El Zika torna a amenaçar els Jocs
BarcelonaPau Gasol va tornar a situar ahir el virus del Zika en el centre de debat. El pivot català va ser el primer gran esportista que va posar en dubte la seva assistència als Jocs Olímpics d’aquest estiu de Rio de Janeiro, una ciutat on està activa la transmissió d’un virus que es contagia a partir de la picada d’un mosquit del gènere Aedes, el mateix que transmet el dengue o la febre groga.
Gasol, a més, va traslladar a l’opinió pública la incertesa que comparteixen alguns esportistes espanyols per la poca informació que hi ha. El del pivot de Sant Boi no és un cas aïllat. “Alguns companys i atletes s’estan plantejant seriosament si val la pena jugar-se la salut per participar en uns Jocs Olímpics. Jo també ho estic valorant, encara no m’he decidit”, va explicar Gasol en un acte a Madrid, on va demanar a les autoritats “que informin amb claredat dels riscos exactes que hi ha ara mateix al Brasil”, perquè, d’aquesta manera, els atletes puguin prendre una decisió “amb totes les conseqüències”. El català es va mostrar proactiu a aprendre més sobre aquesta qüestió, ja que sent la responsabilitat de “conscienciar i informar” sobre una temàtica de la qual no es parla “prou”.
Al Comitè Olímpic Espanyol (COE) es van agafar amb cautela i respecte les paraules d’un dels esportistes més representatius de la delegació: Gasol té dues plates olímpiques, a Pequín 2008 i Londres 2012. “Si algú entén que hi ha risc, s’ha de respectar”, explicava un portaveu del COE per valorar el cas Gasol, una declaració que “no canvia” el plantejament que hi ha des dels organismes estatals respecte a la manera d’abordar els Jocs que arrenquen el 5 d’agost. També es va expressar en el mateix sentit el ministeri de Salut. El subdirector, Fernando Carreras, va voler deixar ben clar que els esportistes i turistes espanyols que vagin a la cita sud-americana ho podran fer amb “tota tranquil·litat” perquè no cal prendre “noves mesures addicionals”.
Resposta de l’OMS als experts
El discurs espanyol va en la línia del que va remarcar l’Organització Mundial de la Salut aquest cap de setmana, quan va rebutjar la petició de més de 180 científics que van reclamar l’ajornament o reubicació dels Jocs pel perill que suposa el virus del Zika. Els experts van sol·licitar al Comitè Olímpic Internacional i a l’OMS que reconsiderin l’opció de Rio perquè és “biològicament plausible que hi ha hagi noves lesions neurològiques encara per descobrir”. Hi ha massa incerteses -segons l’escrit- al voltant d’una malaltia de la qual s’han detectat 120.000 possibles infeccions i 1.300 casos de microcefàlia, l’afectació més greu que s’ha associat al Zika, tot i que encara no s’ha pogut comprovar que aquesta malformació fetal sigui conseqüència d’aquest virus.
“Ara sabem que els homes també poden ser infectats i patir paràlisi en alguns casos estranys. Els homes poden transmetre la malaltia i no sabem durant quant temps, perquè no sabem encara quant temps està el Zika al nostre cos. També es podria transmetre fent una donació de sang”, argumenta a l’ARA el professor de la Universitat de Nova York, Arthur Caplan, un dels signants del document que reclama tenir una vacuna abans que permetre que mig milió de persones visitin Rio durant les tres setmanes que duren els Jocs.
Embarassades i sexe segur
“No existeix una justificació de salut pública per posposar o cancel·lar els jocs”, va respondre l’OMS, que està analitzant l’evolució del brot per actualitzar les recomanacions: ara mateix es defensa que la decisió d’anar a Rio ha de ser individual, i que cal vacunar-se, utilitzar repel·lent i roba per cobrir la major part del cos, a més de recomanar que les dones embarassades no vagin a les zones amb transmissió activa del Zika, com Rio, i que si la parella d’una persona embarassada hi viatja, es practiqui sexe amb preservatiu per evitar transmissió.
La crida a la calma dels organismes contrasta amb l’interès d’esportistes com Saül Craviotto. “Em preocupa bastant, sobretot per la família. Les notícies no són bones, no sé què ens trobarem, anem a l’aventura”, va admetre el piragüista lleidatà, que focalitza l’interès en els familiars que volen veure’l competir. Uns dubtes que també va verbalitzar el golfista Rory McIlroy, número 3 del món, però que no comparteix el jugador d’hoquei herba Marc Sallés, que admet que de moment ningú els ha donat informació: “Un virus no em fa tirar enrere d’anar a uns Jocs. O corres riscos o no pots complir el teu somni”.
La nedadora Jessica Vall reconeix que li fa “respecte” l’escenari que es trobarà a Rio, sobretot perquè la condició de dona redimensiona el cas pel risc que hi ha de microcefàlia en els nadons. Vall, però, avisa: posar-se malalt durant uns Jocs -el virus provoca febre entre 2 i 7 dies- ja és motiu suficient perquè els esportistes estiguin ben informats.