Vela

"Volem demostrar que podem ser igual de ràpides o encara més que els nois, volant sobre l'aigua"

La vela femenina catalana viu un moment dolç amb la creació d'un equip de foil i d'un altre que serà a la Copa Amèrica

, la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) i la Federació Catalana de Vela (FCV) han presentat el flamant equip femení català de foil,
03/04/2024
5 min

BarcelonaGeneracions i generacions de dones nascudes davant del mar. I durant segles, els deien que ja no es podien banyar a partir de certa edat. O que si pujaven dalt d'una barca, era per acompanyar, com a molt. L'home sortia a pescar, comerciar o navegar per plaer, la dona es quedava a la platja. Però ja fa més de 100 anys que moltes catalanes han estimat la vela i, de fet, és una de les disciplines que ha donat més èxits a l'esport català, tant en campionats europeus com en Jocs Olímpics, com amb aquella plata de Natàlia Via-Dufresne el 1992.

Ara, l'organització aquest any de la Copa Amèrica de vela s'ha convertit en una oportunitat per reivindicar i potenciar la vela femenina a Catalunya. De fet, aquesta serà la primera edició de la història de la competició més antiga del món en què existeixen regates femenines. Abans, algunes valentes ja havien competit contra els homes, com l'equip America3 del 1995. Ara s'organitza una competició femenina en paral·lel a la masculina. I a diferència de la competició masculina, a la femenina sí que hi ha un equip amb seu a Catalunya, el Sail Team BCN, format per Támara Echegoyen, Sílvia Mas, Paula Barceló, María Cantero i Neus Ballester. La Puig Women's America's Cup es disputarà entre els dies 28 de setembre i 13 d'octubre. El Sail Team BCN ha fet del port de Sitges el seu camp base, on es prepara per a la gran cita. “Òbviament, com a competidores que som, a totes ens agrada guanyar. Però cal tenir el cap fred, és la primera vegada a la història i hi ha altres equips que tenen una mica d'avantatge perquè ja tenen l'AC40, encara que nosaltres tenim un simulador i un equip que treballa per intentar aconseguir hores al vaixell. Intentarem lluitar per fer-ho tan bé com sigui possible. El més important és que això serveixi de cara al futur, trencar barreres i d'aquí tot cap amunt”, diu la barcelonina Sílvia Mas, que ha estat campiona mundial i va participar en els Jocs Olímpics de Tòquio. L'equip local pot sortir a navegar cada dia, però és cert que de moment encara no ha rebut el seu vaixell model AC40 per a la competició, de manera que han de practicar amb un modern simulador.

L'equip amb seu a Sitges que serà a la Copa Amèrica femenina de vela.

Algunes de les navegants de l'equip també hauran de deixar la preparació de la Copa Amèrica aviat per un bon motiu, ja que seran primer als Jocs Olímpics de París, com la mallorquina Paula Barceló i la gallega Támara Echegoyen a la classe 49erFX, en què han estat campiones mundials fent parella. “Quan va sortir això de la Copa Amèrica sabíem que era una oportunitat bonica per a nosaltres. Ens sentim molt afortunades de poder formar-ne part, i encara que aquest és un projecte diferent del de la vela olímpica, fem el mateix, que és navegar. Tots dos aporten. Tenim ganes d'afrontar-los, il·lusió i energia” diu Barceló. També és mallorquina la Neus Ballester, filla de Pepote Ballester, tot un campió olímpic, i de la Neus Bover, una campiona mundial. “Estic molt orgullosa de ser aquí. Els meus pares tampoc em posen gaire pressió perquè volen que faci el que més m'agrada” explica. “Al principi es va parlar de tenir un equip absolut masculí, però era perillós perquè Espanya no pot fer el ridícul. Es va formar, per tant, un equip femení i juvenil i l'objectiu és que això no s'acabi aquí, que de cara a les pròximes edicions, que hi haurà edició femenina, es mantingui. Això ha de ser un punt de partida. La nostra idea era quedar-nos a Sitges poc abans d'anar a Barcelona, però ara és quedar-nos aquí i no sortir. Ens sentim com a casa i anirem a Barcelona només per competir”, comenta Guillem Altadill, navegant amb un gran currículum i director del Sail Team BCN.

Més enllà de la Copa Amèrica

La Copa Amèrica serà una ocasió per donar un impuls a la vela femenina. Però no és ni el punt de partida, ni el final. També aquests dies, la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) i la Federació Catalana de Vela (FCV) han presentat el flamant equip femení català de foil, amb sis joves integrants que comencen a entrenar-se després d’un procés de selecció entre tots els clubs de Catalunya. L’objectiu és promoure la pràctica de la vela i acostar-la a la ciutadania, posant l'accent especialment en el foil, disciplina que permet als vaixells volar sobre l’aigua, fent-la més ràpida i exigent físicament. "S'ha fet una selecció de l'equip en tres fases, fins a seleccionar les sis escollides. Al vaixell tens quatre persones a dalt, cal fer rotacions" explica Magdalena Resano Fantino, l'entrenadora. Resano actualment també és la directora esportiva del CN El Balís i ja havia entrenat quatre de les sis seleccionades abans. Les escollides han estat  Emma Cabré Burniol, del Club Nàutic el Masnou; Montse Solé, Iset Segura i Marina Giralt, del Club Nàutic Vilassar de Mar; Mònica Veenhoven, del CN el Balís, i Laura Pedraza del CN Arenys de Mar. Un grup de noies que poden afrontar el repte d'aquests vaixells exigents que volen per sobre l'aigua i que són "més ràpids i més precisos, però on també les errades penalitzen més. Cal saber treballar en equip, comunicar-se bé, per evitar errades", explica Veenhoven, de 22 anys.

"Ara ens estem entrenant i en el procés de selecció de les regates en què volem participar. El vaixell és molt car, cal llogar-lo en dates concretes. La Federació ens ajuda en aquests primers passos, ja que la idea és treballar molt de temps. Ens calen hores juntes a l'aigua, creixent com a equip. Volem que aquest equip serveixi de base per tenir continuïtat i referents", diu Resano, que admet que quan va arribar el foil, molts homes creien que les dones no hi tenien lloc, perquè és més dur que la vela tradicional. "Sempre pot passar que reps comentaris masclistes. Volem demostrar que podem ser igual de ràpides o encara més que els nois volant sobre l'aigua" argumenta Veenhoven, que també aprofita per defensar aquest esport lúdicament. "La gent ho veu com una cosa poc accessible, quan no és així. És un esport net, que no contamina, amb vaixells petits que pots llogar als clubs de la costa. Ens cal explicar que la vela no sempre és un gran vaixell competint en grans tornejos", defensa. "Estic d'acord amb la Mònica, una cosa és la competició i una altra de diferent la pràctica de l’esport, la vela és molt accessible. L'alta competició és diferent, cert, però també passa al tenis o en altres esports, oi?" afegeix Resano."La vela entre les noies està creixent molt. Quan jo competia fa 20 anys la proporció era de 20% noies a 80% d'homes. I ara ja estem en el 45% de noies i el 55% de nois, gràcies a les polítiques per potenciar equips femenins o mixtos". L'Emma Cabré, però, adverteix que "creiem que aquest equip pot ajudar pròximes generacions a fer un salt. És indispensable que hi hagi equips femenins, però també evitar que en els mixtos es relegui les dones a posicions poc visibles només per complir quotes”. L'equip ja s'entrena en espera de tancar un calendari de regates. L'objectiu, trencar barreres allà on no existeixen físicament, sobre l'aigua.

stats