Així es confeccionen els premis Gaudí
Un batalló de professionals de la imatge treballen plegats des de fa setmanes perquè els protagonistes d’aquest diumenge a la nit vagin impecables a la gala
BarcelonaAina Clotet i Úrsula Corberó pugen a l’escenari per entregar el premi al millor vestuari i van vestides igual. Es miren estupefactes, s’escruten i Clotet diu a Corberó: “De Menchén Tomàs, no?” Podria ser un malson però realment va passar el 2013, l’any que Andreu Buenafuente va conduir la gala dels premis Gaudí. Les actrius comencen a esparracar-se els vestits, a arrencar-se mànigues i faldilles fins que acaben amb dos looks totalment diferents. Era un gag que posa de manifest com és d’important l’estilisme en una gala, un detall que als Gaudí no sempre s’ha tingut en compte: “«Ja em posaré un vestidet negre que tinc», deien algunes. Però això és una gala i s’ha d’anar de gala”, comenta la productora Rosa Olucha, directora d’aquella gala de Buenafuente i introductora de “la cura pel look de les celebrities ”. “Aquí a Catalunya costa que la gent vagi ben vestida, som més sobris”, afegeix.
Però “si vas al ball has de ballar”, com deixa anar la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola. I queda clar que si posen catifa vermella i photocall és perquè les estrelles vagin en condicions. A més, Passola considera que cuidar la imatge “forma part de l’ofici, no és una frivolitat”, i afegeix: “Els actors i actrius viuen de la seva imatge, els agrada veure’s bé, i des de l’Acadèmia hem intentat crear una imatge de marca dels Gaudí lligada a l’excel·lència. En tots els sentits”. Per això als estilistes, dissenyadors i marques d’alta costura, maquilladors i perruquers que uneixen forces per fer del cinema català un veritable star system, s’hi afegeixen enguany els joiers.
Joies catalanes
Gràcies a un acord firmat per l’Acadèmia del Cinema Català i el Col·legi de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya, enguany la catifa vermella dels Gaudí estarà més enjoiada que mai. La presentadora, Rossy de Palma, i els lliuradors de premis han pogut triar entre joies de manufactura o artesania catalana per guarnir-se per a aquest diumenge a la nit. Canyelles, Misui, J. Prats, Masriera i Majoral són alguns dels que les firmen.
Passola durà joies d’aquesta última, Majoral, per amanir un vestit de Cortana “molt sobri, color teula i de tipus túnica grega”. “És el primer que em vaig emprovar i el que m’he quedat”, assegura. Tot i la capacitat de decisió tan ràpida, ha hagut de fer diverses proves de vestit, sabates, joies i pentinats, igual que la resta de convidats. O potser més. “A mi em costa més que a les actrius. Si tens una talla 36 m’imagino que no has de fer cap prova, tal com baixa de la passarel·la te’l posen, però si no… A mi em volen vestir com la Reina Mare perquè no sóc actriu, però tampoc vull anar de princeseta”, diu rient.
Aquesta, potser, és la gran diferència entre els Gaudí i els Goya: “Ells diuen que som austers i els seus són més principescos”. Al final sembla que el que li fa més il·lusió és que la pentinin a Saló Toro de passeig de Gràcia, una perruqueria que ara és “ lo más, hi van totes les dones dels jugadors del Barça”.
“El blau marí és el nou negre”, sentencia el dissenyador de Xàtiva Miquel Suay, que en aquesta ocasió vesteix Carlos Cuevas, David Victori, David Verdaguer i Queco Novell. “El gran canvi de l’any és aquest: esmòquings en blau marí amb solapes contrastades de ras negre”, revela. A més, detalla que el patró està pensat per estilitzar l’home: “Els pantalons són ajustats, sense arribar a ser cigarret, per estilitzar la figura, i les americanes tenen els baixos més oberts del normal perquè no es talli la figura de la persona i estilitzi més. L’americana és prou entallada i amb espatlles pagoda, és a dir, amb muscleres una mica convexes, un truc que fa la forma de pit molt triangular i dóna un toc molt masculí i polit”, explica.
