10 escapades rurals per Setmana Santa

Us hem seleccionat unes quantes propostes per gaudir al màxim de les vacances en un entorn tranquil i a tocar de casa

El poble abandonat de La Mussara
Cristina Torra
01/04/2022
5 min

BarcelonaComençar el dia amb una ruta fins a un castell abandonat, fer un àpat en un bon restaurant amb productes de quilòmetre zero, omplir la tarda amb una visita a un poble medieval i acabar la jornada amb un bon llibre al costat de la llar de foc en una casa de turisme rural. Podria ser un dels plans d’aquesta Setmana Santa si decideixes optar pel turisme de proximitat i gaudir de les propostes rurals que ofereix el país. Si encara no tens plans, esperem que trobis la inspiració en aquestes pàgines.

1.

Les muntanyes de Prades

Si tot va bé, el 2023 es convertiran en el quinzè parc natural de Catalunya. És una reivindicació històrica de la zona que ara ha escoltat la Generalitat i ha iniciat els tràmits perquè sigui una realitat. Aquest territori senderista desconegut és una proposta ideal si el que busques és una Setmana Santa de contacte amb la natura. Fes base a Prades, també coneguda com la vila vermella, i des d’aquí anima't a fer alguna de les rutes que et portaran fins a alguns dels atractius més potents de la comarca, com els avencs de la Febró, el poble abandonat de la Mussara i l’ermita de l’Abellera.

2.

El Bages autèntic

Al cor de Catalunya us esperen tresors meravellosos i força desconeguts. Et proposem allotjar-te a la zona de la serra de Castelltallat i dedicar un dia a recórrer-la. És imprescindible el conjunt monumental de Coaner, un petit nucli que en molt poc espai agrupa una església romànica, un santuari gòtic i la torre d’un antic castell. Després de la visita enfila cap al nord de la comarca i planta’t a Castelladral, des d’on tindràs unes vistes envejables de Montserrat. Molt a prop s’hi amaga Sant Cugat del Racó, un altre d’aquests petits nuclis bagencs que conserven autenticitat. L'església romànica és singular pel seu cimbori circular: una gran meravella enmig del no res.

3.

L'Anoia entre vinyes

Sabem que dir Anoia i vinyes pot semblar una mica estrany, però aquesta comarca de la Catalunya Central va ser, fa anys, un important centre de producció vinícola. Com el Bages, abans de l’arribada de la fil·loxera havia sigut un territori principalment destinat a la vinya. Petits cellers com Pla de Morei volen tornar a l’Anoia el vincle amb el vi que havia tingut segles enrere i ofereix visites guiades, tastos i un bon grapat d’activitats. Una opció ideal per fer enoturisme en un territori poc conegut.

4.

Vilaller, poble màgic

Si el que vols és Pirineu, què et sembla descobrir un petit poble de l’Alta Ribagorça? Concretament, et proposem desplaçar-te fins a Vilaller, un petit nucli que, recentment, ha estat declarat el primer "poble màgic" de Catalunya. La Xarxa de Pobles Màgics d’Espanya és una iniciativa que reconeix les actuacions que porta a terme un municipi en els àmbits de la qualitat de vida, l’urbanisme, el patrimoni, les festes i tradicions, la gastronomia i altres aspectes que els fan llocs únics. La vila closa de Vilaller és Bé Cultural d’Interès Nacional, Vila Florida i Patrimoni Immaterial de la Unesco per les Falles del Pirineu. També forma part del Camí de Sant Jaume Aran-Pirineus, disposa del primer mirador astronòmic del Pirineu i acull una fira mil·lenària, la de Tots Sants. No t’hi avorriràs!

Un cartell indica la direcció cap a Vilaller, amb el paratge tot nevat
5.

Terra Alta, memòria històrica

Podríem dir que l’epicentre de la memòria històrica de la Terra Alta és el poble vell de Corbera d’Ebre. Encara avui, més de 80 anys després de la Guerra Civil, és un escenari impressionant que recorda que cruels que van ser els combats en aquesta zona. Carrers en ruïnes, parets marcades per la metralla i l’estructura de l’església de Sant Pere són un testimoni únic de la història recent. Segueix l’Abecedari de la Llibertat, una exposició a l’aire lliure que s’articula al voltant de les 28 lletres de l’abecedari col·locades en diferents racons del poble. A la comarca hi ha altres espais històrics, com les trinxeres de Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca o les cases caigudes del Pinell de Brai. Per a una visió general del conflicte a la zona, et recomanem que visitis el Museu Memorial de la Batalla de l’Ebre, a Gandesa.

