Aquest Nadal, més panettones i torrons artesans
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu un creixement de les vendes aquestes festes
BarcelonaDesprés de l'últim Nadal, marcat per les restriccions de la pandèmia, amb menys reunions familiars i menys dolços a taula, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu un creixement de les vendes aquestes festes. Fins i tot que siguin una mica millor que les del 2019 i se superin els dos milions d'unitats de torrons i prop d'un milió de tortells. Els grans protagonistes aquest any seran els panettonesi els torrons artesans. Segons Elies Miró, pastisser de Castellterçol i president del Gremi, afronten "la campanya més important de l'any amb optimisme". "Superar la pandèmia ha sigut difícil per a molts agremiats, però també veiem una revalorització del producte artesà, local, de proximitat, acabat de fer i elaborat només amb ingredients naturals d'alta qualitat", afegeix.
El panettone artesà creix
El panettoneva arribar a casa nostra a finals del anys 90 i de manera industrial. Al cap de deu anys ja es podia trobar als supermercats, però no va ser fins al 2015 que va agafar popularitat a les pastisseries. Des del 2014 el seu consum a tot l'Estat s'ha multiplicat per deu. Un exemple d'això el trobem a les pastisseries Dolç de Sant Cugat i Cal Jan de Torredembarra i Tarragona, premiades en el 6è Concurs de Millor Panettone Artesà 2021 i que han vist augmentar de manera desmesurada les seves vendes: han passat de vendre 160 panettones al mes a 2.500.
José Romero, professor de l'Escola del Gremi i expert en la matèria, explica que aquest boom també es deu al fet que "la massa mare li aporta unes aromes, una textura i i un gust extraordinaris que fan que en vulguis més". "Però, a més, el panettoneté una conservació llarga, no necessita nevera, acompanya qualsevol àpat i s'ha convertit en un bon regal quan et conviden a dinar o sopar", afegeix. Sempre es recomana no menjar-lo el primer dia, perquè amb els dies guanyarà aromes i serà millor. La clau per saber si un panettoneés artesà és que al pessigar-lo es desfili i tingui molta aroma. Però els amants del tortell no han de patir, perquè, com apunta Romero, tot i que el panettoneestigui guanyant terreny en els dolços nadalencs, mai destronarà el clàssic tortell de reis.
Més torrons nous
I pel que fa als torrons, cada any l'oferta és més àmplia. La innovació agafa presència, però sempre mantenint de base ingredients com la xocolata, el praliné d'avellana o ametlles i la ganache de nata i xocolata per després combinar-ho amb fruita, fruits secs... i crear un contrast de textures i gustos. Tot i això, els clàssics de Nadal com el de crema cremada, el de Xixona i el d'Alacant seguiran sent els torrons estrella.