Aquesta silueta amb espatlles pagoda és típica de la sastreria femenina, però en ple segle XXI ja és absolutament normal l’intercanvi de peces entre armaris. Per exemple, Sílvia Munt durà un esmòquing: “Volia anar molt senzilla, gens enfarfegada, no em sento així ara mateix. El que volia eren colors tranquils i a Santos Costura ho han entès perfectament”, explica l’actriu. De proves no se n’ha fet gaires perquè n’és clienta habitual i ja li coneixen les mides, així que fins divendres a la tarda no va fer-se la prova definitiva.
És evident que en la moda masculina de cerimònia és difícil innovar, però Suay s’esforça per introduir “detalls petits que li donen modernitat i la canvien una mica”. Els teixits, per exemple, són llanes fredes que s’arruguen molt poc perquè tenen un alt percentatge de fibres tecnològiques, cosa que va molt bé per estar durant hores assegut mirant la gala i sortir a recollir els premis com un figurí, no com un acordió.
Avantsala del 080
Malgrat ser un dels dissenyadors més joves, Suay ja ha vestit estrelles dels Gaudí en altres ocasions i fins i tot als Goya: “El dibuixant Paco Roca va recollir el Goya per Arrugas vestit per mi”, diu amb orgull. Tot i això, li fa “molta il·lusió” repetir experiència ara amb actors que segueix “de fa temps per TV3”, com Queco Novell. “Que a sobre és molt simpàtic”, diu. A l’actor de Polònia el que li ha recomanat és que es posi corbata estreta, “un estil noi Martini”, i camisa blanca amb botons negres. D’aquí unes hores veurem si li ha fet cas.
Aquests dies les agendes dels dissenyadors de casa nostra estan més atapeïdes que mai, perquè demà comença una nova edició de la setmana de la moda catalana, la Passarel·la 080. És a dir, que mentre confeccionaven els estilismes per als Gaudí han ultimat els detalls per a les presentacions de la temporada tardor-hivern 2016/2017. I com s’ho fan? “Amb molt d’esforç! Jo arribo de Xàtiva per fer el fitting de la 080 diumenge a les 11. En acabar em poso l’esmòquing i cap als Gaudí. I l’endemà a la tarda faig la desfilada a la 080”, diu Suay, entre nerviós i emocionat. El mateix li passa al duo més conegut de l’alta costura catalana, Menchén Tomàs, que vesteix sis celebrities per als Gaudí (entre les quals Rosa Olucha, que durà un conjunt de faldilla i top blanc i platejat) i fa la desfilada dijous a la tarda.
Malgrat que Suay i Menchén Tomàs acaparen molts actors i actrius, als Gaudí hi ha lloc per a tots els grans dissenyadors de casa nostra: “Tenim uns tallers a Barcelona que són una meravella. La meva feina és fer-ho expansiu per fer ressò de la moda catalana, introduir més dissenyadors que puguin tenir el seu petit moment als Gaudí. És a dir, que un no els vesteixi a tots, com passava abans”, diu Mariona Mas, acadèmica del cinema català i estilista freelance que s’encarrega de recomanar a tots els VIP com s’han de vestir.
Entre els 40 lliuradors i personalitats diverses, a Mas se li fa una llista immensa de gent a qui ha d’assessorar. Amb el poc temps que sempre hi ha, el que fa és recomanar marques que té en cartera, moltes de les quals desfilen a la 080, perquè amb els responsables d’aquesta trobada fa tres anys que quadra agendes perquè els actors i actrius puguin anar als seus showrooms i triar roba. “Jo a cadascú li suggereixo què li pot quedar bé, quines marques li poden agradar. No imposo res a ningú. Després l’actor o actriu se’n va al showroom i em diu si hi ha trobat res del seu gust. Llavors recopilo imatges de les proves de vestuari per assegurar-me que no n’hi ha dos que vagin iguals”. Per evitar allò de Clotet i Corberó, vaja.
La petició generalitzada que han fet enguany als assistents és que duguin colors “tranquils, poc vistosos”. “Quan vegis la gala sabràs per què”, diu Mas amb misteri.