BarcelonaNo són aptes per a persones amb vertigen, però asseguren unes vistes espectaculars i una experiència única. Són ponts penjants per a vianants ubicats sobre rius, entre valls i a través de congostos amb paisatges impressionants. Per creuar-los de vegades cal contenir la respiració i carregar-se de valor, però la satisfacció un cop arribes al final és difícil d’oblidar. La llista de ponts penjants de vertigen arreu del món seria interminable, però n’hem triat deu de repartits per tot el planeta que ens semblen singulars. Esteu a punt per travessar-los?
El pont tibetà de Canillo, Andorra
Amb 603 metres de llargària, suspès a 158 metres de terra i a una altitud superior a 1.800 metres, Canillo té un dels ponts penjants més llargs del món. L’espectacular estructura permet gaudir d’un dels paratges naturals més bonics d’Andorra, la vall del Riu. Convertit en una gran atracció turística, no deixis de visitar-lo si passes les vacances al país dels Pirineus.
Sky Bridge 721, la República Txeca
És el pont penjant més llarg del món. Amb 721 metres de llarg i situat a 95 metres de terra, travessar-lo assegura una experiència única amb una bona dosi d’adrenalina. Es troba a l’estació d’alta muntanya de Dolní Morava, a la vall de Mlýnský, on podràs admirar la imponent massa forestal d’aquesta zona.
El pont tibetà de Sellano, Itàlia
Inaugurat aquesta primavera, és només apte per a persones sense por a les altures: té més de 1.000 fustes de trepitjada discontínua (és a dir, amb un buit entre l'una i l’altra!). Situat en un poble medieval d’Umbria, ofereix unes vistes meravelloses sobre un bosc d’alzines i faigs preciós amb el riu Vigi al fons de la vall.
El pont Charles Kuonen, Suïssa
Al 2017 va tenir el títol de pont per a vianants més llarg del món, amb 494 metres de llarg. Ara, segueix presumint d’estar situat en un dels paratges més impressionants dels Alps, a la zona de Zermatt. Per creuar-lo, hauràs d’anar a la localitat de Randa i fer un tram del camí europeu entre Grächen i Zermatt. Ideal per als amants del senderisme!
El pont de corda Carrick-a-rede, Irlanda del Nord
A punt per travessar un pont amb gairebé 300 anys d’història? Cada temporada el construïen els pescadors de salmons de la zona per acostar-se a l’àrea per on passaven els peixos durant la migració, però van deixar-ho de fer-ho fa poc més de 20 anys, quan es va prohibir la pesca per protegir el salmó atlàntic, en perill d’extinció. Des de l’aleshores es va convertir en un reclam turístic i és una parada obligatòria a Irlanda del Nord quan visitis la costa més famosa del país, amb la reconeguda Calçada del Gegant. Està suspès a 30 metres sobre el nivell del mar i travessar-lo en un dia de vent és tota una aventura.
El pont de Capilano, Canadà
Si vols tenir la sensació de flotar entre avets centenaris, travessa el pont de Capilano. Situat en un bonic paratge de boscos de la Columbia Britànica, al Canadà, té 135 anys. El pont original es va construir l'any 1889 i el 1965 s’hi van col·locar unes baranes per donar-li més seguretat. Fa 163 metres de llarg i està suspès a 70 metres del terra.
Q’eswachaka, Perú
Un pont de corda que es renova cada any. Conegut també com l’últim pont inca del món, aquesta estructura efímera forma part de la llista de patrimoni immaterial de la Unesco per la seva singularitat. El Q’eswachaka (“pont de corda”, en quítxua) és considerat un símbol sagrat del vincle que uneix les comunitats inques que viuen a banda i banda del congost del riu Apurímac, situat als Andes meridionals del Perú. Cada any, durant tres dies, aquestes comunitats es dediquen a reconstruir-lo trenant sogues d’uns setanta metres de llarg que confeccionen de manera tradicional amb tècniques que passen de pares a fills.
El pont de Langkawi, Malàisia
Entre el mar i la muntanya. Aquest pont penjant de l’illa de Langkawi impressiona per la seva construcció. Situat sobre una única torre i suportat per vuit cables, la passarel·la corba de 125 metres de llargària està suspesa a 660 metres sobre el nivell del mar. Una obra d’enginyeria que et deixarà sense paraules.
Els ponts de la vall de Hooker, Nova Zelanda
En aquest cas no parlem d’un sol pont, sinó del conjunt d’estructures suspeses que podràs travessar si t’animes a fer una de les caminades més famoses de l’illa sud de Nova Zelanda. Aquesta ruta et portarà als peus d’una glacera, amb el Mont Cook sempre present, després de travessar tres ponts penjants situats en un paratge muntanyenc impressionant.
Pont penjant de vidre de Zhangjiajie, Xina
Ubicat en el mundialment conegut Parc Forestal Nacional de Zhangjiajie, és un dels centenars de ponts penjants de vidre que construeix la Xina. Es troba en un dels congosts més profunds del parc i està situat a 300 metres de terra i fa 430 metres de llargària.
A prop de casa
I si no volem o no podem anar tant lluny? Tranquils! Aquí a casa també tenim experiències úniques amb ponts penjants:
El pont de Rupit
Aquest poble osonec va construir un pont penjant el 1945 per unir dues parts del municipi, separades per la riera de Rupit. Ara, travessar-lo s’ha convertit en un dels principals atractius turístics quan visites aquesta vila medieval.
El pont del congost de Mont-rebei
La ruta vertiginosa entre les parets del congost de Mont-rebei, que arriben a fer 500 metres de caiguda vertical, té una joia de la corona: una passarel·la metàl·lica que travessa la Noguera Ribagorçana.
El pont de la Via del Nicolau
Aquesta antiga ruta ferroviària entre Bagà i Guardiola de Berguedà inclou diversos túnels i passarel·les. La més cridanera és una de cable i de 35 metres de llargària. La pots travessar fent una excursió fàcil i apta per a tota la família.