Escapades

10 museus per descobrir el passat industrial de Catalunya

Us proposem una visita a deu llocs on les màquines parlen sobre el passat del país

Cristina Torra
i Cristina Torra

BarcelonaHi ha racons de Catalunya on el passat encara batega amb força, on la història no només se sent, sinó que es veu, es toca i, de vegades, fins i tot s’ensuma. Espais on les màquines tornen a la vida i les parets de les fàbriques ens parlen de l’esforç col·lectiu. La Setmana del Turisme Industrial, que aquest any se celebra del 18 al 27 d’octubre, és l'oportunitat perfecta per descobrir com Catalunya es va convertir en una de les potències fabrils d'Europa. Organitzada per la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), aquesta setmana ens obre les portes d'alguns dels museus i centres d'interpretació més emblemàtics del territori, on es conserva la memòria dels nostres antics oficis i de les nostres indústries. Acompanyeu-nos a fer un recorregut que, des de diferents punts de la geografia catalana, us ajudarà a entendre aquesta fascinant història industrial en deu museus.

1.

Cal Granotes i el Museu de la Pell

Al cor del barri del Rec, on l’aigua encara murmura secrets d’antics oficis, Cal Granotes s’alça com un testimoni del passat. Aquesta adoberia del segle XVIII, tot i que ara està tancada per remodelació fins al 2025, ens recorda com la pell es transformava a mà, en un procés llarg i minuciós. L’essència també continua viva poques passes més enllà, al Museu de la Pell. Situat a l’antiga fàbrica de Cal Boyer, encara sembla que hi ressoni el soroll de les màquines i que l'olor del cuir impregni l’espai. Aquest museu ens transporta al moment en què Igualada es va convertir en un referent. Aquí, el món de la pell es mostra amb exposicions que tracen un viatge des de les primeres adoberies fins a la sofisticació industrial del segle XX.

Cargando
No hay anuncios
2.

Museu del Ciment

L'antiga fàbrica de ciment Asland, amagada al paratge del Clot del Moro, a Castellar de n'Hug, és d'aquells llocs on el passat encara remoreja entre les pedres. Inaugurada el 1904, quan el ciment era el batec de les noves ciutats que s’aixecaven arreu, la fàbrica va donar forma a una Catalunya que es feia gran, que necessitava més ponts, més cases i més fàbriques. Caminant per les seves naus, sentireu com el temps s’hi ha aturat, però també com batega una història de creixement i d’esforç col·lectiu. Avui, convertida en el Museu del Ciment, us transportarà a un temps on el ciment era molt més que una pols blanca: era l’ànima d’una revolució industrial que va transformar paisatges i vides.

Cargando
No hay anuncios
3.

Museu de l'Anxova i de la Sal

A l’Escala, la sal és més que un condiment. És una herència que ha donat forma a la seva identitat i ha portat el nom del poble arreu del món. Al Museu de l’Anxova i de la Sal, situat a l’antic escorxador, us submergireu en la història de la pesca i la salaó de l’anxova, una tradició que es remunta al segle XVI. Aquí, els pescadors tornen a la vida, i les xarxes i les barques esdevenen part d’un relat que ens connecta amb el mar. Els tastets d’anxova ens recorden que la gastronomia forma part de la nostra història, i que en cada bocí hi ha un trosset de la història marinera catalana.

Cargando
No hay anuncios
4.

La Colònia Vidal

La Colònia Vidal és un autèntic viatge al cor de la història industrial catalana, on cada racó ens explica un secret. Inaugurat el 1995, aquest museu es troba a Puig-reig i ens transporta al 1900, a l’època daurada de les colònies tèxtils que s’alçaven al costat del riu Llobregat. Aquí, els sons de les màquines es barregen amb els records d’homes i dones que treballaven amb dedicació, donant vida al cotó. El recorregut ens convida a descobrir els habitatges, l’escola i els serveis que feien de la colònia un petit món, on cada detall revela la seva vida quotidiana. Des de la resclosa fins als telers, cada espai ens parla de la força de l’aigua com a motor de vida i de les lluites per un futur millor. En aquest museu es recorda la importància del patrimoni que hem heretat.

