Patrimoni

10 coves i mines per descobrir la Catalunya subterrània

Som un país molt ric en patrimoni i una part d’aquest està sota terra. Aquestes són algunes de les coves que trobem arreu del territori, cadascuna amb la seva singularitat, que mereixen ser descobertes

BarcelonaEndinsar-se sota terra és una experiència màgica i única. Una oportunitat per allunyar-se de la rutina i els paisatges diaris i descobrir un terreny desconegut, fascinant i sovint misteriós, amb paisatges laberíntics i amb morfologies poc habituals que ens expliquen moltes coses del nostre passat. A Catalunya tenim des de coves singulars on estalactites i estalagmites són protagonistes, fins a mines d’on s’extreia sal o carbó. Uns espais als quals podem sumar coves i balmes obertes al paisatge –tant de muntanya com de mar– on va habitar l’home prehistòric i que en moments de conflicte també han servit de refugi per als habitants de la zona.

Paisatges interiors d’una bellesa natural que imposa, que podeu descobrir arreu del territori i que, en el cas de les coves, són el resultat d’anys d’erosió provocada pels corrents d’aigua, gel o lava, entre altres factors. Indrets amb un origen comú, però amb trets característics molt diferents, ja que no hi ha dues coves iguals. Si voleu descobrir aquests tresors naturals que Catalunya amaga sota terra, aquí teniu una llista d'alguns dels més interessants.

1.

Parc de les coves prehistòriques de Serinyà

Pla de l’Estany

Cargando
No hay anuncios

El parc el conformen tres coves, la més gran de les quals és la de l’Arbreda, el jaciment més important del lloc per la gran riquesa d'ocupacions humanes que hi van succeir especialment des del paleolític mitjà i superior però també fins a l'època històrica. Actualment està en procés d'excavació i el que veiem avui recorda molt poc la seva forma original, ja que gran part del sostre ha desaparegut. La segona cova és la de Mollet, que ha conservat força bé la seva forma original. És la que conté la presència humana més antiga, d'ara fa uns 200.000 anys, i dins la cova s'han trobat restes d'animals com l'elefant antic, el rinoceront de les praderies o el linx de les cavernes. Finalment, la cova del Reclau Viver és la que millor conserva el seu aspecte original. Està dividida en dues sales, l'entrada o vestíbul que encara conserva el sostre intacte, i la galeria o corredor que té gran part de la coberta enfonsada. Actualment, al Parc de les Coves s'està remodelant i s'hi duen a terme obres de condicionament per convertir-lo en un centre d'interpretació. S’hi fan visites guiades a l’estiu.

2.

Les coves de Montserrat

Baix Llobregat

Una cavitat subterrània natural de 530 metres de recorregut amb un desnivell interior d'uns vint metres i una temperatura que es manté sobre els 14 °C i amb una humitat de gairebé el 100%. Conegudes també com les coves del Salnitre, es troben al terme municipal de Collbató, i permeten fer un passeig subterrani de 400 metres amb galeries, passadissos i conductes. A més, durant la visita podreu veure estalactites, estalagmites, columnes i banderes. S’hi fan visites guiades els caps de setmana i els festius i l’accés a les coves es realitza mitjançant l’ascens de 244 graons.

Cargando
No hay anuncios
3.

Les coves del Toll

Moianès

El Parc Prehistòric de les Coves del Toll ens permet fer un salt 38 milions d’anys enrere en la zona que avui ocupa el municipi de Moià, quan la zona estava submergida sota les aigües d’un mar interior. Un indret farcit de tota mena de vida submarina però, sobretot, de grans barreres d’esculls coral·lins. La desaparició d’aquest mar, milions d’anys després, va provocar la fossilització de l’escull i va donar pas a la roca que dona forma a la cova del Toll, on la filtració d’aigua de pluja va acabar formant l’entramat d’avencs, galeries i sales al llarg dels 1.148 metres que formen el seu interior. La cova es va convertir en el refugi d’animals prehistòrics com l’os de les cavernes, la hiena de les cavernes o el lleó de les cavernes, i per això se la coneix amb el sobrenom del Palau de la Fauna Quaternària. El complex està format per diverses coves i també hi torbareu les rèpliques de quatre cabanes neolítiques diferents, totes elles pertanyents a comunitats sedentàries. S’hi fan visites guiades.

Cargando
No hay anuncios
4.

Cova de l'Espluga de Francolí

Conca de Barberà

Les coves de l’Espluga us obren les portes del passat prehistòric de la nostra humanitat i us animen a visitar les diferents comunitats humanes que van conviure en aquest mateix indret fa milers d’anys. Aquí hi trobareu una de les coves més llargues i profundes del món en una visita que és tota una aventura i que permet, equipats amb un vestit de neoprè, casc i llum i acompanyats per dos guies espeleòlegs, remuntar el riu subterrani i recórrer les galeries més espectaculars d’aquesta cavitat fins a arribar a la gran Sala de la Biela.

Cargando
No hay anuncios
5.

