Transnístria aterra al Santiago Bernabéu gràcies a la Champions
Després de regnar a la lliga moldava durant 20 anys, el Sheriff Tiraspol vol continuar fent història i sorprendre a Europa
Moscou“República Moldava de Pridnestrovia” diu el cartell a l’entrada de la capital de Transnístria, acompanyat d’un gran escut on hi ha una falç, un martell, una estrella vermella i espigues de blat. Els jugadors del Madrid, l'Inter i el Xakhtar Donetsk podran viatjar en el temps i sentir-se com a la Unió Soviètica. De moment, el Sheriff lidera el grup després de sorprendre el Xakhtar ucraïnès. I ara aterra al Santiago Bernabéu llest per sorprendre el club amb més Champions de la història (21 h / Movistar la Champions).
El debut a la màxima competició ha il·lusionat els més futbolers d’aquest petit estat sense reconeixement, que el mateix dia del sorteig de la Lliga de Campions ja parlaven de l’arribada dels grans equips d’Europa a Tiraspol. És el cas de Simone, exsoldat de les forces especials, que a més a més de fantasiejar amb poder veure estrelles del futbol mundial, afirma: “Serà una bona oportunitat per al desenvolupament del turisme i un gran esdeveniment per a nosaltres”. Bromeja amb la possibilitat que els futbolistes es facin “una selfie amb Lenin” amb alguna de les moltes representacions del líder soviètic que hi ha a la ciutat, com les estàtues de davant del Parlament i la Casa dels Soviets. Tot i ser el territori que conserva més simbologia i parafernàlia soviètica, ja fa anys que va abandonar l’economia planificada.
Transnístria –també coneguda com a Pridnestrovia– és un estat de facto, és a dir, controla el seu territori, té població, divisa, exèrcit i policia i passaports propis, però no compta amb el reconeixement de cap altre país al món. La postura compartida per tota la comunitat internacional (fins i tot Rússia, un dels màxims aliats de Tiraspol) és que és part de Moldàvia. Aquest país té una superfície semblant a la catalana, mentre que Pridnestrovia és lleugerament més petita que la província de Barcelona. S'autogestiona des de l’any 1992, quan es va acabar la guerra entre Chisinau i Tiraspol, que es va saldar amb 1.500 morts i nombrosos danys materials.
Una aficionada moldava de futbol, l’Anna, comenta a les xarxes que “això no és només una victòria, ara tots els moldaus han oblidat la política i donen suport [al Sheriff]”. Conclou que “potser pot unir tots [els moldaus] a través del futbol”, com va passar a Sud-àfrica amb la Copa del Món de rugbi. Actualment aquest conflicte és un dels anomenats “conflictes congelats”, en els quals una disputa segueix latent a pesar del final del conflicte com a tal. Tot i considerar-se un altre país, els equips transnistrians juguen al campionat moldau perquè no en tenen un de propi.
El regnat del Sheriff
Les Vespes, com se’ls anomena popularment al país, van arribar a la Lliga Moldava per quedar-se i dominar a plaer el campionat des que van ascendir a la màxima categoria l’any 1998. En 23 temporades al campionat han guanyat 19 vegades la lliga, 10 la copa, i destaquen els 7 doblets i les 7 supercopes. Tot i ser incontestables a casa, en competicions europees no han aconseguit mai passar a les eliminatòries de l'Europa League, en la qual han jugat en 4 ocasions. I després de 19 intents d’arribar a la fase de grups de la Champions, han aconseguit la gran fita que marcarà aquesta plantilla, de la qual cap jugador havia jugat la màxima competició europea.
El club és propietat del conglomerat d’empreses, també anomenat Sheriff, presidit, tant el club com el hòlding, per l’empresari Viktor Gushan, un exagent del KGB. La companyia dona feina a un 12% dels 460.000 habitants de Transnístria i té el monopoli d’alguns sectors de l’economia de la regió com les gasolineres o els hipermercats. Gràcies a aquestes condicions, el club és el més ric de la lliga moldava i el que té més valor, gairebé doblant el valor dels altres 7 equips del campionat. Per aquest motiu és l’equip amb més estrangers a la plantilla i concentra gairebé la meitat dels jugadors foranis de la lliga. A més a més, compta amb les millors instal·lacions del campionat, que ocupa prop de 40 hectàrees, i amb 5 camps a part del principal, on es jugaran els partits de la Champions de local.