Aprofitem el confinament per ordenar la biblioteca?

Dos experts ens donen consells per endreçar els llibres que tenim a casa

Ara pots ser un bon moment per endreçar els llibres
Aure Farran I Llorca
26/03/2020
5 min

BarcelonaSabeu quants llibres teniu a casa? Sabríeu trobar en menys d'un minut un dels llibres que hi teniu? Sou conscients de quants llibres heu deixat a amics i coneguts i que no han tornat mai més? Si la resposta a dues o tres d'aquestes preguntes han sigut no, probablement necessiteu ordenar la vostra biblioteca personal. I aquests dies de confinament poden ser el millor moment.

La primera cosa que heu de tenir en compte, encara que sembli òbvia, "és valorar si teniu prou llibres perquè calgui ordenar-los", apunta Lluís Agustí, diplomat en biblioteconomia i documentació, doctor en informació i documentació i director de l’Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona. Si la resposta és que , que en teniu uns quants, continueu llegint.

Per on comencem?

Julián Marquina, professor en temes relacionats amb social media, community manager i biblioteques i creador, entre més, de la web Bibliogtecarios, ens dona un primer consell: "El primer pas seria no tornar-se boig. Organitzar la nostra biblioteca personal ens demana temps i treball, fins i tot potser més del que preveiem. Per això és important planificar què volem fer i aconseguir. Per això, i abans de començar, caldria agafar llapis i paper (o qualsevol dispositiu mòbil) i fer un petit inventari d'on són els nostres llibres i quina temàtica toquen, fins i tot destacar aquells llibres sobre els quals es té un afecte especial per donar-los el millor lloc de la casa".

Fet això, podríem treure tots els llibres de les prestatgeries i apilar-los a terra o en una taula. Ja podeu anar desant-los segons el criteri que opteu per ordenar-los. I quin és el millor criteri? Doncs per a Lluís Agustí, en el cas de les biblioteques personals "el millor criteri serà el que vagi bé a cadascú". Així, els podem endreçar per grandària o color –seguint criteris estètics–, per autors, per temàtica i gènere, per ordre cronològic... Marquina afirma que, tots aquests, "són bons criteris per a la uniformitat de la col·lecció de llibres": "Una col·locació per colors farà que l'espai tingui un encant especial, igual que si ho fem per grandària. Però col·locar els llibres per idioma, autor o editorial pot ser que sigui l'opció més intel·ligent per trobar ràpidament on són. Però jo aniria més enllà... i és que els llibres que més valor tinguin per a un mateix es col·loquin en el millor lloc de la casa". Agustí, per la seva banda, valora: "Com que el 80% dels llibres que es consumeixen a casa són llibres de literatura, portser la millor opció seria ordenar-los per autor. Però també haurem de valorar si tenim alguns llibres d'altres col·leccions, com guies de viatges, de cuina, d'història, d'assaig... Aleshores, potser un bon criteri seria fer-ho per cronologia". Aquest sistema pot ser especial des d'un punt de vista personal, perquè et permet veure l'evolució de les lectures i, al mateix temps, localitzar ràpidament les últimes adquisicions.

Llibres en una prestatgeria

L'espai de què disposem també ens condicionarà. Lluís Agustí reflexiona que no cal fer grans inversions per tenir un bon espai, "hi ha llibreries i prestatgeries que poden ser relativament econòmiques": Sí que hem de tenir present, potser, és mirar de situar els llibres grans en un lloc baix, perquè acostumen a pesar més i així els podem manipular millor". I ajustar els prestatges segons la grandària dels llibres que tinguem: "El criteri d'altura té sentit perquè aprofites l'espai molt més, en menys espai pots posar-hi més prestatges".

Els identifiquem?

Quan anem a les biblioteques és habitual: llibres indexats i amb una etiqueta al llom per facilitar que es puguin trobar. Lluís Agustí, professor de la UB, no és partidari de fer-ho a les biblioteques particulars. "Jo no els posaria mai una etiqueta, perquè no els ofereixes a algú que desconeix que hi ha en aquella biblioteca. Això només té sentit quan és una espai pensat per a una col·lectivitat. Una altra cosa és que facis algun tipus de personalització per identificar-los depenent d'algun criteri que t'interessi".

