BARÇA

El Barça superarà els 1.000 milions tant en ingressos com en despeses

El club s’imposa vendre jugadors per valor de 174 milions aquesta temporada

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, lidera l’estratègia esportiva i econòmica de l’entitat blaugrana.
i Toni Padilla
19/09/2019
5 min

BarcelonaEl Barça es convertirà en el primer club de futbol a aconseguir més de 1.000 milions d’euros d’ingressos en una temporada. El club blaugrana va presentar el pressupost per a aquesta temporada, la 2019/20, que preveu uns ingressos de 1.047 milions d’euros, xifra que segons el director executiu de l’entitat, Òscar Grau, significa un “rècord mundial en un club esportiu”. “La idea era arribar a aquesta xifra el 2021, però finalment ho farem abans”, va afegir. Acompanyat d’Enrique Tombas, tresorer del club, Grau va explicar que la salut econòmica del Barça és “molt bona” tot i que les despeses creixen gairebé a la mateixa velocitat que els ingressos. De fet, l’última temporada els pagaments han crescut un 10% i els cobraments un 8%, amb la qual cosa els beneficis s’han reduït a tot just 5 milions. L’ebitda (el benefici brut d’explotació calculat abans de deduir les despeses financeres) va ser de 199 milions.

L’informe econòmic del Barça haurà de ser aprovat durant la pròxima assemblea general de socis compromissaris, el 6 d’octubre, on Grau i Tombas donaran de nou explicacions per defensar el pressupost d’aquesta temporada. El pressupost preveu unes despeses d’explotació de 1.007 milions d’euros i un benefici net de 14 milions, 9 més que el curs 2018/19, que s’ha tancat amb uns beneficis de 5 milions d’euros després que se’n van ingressar 990 i se’n van gastar 973. Els pressupostos sempre es fan pensant que el Barça guanyarà la Lliga i arribarà als quarts de final de la Champions. Com que la temporada passada va arribar a semifinals, hi va haver més beneficis per drets televisius i taquillatge, però també es va gastar més en primes als jugadors. El benefici final es calcula un cop s’ha acabat l’exercici fiscal. És a dir, el club ha batut un nou rècord tant d’ingressos com de despeses, però el marge de beneficis s’ha reduït.

La junta directiva va voler deixar clar que durant el seu mandat hi ha hagut més de 200 milions de beneficis, tot i que la temporada passada la xifra va quedar reduïda als 5 milions esmentats. De fet, sense haver fet l’intercanvi de porters amb el València (Neto per Cillessen), no s’hauria pogut tancar l’exercici amb beneficis. Els diners rebuts pel porter holandès es van imputar a la temporada passada, però els que es van pagar per Neto, a la present. Amb tot, Grau va dir que “aquesta és una visió incorrecta, ja que les partides econòmiques estan vives i s’haurien trobat altres solucions; el punt de partida és que Cillessen volia marxar i es va trobar una solució”.

174 milions per vendre jugadors

La normalització de la venda de jugadors s’ha convertit en un dels punts clau en l’estratègia econòmica dels últims anys al Barça, i el club ha començat a incloure als pressupostos les previsions d’ingressos per aquestes vendes. La temporada 2018/19 el Barça va ingressar 114 milions per aquest concepte, quan la temporada 2017/18 van ser 211. “Aquell, però, va ser l’any de la venda de Neymar. Vendre jugadors forma part del dia a dia”, va explicar Tombas. La temporada passada, operacions com les de Malcom, Denis Suárez o Cillessen, o la cessió de Coutinho, van permetre tancar amb aquestes xifres. Segons Grau, però, no es vendrà mai un jugador per evitar tenir pèrdues: “Qui ha marxat és perquè no ha triomfat, o com Cillessen, perquè ho havia demanat”. De cara a la present temporada es calculen uns ingressos de 174 milions per la venda de jugadors. Malgrat això, Tombas va negar que el club s’estigui convertint en una entitat venedora: “No es venen jugadors que triomfen, es parla de donar una sortida profitosa a jugadors que no han trobat el seu encaix. L’excepció seria Neymar, que va ser comprat, ja que la idea era no vendre’l”. Als pressupostos d’aquesta temporada no està previst fitxar cap jugador al gener.

Sobre si amb aquestes xifres s’hauria pogut fitxar Neymar, Grau va dir que “hauria sigut viable amb una sortida de jugadors; era una petició de l’àrea econòmica i es van fer ofertes que no posaven en perill l’estabilitat del club”. És a dir, per fitxar Neymar calia incloure a l’operació jugadors disposats a anar a França.

Tombas va dir que estava “satisfet per haver contingut l’augment de la massa salarial. -I va admetre-: No tant com voldríem, però s’ha fet”. Ara mateix els sous dels esportistes s’eleven fins als 525 milions, 5 milions més que la temporada passada; és a dir, un augment de l’1%. De cara a la present temporada, la 2019/20, el club vol estalviar encara més en la massa salarial esportiva, i vol passar dels 525 milions als 507, xifra que s’adaptaria a les recomanacions de fair play esportiu de les institucions internacionals. El Barça no va donar detalls sobre el total de salaris de la plantilla de bàsquet.

Els salaris del personal no esportiu també han pujat, de 43 a 51 milions, ja que ara s’hi inclouen els treballadors de les botigues. La passada va ser la primera temporada que el club les va gestionar ell mateix, ja que fins ara els punts de venda eren responsabilitat de la marca Nike. El canvi de gestió de les botigues ha provocat que es deixin de rebre 4 milions d’euros en concepte de lloguer de la botiga del Camp Nou, xifra que abans pagava Nike, així com que s’hagin de satisfer els salaris dels treballadors. Segons Grau, “s’ha demostrat que [el canvi de gestió] és un gran èxit, ja que el balanç entre despeses i ingressos de les botigues és de 23 milions d’euros a favor dels ingressos”.

Tombas va voler destacar que de cara a aquesta temporada s’espera un creixement especial a l’àrea comercial (es preveuen 374 milions d’ingressos), gràcies als nous patrocinadors i a l’augment dels punts de venda, entre els quals la nova botiga a Canaletes. Desglossant els beneficis, Tombas va posar l’accent en el fet que 61 milions d’ingressos provenen dels carnets de soci i abonaments, una xifra inferior a la d’altres clubs perquè no es vol apujar el preu dels carnets. En canvi, sí que es registra un augment dels beneficis derivats dels tours, l’Espai Barça i altres aspectes relacionats amb l’estadi, que passen de 151 a 158 milions. “Ens satisfà molt la feina feta pel president Bartomeu per obtenir més beneficis en el repartiment dels drets televisius. Aquest any s’incrementen en 175 milions els beneficis en aquest capítol, que passen de 223 a 298”, va explicar.

Un altre punt clau de les xifres és l’augment del deute, que ara se situa en 217 milions. “El club té una situació sana que permet ser optimista. Els préstecs rebuts han estat fets per asseguradores, amb unes condicions que mai donarien a una empresa amb problemes”, ha explicat Tombas. Últimament, el Barça ha aconseguit nou finançament per valor de 60 milions d’euros en dues operacions amb l’asseguradora alemanya Allianz i l’empresa francesa Amundi. Els acords retarden fins al 2024 l’amortització del principal, de manera que durant cinc anys s’abonaran només interessos. “Tenim bones condicions perquè la salut econòmica del club és bona i confien en nosaltres. 270 milions de deute quan n’ingresses 1.000 no és preocupant”, va concloure Tombas.

stats