Ángel María Villar, imputat per l'ús de fons de la Federació Espanyola de Futbol per a despeses privades
Han acusat diversos directius d'haver pagat amb diners de la Federació les despeses de viatges de familiars o acompanyants
MadridL'Audiència Provincial de Madrid ha acordat aquest dimecres la reobertura de la causa en què s'investiga l'ús de fons de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) per costejar viatges privats el 2002, i ha tornat a imputar diversos dels seus responsables, com ara el president, Ángel María Villar.
La secció quarta de l'Audiència madrilenya revoca parcialment la decisió d'arxivar el cas el novembre del 2010 per part del jutge Adolfo Carretero, i li ordena prosseguir les investigacions sobre els viatges al Mundial de Corea i el Japó i "a justificar les partides relatives a dietes i despeses de viatges". A més de Villar, la interlocutòria disposa la imputació per aquests fets de l'administrador general de la RFEF, José María Castillón, del vicepresident econòmic, Juan Antonio Padró, del membre de la Junta Directiva, Antonio Borrás, i del vicepresident, Juan Espino.
La reobertura del cas és conseqüència del recurs d'apel·lació interposat contra l'arxiu pel vicepresident segon de la Lliga de Futbol Professional, Javier Tebas, que va ser qui el 2003 va interposar una denúncia contra Villar, Padró i altres directius de la RFEF pels presumptes delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial i falsedat documental. El Tribunal justifica la reobertura de la causa en les conclusions d'un informe elaborat per dos pèrits de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT).
Aquest informe assenyala que la justificació dels viatges realitzats amb fons de la RFEF "és deficient" i que la manera de facturar "era caòtica". Així, segons Hisenda, algunes factures eren emeses "amb un retard d'anys", mentre que en altres ocasions faltaven les factures. L'Audiència destaca el fet que, un cop es va saber a través de la premsa l'abonament de despeses de viatges de familiars o acompanyants de determinats directius, alguns dels imputats van començar a abonar "de manera precipitada i desordenada diners". Això "indica, d'una banda, que no s'havia acordat per part de l'òrgan federatiu competent que aquestes despeses de viatge a familiars o acompanyants fossin abonades amb càrrec al patrimoni de la Federació i, d'altra banda, que els imputats sabien que l'abonament d'aquestes despeses per part de la Federació era, si més no, irregular".
"És clar que procedeix la continuació de la causa (...), ja que hi ha indicis que condueixen a la raonable probabilitat que els imputats que ostentaven càrrecs a la RFEF puguin haver incorregut en un delicte d'apropiació indeguda o en un delicte societari d'administració deslleial", assenyala el tribunal.
El fiscal s'havia oposat a la reobertura de la investigació en argumentar, entre altres coses, que la RFEF és una entitat associativa privada, però l'Audiència recorda que el Codi Penal no exigeix "que les conductes delictives recaiguin sobre fons públics o entitats públiques".