Ordre

Els 10 secrets de la gent endreçada

L'organitzadora professional Clara Massons ens revela alguns trucs i consells i ens suggereix alguns canvis d'hàbits per evitar el desordre a casa

Una persona ordenant roba en una imatge de recurs.
Clara Massons
11/01/2024
5 min

¿Quins són els secrets de les persones ordenades per mantenir la casa sempre endreçada? És una creença molt estesa que els apassionats de l’ordre es passen la vida endreçant, recollint, recol·locant coses, comprant gadgets d’ordre i tirant tot el que no els fa feliços. Però res més lluny de la realitat. El secret més ben guardat és que les persones endreçades pràcticament no endrecen. I com ho aconsegueixen? Doncs viuen amb una sèrie d’hàbits que els distingeixen de la resta de mortals desordenats i que els faciliten la vida perquè tot sigui sempre allà on toca.

El primer hàbit i clau de l’èxit és, simplement, que tornen les coses al seu lloc quan ja les han fet servir. En lloc de deixar-les per allà, les deixen allà. Així, no hi ha res pel mig i tot és on ha de ser. Seguint aquest hàbit, no cal dedicar tot el dissabte al matí a recollir la casa, ni tan sols cal fer una amagada general abans que arribin les visites. Seguint aquest hàbit, les visites més inesperades sempre trobaran la casa perfectament recollida.

Un altre secret dels endreçats per no caure en el caos és que no acumulen. Es desprenen fàcilment del que no els fa servei, com la roba que ja no es posen i els llibres que ja han llegit. Tenen espai lliure als armaris i els mobles d’emmagatzematge de casa seva respiren. I no només són despresos amb el que es veu, sinó també amb el que no veu tothom, com l’interior del mòbil i l’ordinador. Els atabala tenir milers de fotografies i mantenen a ratlla la galeria del mòbil. No suporten engegar l’ordinador i veure l’escriptori amb un ball de carpetes i documents, així que tenen tots els arxius ben endreçats a la carpeta corresponent. En definitiva, endreçar poques coses és més fàcil que endreçar moltes coses.

Cal evitar l'acumulació

Les persones endreçades saben ben bé quin és el secret per no acumular. I no és anar tirant coses tot el dia, com creuen alguns. El secret és que eviten l’acumulació tancant les comportes de casa seva a l’entrada de l’excés. S'ho pensen dues vegades abans de comprar res: si realment els cal i els encanta, si és durador i els cap a casa... Només compren si els compensa perdre un espai lliure per omplir-lo amb aquell objecte. Tampoc accepten coses gratuïtes si no les necessiten, com mostres de la farmàcia, necessers de regal que no utilitzaran mai o samarretes publicitàries. Per sostenibilitat de la casa i del planeta, tanquen la porta al materialisme i a l’excés.

Els agrada la practicitat i tenir més aviat poques coses. Així saben exactament què tenen i eviten comprar per duplicat. ¿Quantes vegades hem comprat un jersei negre bàsic i un altre dia, endreçant l’armari, hem descobert que ja en teníem un de pràcticament igual? A la cuina, rebutgen tot el que és inútil i els fa nosa. No solen guardar res per si de cas. Prenen la decisió de desempallegar-se’n al moment, conscients que conservar un estri que no és útil els resta qualitat de vida i els allunya del confort, que és tenir una casa clara i diàfana.

Com tothom, valoren el temps personal i els sap greu malgastar-lo en tasques que no els agrada fer. Per exemple, volen minimitzar el temps dedicat a la neteja de casa sense renunciar als resultats. Que t’agradi tenir la casa neta no vol dir que t’agradi netejar. Així que tenir poques coses i ben recollides els facilita la vida a l’hora de fer dissabte. La pols es treu més de pressa sense figures ni figuretes per tot arreu. L’aspiradora treballa àgil quan no té entrebancs en el seu camí. El lavabo i la cuina es desinfecten en un tres i no res si tens el marbre pràcticament buit. Que bé que sona, oi?

Qualitat sobre quantitat

I seguint amb la seva filosofia de tenir poques coses, prioritzen la qualitat sobre la quantitat. Prefereixen un xampú bo que no pas tenir-te tres de dolents a la dutxa; tres jerseis bons que els afavoreixin i no pas dotze de mala qualitat que es deformaran a la primera rentada; una bona estilogràfica i no pas cinc bolígrafs mig secs i anodins que no ens diuen res.

Perquè casa seva respiri ordre i tranquil·litat, busquen l’homogeneïtat de formes i colors. Opten per tenir capses i recipients de colors suaus o neutres, amb petits tocs de color que aportin vida a la decoració. I el famós silenci visual! Els atabala tenir moltes coses a la vista, de manera que disposen de mobles amb portes per amagar-hi el tutti frutti, dins de capses conjuntades que no destaquin gaire i de formes quadrades, que aprofiten millor l’espai.

Ordre per dins i per fora. Les persones endreçades solen tenir una agenda endreçada. Malgrat alguns moments de tensió i pics de feina, en general tenen temps. Dediquen un esforç a organitzar-se molt bé i dedicar-se al que els agrada, a qui estimen, i eviten el mantra del vaig de bòlit permanent i el no dono més de si. Per a les persones endreçades, tenir temps és qüestió d’actitud.

Estalviar per a imprevistos

L'economia és un exemple més de la seva ment organitzada i de la recerca de l’optimització de recursos. Tenen diners estalviats per a imprevistos previsibles, com la mort d’un electrodomèstic vell pot petar qualsevol dia. Cada any recorren als seus pressupostos ben apuntats per als regals de Nadal i els agrada que els quadrin els números. Per poder estalviar sense pensar-hi, molts tenen automatitzada una transferència mensual al compte d’estalvis per anar fent una miqueta de calaix a poc a poc, cosa que els dona molta tranquil·litat.

I encara que la vida és canviant i incontrolable, els agrada tenir alguns hàbits. Donar la llauneta als gats tan bon punt arriben a casa, preparar-se sempre la roba el dia anterior, canviar els llençols cada dimecres… No es tracta de rigidesa o de manies, sinó de tenir una estona per a cada cosa i sentir la pau que proporciona ocupar-nos de les coses, en lloc de veure’ns desbordats pel dia a dia. Normalment, defugen fer llistes eternes perquè detesten la frustració de no tenir mai la llista de tasques del tot completada. Per contra, s’interessen per buscar mètodes de llistes indexades, categoritzades, com el bullet journal.

Amb aquests hàbits, tenir la casa endreçada es torna un plaer, tota una manera de viure. No cal seguir-los tots, però si estimem l’ordre i volem desplegar-lo perquè ens aporta pau i claredat mental, és interessant escollir els hàbits que ens cridin més l’atenció per anar incloent-los a poc a poc en la nostra nova vida.

Clara Massons és organitzadora professional.
stats