Lleure
Estils29/06/2023

Per què ens agraden tant els parcs d’atraccions?

Aquests espais s'han convertit en atractius turístics que apleguen milers de visitants cada any

BarcelonaSigui per la necessitat que tenim d’evadir-nos o per la voluntat de desconnectar de tot i descarregar frustracions a cop de crit, el cert és que els parcs d’atraccions reben més visitants que mai. S’han consolidat com a espais d’oci de primera magnitud i com a pols d’atracció turística per als territoris que els acullen. Molt probablement, l’origen d’aquests espais es remunta a les antigues fires que es feien en pobles i ciutats i el seu concepte entronca amb el de les mateixes exposicions universals, que desplegaven enginyosos muntatges per fer-se atractives al visitant. Per exemple, el 1851 obria les portes a Londres la Gran Exposició dels Treballs Industrials de Totes les Nacions, un esdeveniment que va acabar creant un model d’exposició temàtica que tenia molt de parc d’atraccions.

Però més enllà d’aquestes especulacions sobre el seu origen, el cert és que a Dinamarca presumeixen de tenir el parc d’atraccions més antic del món, el de Bakken, tot i que és més conegut el Tívoli, que data del 1843. Diuen que el seu fundador, Georg Carstensen, va aconseguir convèncer el rei Cristià VIII de fundar-lo, suggerint-li que "quan el poble es diverteix no pensa en la política". A Viena hi trobem el Prater, que acull visitants des del 1766, i a Espanya, sovint s’apunta que el més antic és el Parc del Tibidabo, que es va inaugurar el 1901, tot i que va tenir un antecessor a la zona del passeig de Gràcia, el Jardí dels Camps Elisis, que es va inaugurar l’any 1853. Disposava d’un carrusel, diverses muntanyes russes, un laberint, galeries de tir, un restaurant, una llacuna amb barques i fins un saló de ball. Ara bé, si parlem de parcs d’atraccions, hi ha un moment històric essencial a partir del qual es desenvoluparan aquests espais d’oci fins a com els coneixem avui en dia: l'obertura de Disneyland a Anaheim, Califòrnia, l’any 1955.

En definitiva, parlem d’espais d'oci i entreteniment dissenyats perquè cada element contribueixi a explicar una història, un concepte que abasta un ampli ventall d'atraccions diferents que tenen com a principal objectiu l’entreteniment. Salvador Anton Clavé, catedràtic d'anàlisi geogràfica regional de la Universitat Rovira i Virgili i director de l'àrea de turisme d'Eurecat –Centre Tecnològic de Catalunya–, especialista en parcs d’atraccions, explica: "Aquests parcs formen part d’aquesta tendència creixent que hi ha a la nostra societat globalitzada i capitalista de generar el que en diríem oportunitats de lleure, i que són resultat del disseny d’uns espais o d’activitats concretes. És evident que el lleure cada vegada està més en l’esfera comercial i menys en la cultural, i els parcs temàtics són un exemple característic d’aquesta tendència".

Cargando
No hay anuncios

Els parcs d’oci es divideixen en diferents grups, principalment com a parcs temàtics o d’atraccions (Port Aventura i els parcs Disneyland, per exemple), parcs aquàtics (els Aqualand que hi ha per Espanya o França, Marineland o Illa Fantasia, per exemple), de natura (l’Aquàrium de Barcelona, l’Oceanogràfic de València o el Jungle Park de Tenerife, per exemple) i atraccions urbanes (com el parc de Harry Potter britànic o l’Amsterdam Dungeon). Aquest model de negoci s’ha anat estenent per tot el món i, segons xifres que ofereix Anton Clavé, són 1.137 milions les persones que a escala global van visitar algun parc durant el 2019, quan el 2014 eren 950 milions. "El creixement és important i hi ha llocs on creix molt més, sobretot a Àsia. Hem de tenir present que hi ha moltes varietats de parcs més enllà dels d’atraccions adrenalítiques, ja que en trobem d’altres vinculats a temes patrimonials, ambientals, etc., ja d’un caràcter més cultural", precisa l’expert.

Respecte a l’impacte en el model turístic de cada zona, el catedràtic de la URV precisa que no tots els parcs són iguals, ja que n’hi ha de diferents dimensions i "depèn molt del context territorial d’aquests parcs. Per exemple, Dinópolis, a Terol, ha tingut una capacitat d’impacte sobre la dinàmica turística molt gran i s’ha convertit en una icona que ha convertit un lloc determinat en un espai de referència. En canvi, hi ha altres parcs de caràcter més urbà que no tenen una dimensió estrictament d’atracció turística per ells mateixos, com seria el Tibidabo".

