Esports
Esports08/04/2020

"La situació del sector esportiu és dramàtica"

Les federacions catalanes presenten el seu Pla Marshall per superar la crisi del coronavirus

àlex Gozalbo
i àlex Gozalbo

This browser does not support the video element.

Barcelona"Plou sobre mullat". La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha presentat aquest dimecres la seva proposta de Pla Marshall per a la recuperació de les entitats esportives. Les propostes per fer front a la crisi del coronavirus s'articulen en quatre blocs i sumen un total 26 accions que aspiren a ajudar entitats, practicants i professionals a transformar-se.

"La situació és dramàtica. La majoria d'associacions s'han vist obligades a fer ERTOs perquè ja se'ns havia retallat molt. El coronavirus ens ha caigut a sobre com una llosa, però hem de ser proactius. Hem encarregat un estudi d'impacte econòmic, hem posat una plataforma gratuïta per fer esport a casa a disposició de tot el sector, hem obert totes les nostres formacions, hem creat un xat mèdic i hem posat a disposició de les autoritats els nostres actius", ha explicat Gerard Esteva. El president de la UFEC ha xifrat en 25 milions d'euros els fons de contingència imprescindibles.

Cargando
No hay anuncios

L'esport és el quart pilar de l’estat del benestar i representa el 2,1% del PIB català, però està infrafinançat des de fa anys, i no pot sortir d'aquesta crisi sense les mesures que en garanteixin la seva continuïtat. El Pla Marshall que proposem està consensuat tant amb les federacions catalanes com amb les altres federacions de l'Estat", ha avançat Esteva. Les mesures estan dividides en quatre grans blocs: digitalització, fiscalitat, ocupació i finançament. "És imprescindible que mirem el que està fent Europa per poder fer front a aquesta situació tan dramàtica que estem vivint. El sector de l'esport està greument amenaçat", ha recordat el president.

"Risc de desaparició"

El món de l'esport viu amb preocupació la situació actual. "Si no som capaços d'ajudar els 9.000 clubs catalans, estaran en risc de desaparició. Alguns hauran de deixar de funcionar com estan fent-ho actualment. Les administracions han d'ajudar el sector perquè cada dia que passa és un dia més de pèrdues. La incertesa que tenim és un factor de risc i la situació és dramàtica", ha reconegut Enric Bertran, president de la Federació Catalana de Natació i vicepresident de la UFEC.

Cargando
No hay anuncios

"La situació actual de les federacions és difícil perquè, a més de la situació del coronavirus, ja arrossegàvem uns endarreriments anteriors. La incertesa no ens deixa prendre decisions perquè la situació canvia dia a dia", ha afegit Maribel Zamora, presidenta de la Federació Catalana de Voleibol i secretària de la UFEC.

El pla s'ha treballat amb les federacions esportives i ha estat prèviament aprovat pel consell directiu de la UFEC. En l’àmbit espanyol, s'ha fet en col·laboració amb la resta d'unions de federacions de l'estat: Aragó, Andalusia, Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, País Basc i Galícia. El document també s'ha compartit amb altres actors del sector esportiu de Catalunya com són la Unió de Consells Esportius (UCEC) i les Universitats. Pel que fa a l'administració, s'ha enviat al Secretari General de l'Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras. Els responsables d'esports dels diferents grups parlamentaris rebran el plec de mesures, i s'ha demanat reunions amb les conselleries implicades en el pla. A més, la UFEC portaran el document als diputats i senadors de les cambres espanyoles, i també al Consell Superior d'Esports (CSD).

Cargando
No hay anuncios

Mesa sectorial de l'esport

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física ha convocat per a dijous al matí la mesa sectorial de l'esport de Catalunya amb la voluntat d'iniciar l'elaboració d'un pla d'impuls per aquest àmbit que compti amb les aportacions de tots els agents esportius del país i que ajudi el sector a recuperar-se i a sortir enfortit de la crisi provocada pel covid-19.

Cargando
No hay anuncios

Les decisions acordades en aquesta mesa sectorial formaran part d'una segona fase de mesures econòmiques dirigides a pal·liar els efectes de la crisi en el teixit esportiu de casa nostra. En aquest sentit, el Govern ja ha anunciat, per una banda, una nova convocatòria de subvencions dotada amb 2,5 milions d'euros adreçades a entitats esportives, i, de l'altra, accions per impulsar a través del Congrés dels Diputats una nova legislació destinada a aplicar un tipus d'IVA reduït per al sector de l'esport, una llei estat de mecenatge esportiu o un repartiment de la recaptació de jocs i apostes estatals redistribuïda directament als Governs autonòmics per poder impulsar noves polítiques esportives.

Mesures per a la recuperació de les entitats esportives