Hem de guardar tots els llibres que llegim?

Aquí, Lluís Agustí és taxatiu: "No, en absolut. Una persona que sigui molt lectora i que tingui una vida llarga es calcula que podria llegir entre 3.000 i 4.000 llibres, una xifra inassumible per guardar-la en una casa. Per tant, convé fer esporgades. Per molt que costi. Segur que tots tenim llibres que hem llegit i que no ens han agradat, i que no ens mirarem mai més. O llibres que hem comprat o ens han regalat i que tampoc llegirem mai. Per què cal guardar-los?" Per tant, esporguem, donem-los i regalem-los. Coincideix en el diagnòstic Julián Marquina, que reconeix que ordenar la biblioteca "pot ser un bon moment per fer neteja (sona malament quan parlem de llibres) i aconseguir un espai extra per a altres llibres".

Control de préstecs?

Hem de controlar d'alguna manera els llibres que deixem als altres? Posem un post-it a l'espai que ocupava al prestatge? Ho anotem en una llibreta? Fem una fitxa? Lluís Agustí és categòric: "Respecte a això us donaré un únic consell: regaleu els llibres, no els deixeu, perquè els llibres i els paraigües mai tornen. Per tant, més val regalar-los i sentir que hem fet un gest bonic, perquè, igualment, difícilment tornaran. T'enfadaràs amb les amistats i no val la pena". Julián Marquina, bibliotecari i professor de la UPF i la UOC, és menys categòric i creu: "L'opció més fàcil és portar un control dels llibres prestats en una llibreta. I si no t'importa fer aquest petit maltractament sobre els llibres, marca'ls amb un segell ex-libris per deixar constància que et pertany i que no hi hagi equívocs". Ara bé, quin és el temps prudencial abans d'enviar el primer avís de devolució? "Deixem-ho en dos o tres mesos –diu Marquina–. I recorda anar sempre amb una excusa preparada del tipus: 'És que li he de deixar a una altra persona o m'agradaria llegir el llibre que et vaig deixar, com el portes?'"

Les biblioteques infantils també les ordenem?

Lluís Agustí és partidari d'implicar la canalla en la tasca d'ordenar la biblioetca, donant un cop de mà a pares i mares: "Perquè catalogant o ordenant la biblioteca de casa aconseguim que a les criatures els passin els llibres per les mans i encara que sigui només per obrir el llibre i haver-ne de mirar l'autor o l'any de publicació, ja descobreixen coses de tipus intel·lectual i cultural". I les seves biblioteques, cal que les ordenin? "No en soc gaire partidari perquè correm el risc de convertir els llibres en un problema, en una cosa d'obligacions, mentre que el que volem és que gaudeixin dels llibres. La seva llibreria ha de ser el seu espai, que el tinguin com vulguin".

Per tant, aprofiteu aquests dies per ordenar la biblioteca i feu-ho amb el criteri que més us encaixi perquè, com conclou Lluís Agustí, "tots els ordres són imperfectes, però és millor tenir un ordre imperfecte que no tenir-ne cap".

Recursos online

Us pot resultar força últil disposar d'un organitzador online si voleu catalogar els llibres, com ara LibraryThing, recomanat per exemple per Lluís Agustí. Amb aquestes eines sempre podreu saber els llibres que teniu, els que heu llegit i també els que us agradaria llegir. Altres aplicacions interessants que suggereix Marquina per organitzar la nostra col·lecció i catalogar els nostres llibres són Libib (un programa que permet administrar biblioteques personals per catalogar llibres, pel·lícules, música i videojocs), All My Books (que ajuda a arxivar, organitzar i rastrejar la col·lecció de llibres que tinguem) i Book Collector (que permet descarregar automàticament detalls i imatges del llibre, com l'autor, títols, editorial, gènere, temes i portada amb una simple cerca a la base de dades).

stats