El futur dels parcs

¿I com i cap a on han evolucionat amb els anys? Salvador Anton Clavé assegura: "La tecnologia ha estat molt important, tant pel que fa a la representació associada al visitant i a l’experiència i l’emoció que generen en el públic, com en la mateixa gestió i administració dels parcs. Fa 20 anys, els telèfons mòbils i les xarxes socials eren pràcticament inexistents i avui els parcs tenen en aquests dispositius un mitjà per estar connectats amb la gent i generar comunitats associades als mateixos parcs que són molt importants. Un altre element important és el compromís ambiental en termes de gestió i posicionament del parc, aspecte que valoren les generacions més joves". Per a l’expert en parcs, avui els visitants volen "no ja un tipus de parc concret, sinó que demanen experiències que tinguin aquest component participatiu i emocional intens, aquesta capacitat de relacionar-se amb altra gent i que inclogui tres conceptes que són claus: la immersió, la tecnologia i el transmèdia".

Cargando
No hay anuncios

A banda de visitar algun de la quinzena de parcs d’oci que tenim a Catalunya, amb Port Aventura, Ferrari Land i el Tibidabo com a caps de cartell, fem un repàs dels parcs més ben valorats del món segons la web PAC (pa-community.com), la plataforma de referència per als amants dels parcs d’oci que, a banda d’atorgar uns premis anuals, elabora la llista de parcs de tot el món més ben valorats pels seus usuaris.

Aquests són els 5 que han rebut millors crítiques:

1.

Phantasialand (Brühl, Alemanya)

Per als amants de l’adrenalina i les emocions fortes, amb espectaculars muntanyes russes. Puntuació: 9,9.


Cargando
No hay anuncios
2.

Universal Islands of Adventure (Orlando, Estats Units)

Diferents illes plenes de diversió, com la de Jurassic Park o la dels Superherois. Puntuació: 9,9


3.

Efteling (Tilburg, Països Baixos)

Format per regnes plens de fantasia, atraccions i muntanyes russes adrenalíniques. Puntuació: 9,6


Cargando
No hay anuncios
4.

Europa Park (Rust, Alemanya)

La seva oferta inclou gairebé 100 atraccions per a totes les edats. Puntuació: 9,6


5.

Alton Towers (Stoke-on-Trent, Gran Bretanya)

Un parc on predomina una atmosfera misteriosa i intrigant. Puntuació: 9,4


Però més enllà dels parcs més ben puntuats, us n'hem seleccionat 5 fora de Catalunya que val la pena visitar i que reben milers de turistes:

Cargando
No hay anuncios

Futuroscope (França)

Situat a Poitiers, hi trobareu atraccions molt peculiars i diferents de les d'altres parcs temàtics de tot el món, i és que aquí la tecnologia i el multimèdia juguen un paper molt important i s'uneixen per crear sensacions espectaculars. Ofereixen espectacles en viu, viatges apassionants, aventures extremes i atraccions que utilitzen les tecnologies més modernes i impressionants.

Cargando
No hay anuncios

Phantasialand (Alemanya)

Un parc temàtic on conviuen atraccions adrenalíniques, fantàstiques muntanyes russes i atraccions per a tota la família. Situat a prop de Colònia, ofereix una gran varietat d'atraccions per a tota la família i una excel·lent tematització. Si us agrada l'adrenalina i les sensacions fortes, hi trobareu muntanyes russes com Black Mamba i Taron. I si preferiu atraccions més tranquil·les, podreu passejar per un llac en barques vikingues, endinsar-vos en una fàbrica de pastissos o conèixer els secrets de Mèxic a bord d'un flume.

Fårup Sommerland (Dinamarca)

Fårup és una de les atraccions turístiques més grans de Dinamarca amb un munt d'activitats aquàtiques divertides i boges per a tota la família. Una oportunitat per viure l’emoció de pujar en muntanyes russes salvatges, gaudir d’un parc temàtic infantil o explorar el món aquàtic més gran i humit de Dinamarca. La muntanya russa Fønix, de 40 metres d’altura, es presenta com l'ocell més ràpid de qualsevol bosc danès, arribant a una velocitat màxima de 95 quilòmetres per hora.

Cargando
No hay anuncios

Legoland Windsor (Anglaterra)

Tot i que va obrir després del Legoland de Dinamarca, s'ha convertit en un dels parcs d'atraccions més visitats i valorats d'Europa. Està inspirat en tot l'univers Lego i ofereix més de 50 atraccions ideals per a nens i nenes d'entre 3 i 12 anys, tot i que els adults també hi trobaran propostes que els poden agradar. Cada àrea del parc –que en té 11 en total– compta amb restaurant, botigues i serveis.

Cargando
No hay anuncios

Parc Warner (Madrid)

Un dels parcs més complets i avantguardistes d'Europa. Situat a San Martín de la Vega, a només 28 km de Madrid, l’espai es divideix en cinc àrees temàtiques: el Hollywood Boulevard, amb atraccions i espectacles plens de la màgia i el glamur de Hollywood; el Cartoon Village, l'àrea temàtica infantil més gran d'Espanya amb 19 atraccions; l’Old West Territory, un homenatge al vell oest i a l'esperit de les pel·lícules western; el Warner Bros. Studios, inspirat en els estudis de producció de Hollywood, i el DC Super Heroes World, el districte dels superherois més famosos, amb atraccions com les muntanyes russes de Batman i Superman.