El poble en runes de Corbera d'Ebre
6.

Vidrà, desconnexió al nord d’Osona

Aquest petit poble, situat a l’extrem nord d'Osona, és un racó ideal per desconnectar. Pots fer-hi excursions que et portaran a paratges tan impressionats com el salt del Molí, la tosca dels Degollats i el santuari de Bellmunt, però també pots relaxar-te a les instal·lacions d’alguna de les cases rurals que trobaràs als seus entorns. Si et ve de gust una experiència de connexió en una zona de desconnexió, aventura’t a fer un bany de bosc. Una vivència única que de segur que enfortirà el teu vincle amb la natura. Aquesta zona del Baridà és salvatge i no et decebrà.

El poble de Vidrà
7.

Els pobles de la vall de Ribes

Si el temps continua hivernal i vols esprémer els últims dies de neu, acosta’t a aquest lloc del Pirineu oriental. T’hi esperen pobles com Toses, a tocar de la Molina; Pardines, que conserva parts de la muralla i el castell medieval; Queralbs, la porta d’entrada a Núria; i Bruguera, punt de partida de moltes excursions com l’ascensió al Taga. Aquests nuclis perduts entre les muntanyes del Ripollès són un reducte de pau, amb moltes opcions: des de senderisme i esquí fins a visites patrimonials i passejades per pobles de catàleg.

El poble de Queralbs, nevat
8.

D’Olot a Girona per la Ruta del Carrilet

És una de les vies verdes més conegudes, ideal per fer amb bici o a peu. Si tens ganes d’una Setmana Santa activa, aquest traçat de 57 quilòmetres et portarà de la zona volcànica de la Garrotxa fins a Girona seguint el recorregut de l’antic tren de via estreta que unia aquestes dues ciutats. Travessaràs tres comarques i dotze pobles recorrent les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter. Passaràs per llocs tan interessants com el castell d’Hostoles i els nuclis urbans d’Anglès i de Sant Feliu de Pallerols. I, si encara en vols més, ¿saps que l’itinerari connecta amb el segon tram de la Ruta del Carrilet que va de Girona a Sant Feliu de Guíxols?

Un home amb bici pel carrilet entre Olot i Girona
9.

Els pobles de l'Alt Empordà

Com que l’Alt Empordà té molts encants –paratges naturals de gran interès, cales espectaculars, monestirs i castells importantíssims, búnquers i vestigis de la Guerra Civil...–, sovint, els seus pobles interiors queden eclipsats. Atès que fem propostes rurals, et proposem (re)descobrir nuclis històrics encantadors com Sant Llorenç de la Muga, un dels nuclis emmurallats més ben conservats de Catalunya; Sant Mori, una joia amb un castell renaixentista i una església romànica que t’enamoraran; o Castelló d’Empúries, que conserva un call jueu i l’església catedralícia de Santa Maria, també coneguda com la catedral de l’Empordà.

L'església de Sant Mori
10.

La Ruta dels Castells del Sió

La ribera del Sió va ser conquerida als andalusins a mitjans del segle XI. A partir d’aquí, s’hi van començar a construir esglésies i castells per protegir el nou territori que actualment s’han convertit en autèntiques joies patrimonials. La proposta és que us allotgeu en qualsevol lloc entre Sant Guim de Freixenet, on neix el riu Sió, i Balaguer, on desemboca al Segre: és el traçat que engloba els castells del Sió. I a partir d’aquí, teniu per triar i remenar entre una quinzena de fortaleses. Algunes idees: a Concabella hi trobareu el centre d’interpretació dels castells del Sió; Pallargues és un dels millors exemples de castell-palau amb un arc gòtic impressionant de 13 metres; la vila closa de Montfalcó Murallat és una de les joies patrimonials de les terres de Lleida i al castell de l’Aranyó hi va néixer l’escriptor Manuel de Pedrolo.

stats