Esports

El tenista Albert Ramos prepara accions legals per una presumpta estafa que utilitzava Joan Laporta com a reclam

Els seus advocats estan enllestint les possibles sortides judicials després que no li hagin retornat els 100.000 dòlars prestats a CSSB Limited, una societat liderada per Joan Oliver

Fotomuntatge amb Joan Laporta, Albert Ramos i Joan Oliver.
11/05/2023
4 min

BarcelonaEl tenista català Albert Ramos Viñolas està enllestint amb els seus advocats les sortides judicials a la presumpta estafa que hauria patit en un contracte de préstec amb CSSB Limited, la societat ja extinta que va estar dirigida per l'ex director general del Barça Joan Oliver. Quan se li va presentar la possibilitat de posar diners en aquest projecte, Ramos va rebre un document en què se'l va informar de la participació en el mateix de l'actual president del Barça, Joan Laporta; el vicepresident esportiu, Rafa Yuste, i el tresorer durant el primer mandat de Laporta, Xavier Sala i Martín.

Com que hi havia tots aquests noms, que se li van mostrar com a garantia d'èxit, Ramos va signar el 15 de febrer del 2016 un contracte de préstec de 100.000 dòlars a favor d'Oliver, que actuava en qualitat de representant de CSSB. A canvi, el tenista havia de rebre una remuneració amb un 6% d'interès anual que es liquidaria trimestralment i la devolució del capital inicial quan finalitzés el contracte tres anys després, el 2019.

Però CSSB Limited només va fer els abonaments d'interessos durant quatre trimestres. L'import total va estar al voltant dels 6.000 dòlars. Des d'aleshores, el tenista no ha ingressat res per aquest concepte ni tampoc ha recuperat el capital inicial. "A més, no s'ha donat cap explicació que justifiqui aquesta situació", denuncia la seva advocada a l'ARA. "A principis del 2023 hi va haver un darrer intent d’arribar a una entesa extrajudicial que no ha donat resultats, per la qual cosa a data actual estem estudiant i enllestint les possibles sortides judicials a aquest tema, incloent-hi la via penal contra CSSB i els seus socis en qualsevol jurisdicció que correspongui", afegeix. En un dels intents per resoldre la situació de forma extrajudicial, Oliver va al·legar motius de salut. Una de les particularitats és que el contracte firmat per Ramos amb CSSB Limited estipula que, en cas de litigi, les autoritats judicials encarregades del cas seran les de Hong Kong.

Ramos va acceptar l'operació per la confiança en Laporta

L'actual president blaugrana ha negat diverses vegades la seva implicació amb CSSB Limited, però el tenista de Mataró, que aquest dissabte jugarà contra Carlos Alcaraz en la segona ronda del Masters de Roma, va decidir signar el contracte de préstec per la confiança que li va donar el fet que sobretot Laporta i Sala i Martín participessin en el projecte. En la proposta que va arribar a Ramos mitjançant una assessoria financera, segons la seva advocada, va quedar explícita la participació de Laporta, Yuste i Sala i Martín, juntament amb el conseller delegat Oliver. "Al meu client se li va fer creure des del moment inicial que al darrere hi havia una estructura societària sòlida amb persones de renom que asseguraven l'operació", apunta.

Joan Oliver al costat de Joan Laporta.
Joan Laporta i Joan Oliver.

En aquest sentit, el febrer d'enguany El Confidencial va mostrar una prova de la condició de soci de Laporta a CSSB Limited el 2017. És un document en què l'avui president del Barça va signar en nom d'aquesta societat. El document, segons aquest mitjà, pertany a les diligències obertes per un presumpte delicte d'estafa agreujada per presumptament quedar-se més de 400.000 euros de tres inversors particulars que es van acabar querellant contra Laporta i Oliver al jutjat d'instrucció número 23 de Barcelona, precisament, perquè no se'ls van retornar els diners que havien cedit amb l'acord de percebre un 6% d'interès anual. Finalment, va explicar El Confidencial, els denunciats van portar a terme extrajudicialment la devolució de part dels diners a canvi que els denunciants retiressin les accions penals. Les dues societats que van cobrar els 200.000 euros i els 250.000 dòlars, respectivament, van ser Core Store, SL, domiciliada al número 400 de l'avinguda Diagonal de Barcelona des del maig del 2019 (fins aleshores el domicili havia sigut al número 469 del mateix carrer, el despatx de Laporta), i CSSB Limited, amb seu a Hong Kong.

CSSB Limited és la societat que va controlar més de la meitat de les accions del Reus Deportiu (el 57%) abans de desaparèixer per problemes econòmics. Oliver va ser l'últim responsable gerent del club. Més enllà del Reus, un dels projectes que el 2016 tenia aquesta societat era invertir en el club Beijing Institute of Technology (BIT), que quan Ramos va firmar el contracte amb CSSB Limited competia a la Tercera Divisió xinesa. El director del BIT entre el 2017 i el 2021 va ser Bryan Bachner, avui director de les oficines internacionals del Barça a Hong Kong i Nova York, mentre que els actuals caps de l'àrea jurídica i de compres blaugranes, Pere Lluís Mellado i Joan Sentelles, van formar part de l'estructura professional del Reus abans del seu col·lapse.

La versió dels afectats

L'ARA ha pogut parlar sobre el cas d'Albert Ramos amb Oliver, que va firmar en nom de CSSB Limited el contracte de préstec del tenista. "Vam oferir-li una manera de pagar-l'hi, això, i trobarem una forma de resoldre-ho", explica l'ex director general del Barça, que afegeix que en aquests moments està hospitalitzat. Aquest diari també ha intentat contactar amb el president Laporta, però no ha estat possible. En canvi, sí que ha respost una persona del seu entorn, que s'ha mostrat sorpresa pels fets relatats. Una altra de les persones amb qui ha contactat l'ARA és l'actual vicepresident esportiu del Barça, Rafa Yuste, que ha preferit no parlar. Per últim, l'extresorer del Barça Xavier Sala i Martín de moment no ha contestat ni als missatges ni a les trucades.

stats