Hoogerland, amb 33 punts de sutura, continuarà al Tour de França
La jornada de descans del Tour de França arriba amb una gran preocupació per les caigudes, que deixen un gran nombre abandonaments i molts dubtes
BarcelonaLa jornada de descans, és a dir, la primera sense competició de cada volta de tres setmanes, mai és exactament com el seu nom diu. Els corredors, lluny d'estar-se el dia estirats a l'hotel, tenen un dia atrafegat amb rodes de premsa i, en contra del que es pot pensar, una sortida en bicicleta que eviti trencar el ritme d'esforç d'una manera brusca.
Els qui tenen més feina de l'habitual són, en primer lloc, els mecànics, que han de posar a punt les bicicletes que han quedat tocades després de nou dies de competició -Rabobank, per exemple, ha anunciat que li han quedat inutilitzades tres bicicletes d'uns 8.000 € de valor cada una-. A més, els metges i massatgistes han de fer el mateix amb els ciclistes, tasca que es multiplica en una edició com la d'aquest 2011, en què les caigudes han estat un constant.
Hi ha casos irreparables, en concret els 18 corredors dels 198 que van prendre la sortida que han hagut d'abandonar. Ahir ho van fer Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto), amb fractura d'omòplat i de tres costelles, i Alexandre Vinokúrov (Astana), que s'ha trencat el fèmur i el maluc. I dies enrere es va trencar la clavícula Bradley Wiggins (Sky), cosa que va canviar el plantejament de l'equip britànic, de l'únic català participant: Juan Antonio Flecha.
Ho va fer a la setena etapa, i els dos dies següents, el nascut a Junín (Argentina) va entrar a les escapades. El segon dia, quan tenia opcions d'aconseguir la victòria, va patir l'episodi més sonat d'aquest Tour: quan un cotxe de la televisió francesa el va envestir, fent-lo caure tant a ell com a Johnny Hoogerland. Ara, els implicats es plantegen emprendre accions legals després que el cotxe fos expulsat de cursa, mentre que els dos corredors continuaran en cursa.
L'holandès, el més mal parat, va sortir disparat i va topar amb el filat del costat de la carretera, patint així ferides greus que l'han obligat a posar-li 33 punts de sutura. Tanmateix, Hoogerland seguirà lluitant pel mallot de la muntanya que ara lidera. De fet, va pujar al podi a recollir-lo amb llàgrimes als ulls, i acte seguit li van atorgat el premi de la combativitat, que van voler donar-lo compartit com a compensació per l'accident, però Flecha hi va renunciar.
En definitiva, el dia de descans servirà per avaluar els danys causats -com Andreas Klöden (RadioShack) que ha descartat fractures en unes proves amb raig X-, centrar-se en les noves aspiracions de cada equip i agafar forces per afrontar, en plena forma la segona setmana, el primer gran bloc de muntanya: els Pirineus.