Ozkaya Erpul s'ha convertit en un restaurant, però no allà, sinó a la Dreta de l'Eixample. Funky Bakers Eatery –a la confluència dels carrers Bailén i Diputació– és alhora restaurant, bar, cafeteria i fleca; i totes les coses que s'hi poden trobar reflecteixen l'herència cultural turca de la propietària. El challah és una de les especialitats de la casa, un pa hebreu que es menja durant el sàbat. També destaca el halloumi fregit amb orenga i mel i acompanyat de pastrami flamejat amb raki, les ostres amb mantega marró, julivert i bitxo o el biquini amb pecorino trufat. Tot i que disposa de carns i peixos, al forn els plats estrella són el clàssic borek turc –una empanada farcida– amb llimona en conserva i farcit de ricotta, i el xai marinat. Les postres són totes úniques.

13- L'arribada de Badiani

La gelateria florentina Badiani acaba d'aterrar a Barcelona, on el gelat ve de gust durant molts mesos. Al número 232 del carrer Rosselló, ha obert el que és el seu primer local a Espanya. La firma, que ja té nou establiments al Regne Unit, és una de les gelateries artesanals que més triomfen fora d'Itàlia. Nascuda el 1932, aquest any celebrarà els 90 anys. Paolo Pomposi, cofundador de Badiani i geni creatiu del projecte, va guanyar el Gelato Festival el 2015. La gelateria, que no fa servir ni colorants ni conservants, compta a la botiga barcelonina amb més de 100 sabors disponibles.

14- L'Atelier, gelats i també 'brunch'

Des que Eric Ortuño i Ximena Pastor van unir forces a l'Atelier Barcelona, aquesta pastisseria de l'Esquerra de l'Eixample no ha deixat de guanyar adeptes, tan presencialment com a través de les xarxes, on ja els segueixen més de 35.000 persones. I és que les receptes de les seves pastes i gelats no paren d'evolucionar, cosa que sempre manté alerta els amants del dolç. Per a aquest estiu, acaben d'afegir a la carta nous gustos de gelats que són molt particulars. Són sabors com el de Tatin de nata, poma i crumble; el de sacher de xocolata negra 70%, pâte de fruit d'albercoc i crumble de xocolata; el de selva negra de nata, griottes i encenalls de xocolata; o el Pop Cone, un cucurutxo fet de massa de croissant amb gelat soft de nata, praliné d’ametlla amb crispetes i crispetes caramelitzades. El local, que a banda de pastisseria és també una escola on tothom pot apuntar-se a fer cursos, ofereix des de fa poc uns brunchs amb plats de primer ordre.

15- Una pastisseria per gaudir amb la vista i el paladar

La pastissera televisiva Mònica Jubells ha anat un pas més enllà en la seva carrera en aquest camp i ha obert al carrer Laforja de Barcelona la seva primera pastisseria física, anomenada igual que el seu perfil a les xarxes: Monica's Bakery. Al Monica's Bakery s'hi poden trobar des de senzilles galetes, tartaletes, cupcakes o rocs de crispetes amb xocolata negra fins a pastissos elaboradíssims on colors i textures es fonen per fer entrar per la vista dels seus clients un món de plaer dolç. Jubells ofereix en directe pastissos per a empreses, celebracions nupcials, aniversaris infantils o per a tota mena d'ocasions. Coincidint amb l'estiu, també ofereix gelats. La pastissera també ofereix cursets, tant per als més petits com per a adults.

16- Kimpton, més 'pet-friendly' (i deliciós) que mai

La terrassa de l'Hotel Kimpton Vividora de Barcelona

Kimpton Vividora, un dels últims hotels de luxe inaugurats al Gòtic de Barcelona, acaba de presentar una exclusiva programació per gaudir de l'estiu 2022 a la seva terrassa, batejada com La Terraza de Vivi. En aquest rooftop bar amb boniques vistes a la catedral barcelonina i a l'església del Pi, el xef executiu de l'hotel, Jordi Delfa, ha renovat la carta enfocant-la a un concepte pensat per compartir, en el qual regnen les seves croquetes de pernil ibèric d'aglà i la tagliata de llom baix amb chimichurri, pecorino i ruca selvàtica. També hi serveixen presa ibèrica i una selecció de formatges vinguts d'arreu de Catalunya. A més, seguint la filosofia 100% pet-friendly de l'hotel, Kimpton Vividora torna a presentar aquest estiu Hot Dog Babies, l'afterwork perquè les mascotes i els seus amos puguin passar les tardes de dimecres a la terrassa.