Cova d’Ànes

La Cerdanya

La cova d’Ànes, amb l’entrada situada al Terme Municipal de Bellver de Cerdanya, és una cavitat amb 335 metres totalment horitzontals, en un recorregut apte per fer en família. S’hi fan visites guiades que permeten descobrir les nombroses sales i passadissos que la conformen, ja que està formada per una gran galeria principal amb destacables formacions estalagmítiques i una galeria lateral ascendent. Fins a l'any 1950 no va ser explorada sencera i en anys posteriors s’hi van trobar alguns estris i restes humanes de l'edat del bronze, i això va confirmar el seu valor històric afegit a l'espeleològic.

Cargando
No hay anuncios
6.

Cova de Mura

Bages

Una galeria espectacular amb una longitud de 160 m i sense cap dificultat per ser visitada. A les parets encara es poden observar força formacions d’estalagmites i estalactites i unes curioses cristal·litzacions plomoses d'aragonita, coneguts en el món científic com a flos ferri. A més, a la cova hi ha una fauna molt interessant, ja que a l’hivern s’hi aixopluguen els ratpenats i, a més, hi viu un escarabat que només trobem en algunes coves i avencs dels massissos de Sant Llorenç i de Montserrat. S’hi fan visites guiades els caps de setmana.

7.

Les coves Meravelles de Benifallet

Baix Ebre

Un conjunt espeleològic format per sis coves que permet fer un recorregut de 500 metres, en els quals es poden apreciar tota mena d’estalactites, estalagmites, columnes i banderes. La cova Meravelles i la cova del Dos són les dues cavitats que es poden recórrer amb una visita guiada que dura 45 minuts. A la cova del Dos podreu apreciar les restes històriques del Neolític i de la Batalla de l'Ebre; a la Meravelles les espectaculars excèntriques, unes formacions extraordinàries. Totes les formacions, creades amb el lent degoteig de l’aigua generen formacions espectaculars que fan volar la imaginació.

Cargando
No hay anuncios
8.

Cova del Tabac

La Noguera

Situada en un extrem de la Serra de Mont-roig, a Camarasa es pot visitar la Cova del Tabac, una cavitat de 198 metres, que permet fer un viatge en el temps fins a situar-nos en el moment del naixement dels Pirineus. Les seves formes geomètriques són causades per les diferents estalactites i estalagmites que hi ha al seu interior i les restes de pintures rupestres que encara es conserven ajuden a explicar i comprendre com vivien els nostres avantpassats. S’hi fan visites guiades i es pot accedir de manera lliure, però cal fer una sol·licitud prèvia.

Cargando
No hay anuncios
9.

Mines de Cercs i mina de petroli de Riutort

Berguedà

En el cas de Cercs, un tren miner us introduirà a l'interior de la mina Sant Romà en un recorregut per 450 metres de galeria, que us farà reviure al lloc original com era el treball dins la mina. Durant el trajecte de sortida, que es fa a peu i acompanyats d'un guia, podreu descobrir els processos d'extracció del carbó durant els 150 anys d'activitat de la mina. Per la seva banda, ubicada dins del perímetre del Parc Natural del Cadí-Moixeró, hi ha la mina de petroli de Riutort, una de les poques mines subterrànies de petroli que hi ha al món. Una curiositat històrica excepcional de la Revolució Industrial al Berguedà. La visita transcorre al llarg de les galeries d'aquesta mina, que es caracteritza per semblar-se a una cova natural, amb la singular particularitat que amaguen les seves pedres impregnades d'or negre.

Cargando
No hay anuncios
10.

Parc Cultural de la Muntanya de Sal

Bages

A Cardona teniu l’oportunitat de fer un recorregut guiat a 86 metres de profunditat per l’interior de les galeries de la Muntanya de Sal, obertes des de 1997, en una passejada per les antigues instal·lacions mineres on coneixereu la història de l’explotació de les sals, la geologia, la mineralogia i la botànica d’aquest Espai d’Interès Natural, la Vall Salina de Cardona. També podreu entrar a l’edifici de màquines del pou miner i contemplar una veritable joia de l’arqueologia industrial: la maquinària del pou dissenyada i construïda per Alsthom (avui Alstom) als anys 20.

Programeu una escapada a la Catalunya Nord

Al Capcir, a la Catalunya Nord, hi trobareu les espectaculars coves de Fontrabiouse, on descobrireu el món subterrani a través d’un traçat de dos nivells que podeu visitar en companyia d’un guia. Diverses sales, un llac subterrani i colades pavimentaries de colors enlluernadors omplen d’encant aquesta cova que, situada a 1500 metres sobre el nivell del mar, és la cova condicionada més alta d’Europa. Era una antiga pedrera de marbre blau que es va explotar fins als anys 50 del segle passat. Més tard es van descobrir les galeries de calcita i es van fer visitables. Hi podreu veure escultures diferents de calcita, creades per l’erosió de l’aigua i la neu infiltrada fa més de 6 milions d’anys.