Exercici

Apuntar-se al gimnàs: les claus dels experts per escollir amb criteri

La proximitat o les tarifes més econòmiques no són els factors més importants per triar un centre esportiu

Persones fent exercici en un gimnàs en una imatge d'arxiu.
4 min

BarcelonaMariona Coiduras, productora de diversos programes de televisió, va tornar de les vacances de Corea del Sud amb un propòsit per al mes de setembre: volia apuntar-se a un gimnàs. Per a moltes persones, l'inici de curs escolar és el moment idoni per encarar nous reptes. Segons dades de Nubapp, especialistes en programari de gestió esportiva, al voltant d'un 30% de les altes dels gimnasos i centres esportius es duen a terme durant el mes de setembre, seguit pel gener, amb aproximadament un 15%.

Després dels excessos i la poca activitat esportiva de l'estiu, començar a fer exercici és un dels objectius preferits dels catalans, tot i que saber quina és la millor activitat i on dur-la a terme no sempre és fàcil. "Els elements clau per escollir gimnàs els tinc clars: una tarifa competitiva, unes bones instal·lacions, la proximitat de casa –molt important per superar la mandra– i que m'agradin les activitats que s'hi facin, que hi hagi classe de ciclisme de sala, ioga o pilates", explica Coiduras, de 31 anys. Semblen demandes prou raonables, tot i que els experts aconsellen seguir altres premisses a l'hora de decidir.

La importància del tipus d'activitat

Encara que no sigui el més còmode, Christian Ducos, entrenador certificat creador i gestor del gimnàs Lynx Cross a Sants-Montjuïc, adverteix que no s'esculli un centre esportiu o un altre només en funció de la proximitat amb el domicili. "El criteri principal per escollir un gimnàs és el tipus d'activitat que volem fer, i aquest no sempre és el que tenim més a tocar de casa", diu. Per a Ducos, el més important quan una persona decideix apuntar-se a un centre esportiu és "definir primer els objectius i valorar els avantatges i inconvenients de les diferents opcions que tenim". En aquest sentit, hi ha múltiples propostes a tenir en compte, que van des dels que volen cremar calories i opten per una quota de gimnàs bàsica per fer-hi exercicis a sala, fins als que escullen una opció més personalitzada, i menys econòmica: les sessions d'entrenament funcional a intervals, com el HIIT, que et permeten treballar tot el cos i en tots els plans de moviment en cada sessió. Aquest tipus d'entrenament sovint es fa en box de fitness, centres que els últims anys s'han multiplicat en ciutats com Barcelona.

Objectius realistes

Continuant amb els consells, un altre fet important per als especialistes és escollir un espai on es puguin combinar activitats i sortir de la típica sala de musculació i màquines. "Partint de la base de l'entrenament de força, és recomanable apostar per un lloc, o entrenador personal, que et permeti afegir altres tipus de disciplines més divertides i que completen l'entrenament, com l'escalada o la boxa", diu Sergi Tintoré, llicenciat en ciències de l'activitat física i l'esport i entrenador personal.

Tot i això, aquest expert, que és propietari d’un centre esportiu al barri de Sant Gervasi, aclareix que, encara que sempre sigui una bona notícia que les persones vulguin fer un pas endavant, no és massa seguidor dels clàssics propòsits perquè ho digui el calendari. "És molt important ser realistes a l'hora d'assolir els objectius. Si just acabes de tornar de vacances i et costa llevar-te a les set del matí per anar a fer esport, potser no és el millor moment per proposar-s'ho. Sovint ens és complicat tornar a la feina, i si hi sumen massa sacrificis, encara ho faran més pesat", explica. En aquest sentit, la tria de centre i comptar amb horaris flexibles també és important: "Escull el millor moment, al migdia, a la tarda o el cap de setmana, però s’ha d’anar construint a poc a poc en comptes de marcar-nos uns objectius grandiloqüents que no aconseguirem".

Formació adequada

Segons els experts, decidir a quin gimnàs anirem no només pot ser una qüestió de preus, proximitat o tipus d'activitat, també cal tenir en compte la plantilla amb la qual ens trobarem. Comptar amb un personal qualificat ha de ser un requisit imprescindible a l'hora d'escollir centre, ja que aquest fet marca la diferència entre les opcions infinites que trobem a internet. Avui dia, és fàcil trobar entrenaments i rutines a través de les xarxes socials i, encara que hi ha grans professionals que poden oferir bons consells, també ens podem trobar persones sense la formació adequada donant informació errònia. "Cap d'ells podrà substituir l'entrenador del teu gimnàs, que et coneix personalment i pot oferir-te atenció personalitzada", explica Christian Ducos, que assegura que no hi ha "res millor que els serveis d'un professional presencial". També s'hi suma Sergi Tintoré: "És molt important confiar en el teu entrenador i tenir algú que et supervisi bé i de manera personalitzada. Això és la clau per tenir una continuïtat i no lesionar-se". En aquest sentit, Tintoré creu que una bona opció és fugir dels gimnasos més grans on un tècnic de sala ha d'estar atent a molts clients a la vegada.

En definitiva, hi ha diversos elements a tenir en compte si volem apuntar-nos a un gimnàs i tenir clar què ens pot anar millor i buscar-ho en consonància. Això sí, un cop inscrits, el més important és la regularitat. “Fer exercici físic no és opcional; n’hem de fer regularment durant tota la vida”, diu Christian Ducos, de Lynx Cross. En aquest sentit, aconseguir que anar al gimnàs sigui una activitat motivant i no un tràmit en el qual fitxar com si fos anar a treballar pot ser un bon punt de partida. I si finalment aquest setembre no t'acabes apuntant al gimnàs, no passa res, pots posar-t’hi en qualsevol altra data del calendari.

La importància d’estar preparat

Fer esport i començar a entrenar-nos només ens portarà beneficis, però és recomanable que un especialista ens pugui fer una avaluació prèvia. "Abans de començar qualsevol rutina d'exercicis, és important fer una valoració amb un físio o preparador físic detalla Aitor Mohedano Jodar, de Fisioteràpia Palafrugell. Això permet identificar possibles desajustos, dèficits o problemes articulars que cal abordar per evitar lesions a llarg termini". A més, recomana incorporar mobilitat i flexibilitat a la nostra rutina: "Un cos sedentari sol presentar certa rigidesa articular i muscular, per això ens va molt bé incloure exercicis de mobilitat articular i estiraments dinàmics i estàtics per millorar la mobilitat i reduir el risc de lesions, sobretot dins la fase d'escalfament i activació".

Mohedano recomana escoltar el cos i respectar els temps de recuperació: “És normal experimentar molèsties en començar una nova rutina d'exercicis, però és vital diferenciar entre les molèsties normals per l'esforç i el dolor que indica una possible lesió”. En aquest sentit, el fisioterapeuta reclama “respectar els temps de recuperació entre sessions i consultar un professional si sentim dolor persistent o agut”. Finalment, hi ha tres punts en què coincideixen tots els especialistes consultats: cal seguir una alimentació nutritiva i equilibrada, hidratar-se constantment i dormir les hores suficients, al voltant de vuit.

stats