10 consells per viatjar en solitari
Aquesta és una tendència que ha existiti sempre però va en augment i suposa una experiència molt enriquidora per als viatgers
BarcelonaDesprés de jubilar-se, Sania Jelic volia recórrer món i va decidir fer un viatge tota sola per Sud-amèrica que li ha permès complir el seu somni de bussejar a les illes Galápagos. Al seu compte d'Instagram (@sania.jelic) ha anat explicant l'experiència per demostrar que els seixanta són perfectes per viatjar per tot el món i que la vida no s'acaba després de la jubilació. La Marta (@imartatravels) fa més de deu anys que viatja sola, comparteix a TikTok i a Instagram les seves aventures i hi dona consells i recomanacions. Ana Ayuso es va embarcar en el seu primer viatge tota sola quan era jove i va visitar Cuba. L'experiència li va agradar tant, que l'any següent va repetir i va decidir fer un viatge amb un grup de desconeguts a Tunísia. Anys després recorda els seus viatges de joventut i amb la seva experiència, la de la Sania i la de la Marta, us oferim 10 consells per viatjar en solitari.
Aprendre a estar sol
Els nervis o la por poden aparèixer a l'hora de fer un viatge sols, sobretot si és la primera vegada. Jelic assegura que és important identificar les pors i proposa un exercici per fer abans: "Fes una escapada de cap de setmana sola a un lloc a prop i porta una llibreta per anar apuntant com et sents a cada moment, perquè et permetrà identificar quina és la part de viatjar sola que et causa inseguretat. Per exemple, si és la por de perdre't, pots descarregar el mapa de Google per tenir-hi accés sense connexió".
Que la destinació s'adapti a tu
Escollir la destinació (o les destinacions) del viatge és important i l'èxit final en pot dependre: "Tria la destinació segons els teus interessos, gustos i capacitats, només així gaudiràs del viatge", recomana Ayuso. I Jelic remarca que el més convenient és "saber on es viatja i els codis de comportament del lloc". Per això suggereixque les dones que viatgin soles visitin ciutats petites: "Són molt més còmodes i més segures en comparació amb les grans, que solen ser més perilloses i cal anar amb més compte".
Per fer una primera aproximació a una ciutat es pot consultar Nomad List, un portal amb informació actualitzada sobre la seguretat, la qualitat de vida, la temperatura, la cultura LGTBIQ o si es pot recórrer caminant.
Flexibilitat
"Organitza bé el viatge, però intenta ser flexible: la diferència entre viatjar sol i en grup és poder gaudir de l’espontaneïtat i la llibertat de no dependre de ningú i poder fer el que et vingui de gust", apunta Ayuso. Sempre poden sorgir imprevistos que facin canviar els plans, per la qual cosa és recomanable no planificar el viatge al mil·límetre: "M'ha passat unes quantes vegades arribar a la destinació i que em recomanin anar a un lloc que no tenia previst, acabar-hi anant i trobar-me un indret que valia molt la pena. És l'avantatge d'anar fluint", assegura la Marta.
Preparació social
"Quan expliquis als amics i familiars que faràs un viatge sola, tothom hi dirà la seva, per bé o per mal. Has d'estar preparada per a l'allau d'opinions gratuïtes i no deixar-te intimidar per les pors i les males experiències dels altres", explica Jelic, que considera que el que ella anomena preparació social és clau per preparar-se davant les possibles reaccions de la gent i evitar que certs comentaris facin perdre ganes d'emprendre el viatge. "Sigues conscient del que vols i pren decisions basades en les teves pròpies experiències, deixant de banda els comentaris dels altres", conclou.
Estigues obert a socialitzar-te
"Quan viatges sola de fet no estàs sola, és el primer mite que cal tombar", apunta Jelic, que afegeix que, un cop a la destinació, les oportunitats per interactuar amb altres persones són infinites i que, en la majoria dels casos, la gent està oberta a socialitzar-se i a compartir noves experiències: "Comences el viatge sola, però normalment en tornes amb més amics dels que tenies quan vas sortir de casa".
Tanmateix, la Marta sosté que no sempre quan viatgem sols tenim ganes de conèixer gent: "Sovint ens ve de gust estar més tranquils i no socialitzar-nos, i està bé". I explica que els albergs són la millor opció per conèixer gent durant el viatge.
Barreja't amb els locals
La Marta afirma que una de les claus de viatjar en solitari és parlar amb la gent local: "M'agrada preguntar-los què em recomanen de veure, on em recomanen menjar i deixar-me guiar pel que em diguin. És la millor opció, sobretot si el viatge l'enfoques com una exploració o una aventura". En la mateixa línia, Jelic subratlla que sempre és convenient tenir un contacte local, perquè "el coneixement local només te'l pot donar la gent que és d'allà". Per això recomana allotjar-se amb gent de la zona, fent servir webs com Couchsurfing i Homestay, que permeten compartir casa amb algú. "Si ets una dona i viatges sola, no t'aconsellaria fer couchsurfing sola perquè mai se sap. Sempre ho he fet en grup i anant a cases de dones", avisa la Marta.
Apps útils
Abans d'enlairar-te, descarrega aplicacions que et puguin ser útils durant el viatge. Per exemple, les aplicacions per consultar mapes sense connexió, com Maps.me i Google Maps; aplicacions que et permetin traduir paraules i textos, com Triplingo o el mateix traductor de Google; aplicacions per a casos d'emergència, com SOS International, o aplicacions per conèixer gent i apuntar-se a activitats, com Meetup i Withlocals.
Equipatge lleuger
"Amb una motxilla a l'esquena i una maleta petita es viatja de meravella", assegura Jelic, que després d'anar per Sud-amèrica ha comprovat que anar lleugera d'equipatge és la millor opció per viatjar sola, sobretot si la destinació és una ciutat: "No has de portar mil coses perquè sempre hi ha opcions per comprar el que necessitis". Per a ella, la clau és portar la roba per capes, per si la temperatura canvia, i que les peces siguin lleugeres, fàcils de doblegar: "I de colors que combinin, perquè tampoc cal anar mal vestides. El més senzill és escollir una gamma de colors per combinar les parts de dalt amb les de baix".
Moments de reflexió
Viatjar en solitari és una manera de conèixer-se millor, descobrir parts de tu que desconeixies i escoltar el teu cos. A més, desenvolupes habilitats com la capacitat organitzativa i la presa de decisions i, sobretot, aprens a estar amb tu mateix. "Viatjar sola per a mi és com una teràpia. Fa algunes setmanes vaig ser als Pirineus i va ser una desconnexió total, sentia que ho necessitava: la pau, la tranquil·litat, connectar amb mi mateixa, amb la vida, amb la natura", comenta la Marta. Passant tant de temps amb un mateix és probable que descobreixis coses de tu que desconeixies i tinguis temps de reflexionar i fer introspecció.
Confia en la teva intuïció
"El viatge a l'Amèrica Llatina m'ha ensenyat a creure més en mi, a refiar-me més de la intuïció quant a la gent i les situacions i a partir d'ara m'escoltaré més", explica Jelic. És partidària de confiar i fer cas del sentit comú: "Fes cas del teu instint: si a la teva ciutat no passaries sola per barris que no coneixes, evita-ho també en altres països, i si un lloc o una persona et fan mala espina, el millor és fer cas d'aquesta sensació i girar cua", conclou.