17- The Rooftop, a la grega

The Rooftop, la terrassa de l'Hotel Sir Victor de Barcelona

La terrassa de l'Hotel Sir Victor, amb una bonica panoràmica de la façana posterior de la Pedrera, s'endinsa a l'estiu amb una carta completament renovada. La nova proposta, inspirada en la cuina grega, destaca per plats com el hamachi, marcat a la graella, servit amb ajoblanco, raïm i ametlles; amanides com la maroulosalata; un pop a la brasa amb patates cruixents, llimona, orenga seca i xili; o llobarro a la brasa de carbó acompanyat de verdures fetes a foc lent i llimona. Entre les carns sobresurt el llom alt de vedella a la brasa servit amb patata cruixent i mantega d'herbes.

18- Les delícies veganes de Chez Kessler

Interior del restaurant Chez Kessler, al carrer Enric Granados de Barcelona

En un local cantoner d'Enric Granados amb València s'està fent un lloc el restaurant Chez Kessler, liderat per Hannelore Kessler, que ha convertit aquesta apetitosa bombonera amb terrassa en un vaixell insígnia de la cuina vegana a Barcelona. A la carta s'hi poden trobar els últims productes vegans del mercat, com recreacions de gambes, salmó fumat i tonyina. També ofereix receptes pròpies com el xiitake al Pedro Ximenez, els tacos de llegums i menta, els nyoquis al formatge blau amb pera caramel·litzada o l'arròs al marisc. Al local també donen la volta a tapes clàssiques. Els dolços són casolans. Com diuen a les seves xarxes: "Pasen y vegan".

19- Jacqueline Barcelona, l'obertura més esperada

El Champagne Bar del nou restaurant Jacqueline

A finals d'aquest mes de juny obre a Barcelona el Jacqueline, que és bar, restaurant i nightclub, també. L'espai reuneix l'empenta de l'empresari barceloní Toni Cano i el segell de l'estudi d'arquitectura internacional Rockwell. L'establiment, que té tres pisos, està inspirat en Jacqueline Picasso, musa i segona esposa del pintor malagueny. Amb aquest punt de partida, l'espai té una capacitat per a 150 comensals que podran degustar una carta pensada principalment per compartir. En un dels dos restaurants la proposta és una barra japonesa amb concepte omakase per a només 8 persones. El champagne bar també servirà cocteleria de mans del finalista de la World Class by Diageo, Sergio Pardo.

20- Més Nuba que mai

Els ous trencats amb llamàntol i salsa del Nuba

La zona alta de Barcelona també ha recobrat el ritme prepandèmic amb la tornada dels seus locals més emblemàtics als seus horaris i capacitats de sempre. La veterana masia redissenyada per l'estudi d'Estrella Salietti ha farcit la carta mirant enrere per incloure-hi els seus grans clàssics: ostres Amelie; sushi del seu també renovat raw bar; caneló de faisà, foie i tòfona; els ous ferrats amb caviar; ous trencats amb llamàntol; pop confitat amb cansalada i parmentier; vieires amb carxofes i pernil; o el seu filet de vedella amb bolets més clàssic.

21- Molino de Pez

Una imatge de l'interior del nou restaurant Molino de Pez

El trio de cuiners Nino Redruello, Patxi Zumarraga i Jaime Santianes, darrere de l'èxit del barceloní Fismuler, acaben d'inaugurar el restaurant Molino de Pez a la cruïlla del carrer Còrsega amb Roger de Llúria, a Barcelona. El local neix amb una carta que canvia cada jornada segons l'oferta diària del mercat però que dona una nova vida al receptari tradicional espanyol. Ubicat a l'Hotel Seventy, el nou projecte del grup La Ancha ofereix plats com l'amanida de patata i llobarro; l'olla de llenties estofades amb garró ibèric; les mandonguilles; els callos a la madrilenya; la truita guisada amb cloïsses; o la cua de lluç a la brasa i el llom de vaca madurada formen part d'una carta amb prop de 60 plats. Els arrossos també hi juguen un paper molt destacat. Entre les postres, resulta irrenunciable el seu babà calent amb nata.