Cargando
No hay anuncios
5.

Museu del Suro de Palafrugell

El Museu del Suro de Palafrugell és un veritable homenatge al suro, un material que ha deixat empremta en la nostra història des del segle XVIII. Ubicat a l’antiga fàbrica surera més important d’Espanya, el museu és un viatge fascinant que ens descobreix com aquest material ha modelat la nostra cultura i identitat. Amb 1.200 metres quadrats d’exposició, ofereix més de 700 objectes que narren el llegat d'un ofici que, amb el seu encant i versatilitat, ha sabut reinventar-se al llarg dels anys. La nova exposició permanent, dissenyada per ser accessible a tothom, ens convida a submergir-nos en el món del suro i en el seu impacte en la nostra economia i tradicions.

Cargando
No hay anuncios
6.

Molí Paperer de Capellades

Al Molí Paperer de Capellades, cada full de paper és una petita obra d’art. Situat en un autèntic molí del segle XVIII, aquest museu transforma la fabricació del paper en una experiència sensorial. Es troba al costat de la bassa que abastia d’energia 16 molins paperers, anomenats els Molins de la Costa, que van acabar creant un dels centres paperers més importants de l’estat espanyol entre els segles XVIII i XIX. No només aprendreu tot això i podreu observar el procés de fabricació del paper, sinó que també podreu ficar-vos en la pell d’un paperer i endur-vos a casa el vostre propi paper.

Cargando
No hay anuncios
7.

Museu Hidroelèctric de Capdella

Inaugurada el 1906, la central hidroelèctrica de Capdella, al Pirineu de Lleida, va ser un dels primers grans projectes d’electrificació de Catalunya. Pionera en el seu temps, Capdella canalitzava la força de les aigües dels llacs de la Vall Fosca per generar electricitat. Avui, aquesta obra d’enginyeria impressiona per la seva grandiositat i per la seva connexió amb la natura. Caminant pels seus passadissos, és fàcil sentir com l’aigua murmura i ens parla de les nits de treball i dels somnis d’un futur il·luminat. Al Museu Hidroelèctric, la història pren vida: aquí descobrireu com va néixer un nou món energètic i reflexionareu sobre el camí cap a la sostenibilitat.

Cargando
No hay anuncios
8.

La Tèrmica de Roca Umbert

Situada al cor de l'antiga fàbrica tèxtil de Roca Umbert de Granollers, inaugurada el 1920, la Tèrmica és un museu imprescindible per entendre la industrialització del país. Aquí, els motors i les calderes ens expliquen com es produïa la força que feia bategar les màquines de les fàbriques tèxtils que van transformar la indústria catalana. Amb l'olor del coure calent surant a l'aire i el so dels engranatges ressonant, el centre d’interpretació us convida a una experiència immersiva única, on també podreu reflexionar sobre l'ús responsable de l'energia i els reptes del futur, recordant que l'energia no es destrueix, sinó que només es transforma.

Cargando
No hay anuncios
9.

Museu Botigues Museu de Salàs

A les Botigues Museu de Salàs, sembla que el temps s’hagi aturat. Cada botiga restaurada és un portal a un món on les relacions humanes tenien tant valor com els productes que s'hi venien. Aquí, entre aliments i objectes quotidians, podreu sentir l'eco de les converses d’abans i el xivarri dels carrers. Amb l’ambient de la Revolució Industrial al darrere, aquestes botigues ens recorden que el comerç era més que un simple intercanvi: era la vida mateixa, plena de petites històries que, com els objectes, esperaven ser compartides.

10.

Centre d'Interpretació de l'Arròs

A Camarles, l’arròs no és només un cultiu, és el batec de la vida al delta de l’Ebre. En aquest espai, restaurat amb cura, les històries de generacions dedicades al conreu d’aquest cereal no caduquen, ressonen com una melodia ancestral. Aquí, entre màquines antigues i paisatges d’arrossars, cada racó ens convida a viure les tradicions que han marcat la nostra història. Preparats per submergir-vos en un univers on terra i aigua ballen al ritme dels nostres avantpassats? Descobrireu que l’arròs no només alimenta el cos, sinó també l’ànima col·lectiva d’un poble.