Les víctimes anònimes de l'aturada de la NBA
BarcelonaDurant la temporada de la NBA el despertador de Jordi Fernández sona ben aviat ja que ha d'arribar a les instal·lacions dels Cleveland Cavaliers a les set del matí. Aquests dies, per culpa del tancament patronal de la NBA, pot dormir una mica més, però això no el fa feliç.
"És una situació molt complicada per a tots nosaltres, ja que la nostra feina és entrenar i competir, cosa que ara mateix no podem fer. Els membres del cos tècnic continuem reunint-nos i treballant perquè, tan bon punt comenci tot una altra vegada, estiguem preparats. Un cop això arrenqui, serà una situació atípica, tot anirà a més velocitat. Per tant, hem d'estar preparats", explica Fernández, entrenador ajudant dels Cavaliers, a l'ARA.
Tot i l'aturada, que prohibeix als treballadors dels clubs tenir qualsevol relació amb els seus jugadors, Jordi Fernández no descansa: "Ara mateix estic organitzant tots els entrenaments individuals, preparant vídeos i estructurant programes per quan els nostres jugadors tornin". El jove badaloní de 28 anys va viatjar a Lituània, on va preparar informes d'alguns jugadors que poden ser interessants de cara a futures eleccions del draft de la NBA.
Molts dels magnats de les 30 franquícies de la NBA han aturat els pagaments als seus treballadors. No és el cas de Dan Gilbert, propietari dels Cavaliers que també controla els Lake Erie Monsters de la lliga professional d'hoquei gel (NHL).
Una història sorprenent
La història de Jordi Fernández és un exemple de precocitat, ja que es dedica a entrenar des que tenia 14 anys. "Vaig arribar als Cavs de la mà de Mike Brown, l'actual entrenador dels Lakers, quan ell era primer entrenador a Cleveland. El vaig conèixer a Las Vegas mentre treballava a l'empresa Impact Basketball, un centre de tecnificació molt utilitzat per jugadors durant l'estiu", recorda Fernández, que és un dels set entrenadors ajudants de la franquícia de la NBA. Les seves tasques tenen a veure amb els entrenaments individuals i l'edició de vídeos.
Durant la temporada Jordi Fernández enllaça jornades laborals de fins a 14 hores. "Arribem a les instal·lacions cap a les set del matí, una o dues hores abans que els jugadors, amb qui esmorzem. Tenim cuiner durant tot el dia", explica el tècnic.
Les sessions individuals i els treballs de força i funcionalitat precedeixen la reunió d'entrenadors. "El 80% dels entrenaments van acompanyats d'una sessió de vídeo", assegura Fernández. "Durant la temporada regular, els entrenaments tenen una durada d'unes dues hores i, quan acaben, els mitjans de comunicació poden entrar a la pista, on tenim una petita zona habilitada per fer-hi entrevistes", diu. Dinant, dirigint més sessions de treball amb els jugadors joves i editant vídeos la jornada de Jordi Fernández pot allargant-se fins a les 9 de la nit.
Prohibit parlar de jugadors
L'entrenador, que té prohibit parlar de jugadors mentre duri el tancament patronal ("em multarien", es disculpa), ha treballat als Estats Units amb estrelles com LeBron James o Shaquille O'Neal. Tot i això, a Catalunya continua sent un desconegut: "No és una cosa que ara mateix em preocupi. El fet que la gent sàpiga mes o menys coses de mi no canvia la meva situació. Des que sóc a Cleveland, el que intento cada dia és fer passos endavant professionalment i representar el meu país de la millor manera possible".
Fernández, que ha entrenat clubs com el Sant Josep de Badalona, l'Hospitalet, el CBFS Lleida o el Montgat, però que també ha treballat a Noruega i Holanda, no té clar què voldria fer en el futur, tot i que sap que serà alguna cosa relacionada amb el bàsquet: "El meu és un futur de portes obertes. De moment el que em plantejo és fer passos endavant a la franquícia en què treballo. Ser primer entrenador és un objectiu que em plantejo en el meu futur. Tornar a Europa, sense cap mena de dubte, un altre".
De moment, Fernández, com milers de treballadors relacionats directament o indirectament amb el negoci de la NBA, espera una resolució del tancament patronal que té aturada la competició.