22- Restaurant Windsor: l'elegància de sempre i una carta nova

El restaurant Windsor és des de fa temps un clàssic de la part més noble de l'Eixample barceloní. Tot i això, l'establiment segueix donant nova vida al seu concepte base de cuina catalana actualitzada. Amb l'arribada de la calor, el restaurant ha refet completament la seva carta. La nova proposta destaca per tots els plats afegits però també pels dos menús que han dissenyat, que es poden gaudir en els seus salons interiors o en el bonic patí interior. El menú Windsor –de sis plats i per 60 euros– inclou un arròs cremós de cap de gamba i carn Angus cuinada 22 hores a 70ºC amb verdures ecològiques. El menú Gran Windsor –per 85 euros– inclou 7 plats, entre els quals destaquen el rap amb porro, fruits del mar, curri verd i espirulina; i les galtes de xai anyell amb emulsió d’estragó i carbassó.

23- El Sta. Fe més estival

Diuen els seus propietaris que podria estar a una cantonada novaiorquesa però que, afortunadament, és a Barcelona. Concretament, en una de les cantonades de la plaça Sant Gregori Taumaturg. L'establiment, que mescla singularment els rolls nord-americans amb els ssäms coreans, acaba d'afegir al seu repertori diversos plats pensats per a l'estiu. Entre els candidats a futurs musts de la casa hi ha un tàrtar de gamba vermella; una amanida d'adobats, xerris, minipanotxa, els particulars fongs orella de fusta i vinagreta de chardonnay; o un tiradito de vieira amb mandarina, blat de moro i coriandre. També hi ha un nou ssäm –embolcall vegetal d'un menjar de la mida d'una mossegada– de salmó amb salsa tàrtara i un altre d'ànec amb salsa hoisin. L'amanida russa de llagostins i piparras no ha desaparegut, tranquils!

24- Un àpat amb onze pisos de diferència

El llaminer expositor de formatges del restaurant Tablafina del NH Gran Hotel Calderón de Barcelona

El cinc estrelles NH Gran Hotel Calderón de la Rambla Catalunya de Barcelona enceta l'estiu amb una renovada proposta gastronòmica al seu restaurant Tablafina. El local té com un dels seus principals reclams els embotits més selectes i els formatges més preuats, que estan exposats en un apetitós expositor. Un ampli catàleg en el qual destaca, per exemple, la sobrassada de Xesc Reina amb mel i tòfona o un llarg llistat de conserves i encurtits fets a Catalunya. Al costat d'aquestes propostes més informals destaquen les creacions com el jarret de vedella 24 h amb puré de patata melós i suc a l'estil Santi Santamaría; el llobarro salvatge al vapor amb sípia, shimeji i consomé de bolets; o els calamarsons salvatges al foc d'Achiote i mongetes tendres amb ceba morada i crema de xirivia. També sobresurt el filet Wellington amb duxelle de xampinyons, escalunyes i foie. La visita al Tablafina es pot acabar onze pisos més amunt, a la terrassa de l'hotel, anomenada Eleven BCN, que té vistes de 360 graus sobre Barcelona.

25- La terrassa del Pulitzer, completament renovada

La renovada terrassa de l'Hotel Pulitzer de Barcelona

Amb vistes al carrer Pelai i a la part sud de la ciutat de Barcelona, la terrassa de l'Hotel Pulitzer és una petita joia amagada al centre de la ciutat que tot i la seva ubicació no deixa de ser relaxada. Per encarar aquest estiu, la terrassa ha estat completament reformada de la mà de l'exitós arquitecte instal·lat a Barcelona Lázaro Rosa Violán, que n'ha potenciat la lluminositat amb un mural de rajoles vidriades en color ocre. L'espai, un dels més animats i juvenils de la ciutat, ja que compta amb una bona agenda d'artistes invitats que hi fan la seva música en directe, també compta amb una suculenta oferta gastronòmica. La bomba de costella a baixa temperatura i maionesa de xipotle, o el guacamole amb totopos i pico de gallo són algunes de les recents incorporacions. Plats a la brasa com el Fish Sandwich i la Veggie Burger completen una proposta.

stats